Hyppää sisältöön

Nigerian asejengit jahtaavat nyt vimmaisesti opiskelijoita – jälleen sieppaus koululla

Kyseessä on jo neljäs koululaissieppaus joulukuun jälkeen.

Zamfaran osavaltiossa siepatut tytöt pääsivät vankeudesta lähes vahingoittumattomina. Kuva: Aminu Abubakar / AFP

Aseellinen joukkio on uutistoimisto Reutersin mukaan siepannut kolmisenkymmentä opiskelijaa metsäalan oppilaitoksesta Kadunan osavaltiossa.

Sieppauksesta kertoi myös Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Tapahtumien kulku on toistaiseksi epäselvä, mutta paikalla olleiden opiskelijoiden mukaan asemiehet tunkeutuivat ammattikouluun luoteis-Nigeriassa.

BBC:n mukaan hyökkääjät pakottivat mukaansa enimmäkseen naispuolisia opiskelijoita.

Alueella toimii useita rikollisjoukkioita ja aseellisia ryhmiä.

Kadunan osavaltion turvallisuudesta vastaavan virkamiehen mukaan ryhmät liikkuvat usein moottoripyörillä ja tekevät nopeita iskuja kohteisiinsa.

Komissaari Samuel Aruwan ei vahvistanut metsäkoululta siepattujen määrää. Joidenkin opiskelijoiden kerrotaan onnistuneen pakenemaan sekasorron yhteydessä.

Koulun alueelta kuultiin perjantaina ammuskelua, mutta siihen ei kiinnitetty erityistä huomota, sillä lähistöllä olevassa sotilasakatemiassa järjestetään usein ampumaharjoituksia.

Siepattujen opiskelijoiden vanhempia on tullut koululle odottamaan tietoa lastensa kohtalosta. Sieppauksen välttäneet opiskelijat on viety turvaan sotilasakatemiaan ja alueella partioi parikymmentä armeijan ajoneuvoa.

Boko Haram on saanut jäljittelijöitä

Rikollisjoukkiot sieppaavat ihmisiä lunnaiden toivossa.

Eniten huomiota on saanut Nigeriaa ja muuta maailmaa järkyttänyt sieppaus, jossa ääri-islamistinen Boko Haram vei 270 koulutyttöä vietiin ryhmän orjiksi Chibokissa vuonna 2014. Yli sata tyttöä on edelleen kateissa.

Helmikuun lopulla Zamfarassa siepattiin yli 200 tyttöä, koulun työntekijöitä ja opiskelijoiden omaisia. Yksi koululainen kuoli hyökkäyksessä. Siepattu ryhmä vapautettiin maaliskuussa.

Poiisin yritykset saada jengit kuriin ovat usein epäonnistuneet. Kun rikollsia ei saada vastuuseen, uudet sieppausyritykset ja lunnasrahat houkuttelevat.

Järjestäytyneestä rikollisuudesta on tullut ongelma myös Nigerian presidentille Muhammadu Buharille, joka on poliittisessa paineessa tehnyt helmikuussa useita vaihdoksia armeijan ja poliisin johdossa.

Lue myös:

Nigeriassa on vapautettu viime viikolla siepatut koulutytöt – Isä itki tyttären vapautumista, tytöistä valtaosa pääsi kotiin

Boko Haramin sieppaamista tytöistä yli sata on kateissa

Suosittelemme sinulle