Hyppää sisältöön

Kommentti: Korisliigan himoittu Pantteripatsas palaa Helsinkiin 23 vuoden tauon jälkeen

Helsingin Seagullsin täytyy loistaa tänään alkavissa Korisliigan pudotuspeleissä, kirjoittaa Yle Urheilun Antti-Jussi Sipilä.

Seagulls juhli miesten koripallon Suomen Cupin finaalin voittoa helmikuussa. Kuva: Lehtikuva
Antti-Jussi Sipilä

Otsikon väite olisi helppo perustella jo pelkästään runkosarjan perusteella. Helsinki Seagulls kärsi miesten Korisliigan runkosarjassa vain kaksi tappiota.

Valmennuskaksikko Jussi Laakso ja Vesa Vertio ovat luoneet helsinkiläisryhmälle pelitavan, joka on tehnyt tuhojaan korisliigassa jo kahden kauden ajan. Menemättä sen syvemmälle koripallon nyansseihin, Seagullsia voi verrata takavuosien konemaiseen Saksan jalkapallomaajoukkueeseen. Useat joukkueet ovat pystyneet roikkumaan Seagullsin matkassa pitkäänkin, mutta kun on ollut ratkaisun aika työkalupakista löytyy aina yksi uusi vaihde.

Helsinkiläisten pelaajamateriaali on kokenut, mutta edelleen nälkäinen. Susijengin kapteeni Shawn Huff on nostellut pantteripatsasta kahdesti, mutta aikaa Hongan mestaruusvuosista on jo 18 vuotta. Eniten maaotteluja Suomen paidassa pelannut Tuukka Kotti, heittokone Antti Kanervo sekä korisliigan ottelukuningas Timo Heinonen ovat edelleen ilman Suomen mestaruutta.

Pelillisesti Seagulls toteuttaa valmennuksen haluamia asioita poikkeuksellisen hyvin. Hyökkäyksessä helsinkiläiset jaksavat liikuttaa palloa kunnes löytyy tarpeeksi laadukas heittopaikka. Melko usein näkee, että Seagulls hyödyntää hyökkäyksessään vasta kolmannen tai neljännen vaihtoehdon. Huonoja heitonvalintoja tulee vain harvoin, sillä kokemuksella marinoidut pelimiehet eivät tee juurikaan vääriä valintoja.

Seagullsin peliä pyörittää sarjan paras takamies Kendale McCollum, joka pistää kaikissa tilanteissa joukkueen edun omien pisteiden edellä. Amerikkaistakamiehen tarjoilusta nauttivat kenttää levittävät tarkkakätiset heittäjät kuin myös Kotti ja Wayne Martin jr.

Eikä vastustajan urakkaa helpota sekään, että lokkiparvesta löytyy peräti viisi pelaaja, jotka upottavat kolmen pisteen heitot liki 40 prosentin tarkuudella. Siirtymähyökkäyksissä tämä tuo Seagullsille merkittävän edun.

Myös puolustuspäässä Seagulls on tehnyt hyvää työtä. Tässäkin asiassa kokemus puhuu.

Seagullsin puolustuskonseptissa kaikki viisi pelaajaa tietävät mitä tekevät, eikä kukaan sooloile omiaan. Seagullsin puolustus ei ole maaginen, mutta riittävän vaikea rikkoa, että kukaan tulisi sen mestaruuden tielle.

Seagulls on ylivoimainen mestarisuosikki. Marssiiko Seagulls mestaruuteen helposti? Ei missään nimessä.

Runkosarjan kärkinelikosta löytyy joukkueelle kolme varteenotettavaa haastajaa.

Kauhajoen Karhu Basket

Korisliigan hallitseva mestari Kauhajoen Karhu Basket on päässyt pelaamaan vasta muutamia otteluita täydellä kokoonpanolla, mutta se on näyttänyt, että Pohjanmaalle on jälleen rakennettu joukkue, jolla on kaikki eväät menestyä.

Bojan Sarcevicin ympärillä on hyvin roolitettu joukkue, jolla on selkeä pelitapa. Amerikkalaisvahvistukset ovat jälleen korisliigan parhaimmistoa, mutta ajattelevat silti joukkuetta omia tilastojaan enemmän. Susijengin ovia kolkutteleva Okko Järvi pelaa lisäksi uransa parasta kautta.

Vaikka yleisöä ei päästetä katsomoon, on Kauhajoki edelleen vaikea paikka kaikille vierasjoukkueille.

Karhun Okko Järvi on ihastuttanut tällä kaudella Korisliigassa. Kuva: Tomi Hänninen

Tampereen Pyrintö

Tampereen Pyrintö on ollut korisliigan kummajainen – positiivisella tavalla. Se on pysynyt koko kauden uskollisena 1-3-1 -paikkapuolustukselle, joka sulkee korinalustan ja syö vastustajan ja pick ‘n roll -pelit lähes tyystin pois. Tulosta on tullut, eikä 17 voittoa ja viisi tappiota runkosarjassa ole sattumaa.

Pyrintö on myös pysynyt uskollisena omalle konseptilleen kauden alusta saakka.

Nyt on mielenkiintoista nähdä, kuinka vastustajat oppivat paras seitsemän -järjestelmällä pelattavissa pudotuspelissä hyökkäämään paikkapuolustusta vastaan. Varmaa on ainakin se, että avoimia kolmen pisteen heittoja on tarjolla.

Myös tamperelaisten hyökkäys poikkeaa muista joukkueista. Pyrintö on suorastaan loistava joukkue siirtymähyökkäyksissä, mutta puolenkentän hyökkäyksessä Pyrintö luottaa yksi vastaan yksi -osaamiseen. Ajoittain pelaaminen näyttää villiltä, eikä päävalmentaja Miikka Sopasen pelikirjassa ole huonoja ratkaisuja.

Hyökkäyksessä Pyrintö nojaa sarjan parhaan yksi vastaan yksi -pelaajan Marcus Lewisin osaamiseen.

Salon Vilpas

Vilpas on pudotuspelien kysymysmerkki. Salolaisille pitää kuitenkin antaa oljenkorsi, koska tänä vuonna kokoonpanosta löytyy Teemu Rannikon nimi myös pudotuspeleissä. Siksi joukkuetta ei voi poissulkea finaaleista.

Mikäli Vilpas haluaisi pelata finaaleissa, pitäisi sen kammeta Seagulls tieltä jo välierävaiheessa. Sitä ennen salolaisten pitäisi lakaista lattiaa Lahti Basketballilla.

Rannikolla on vielä matkaa sataprosenttiseen pelikuntoon, mutta pientä vammaa on ollut myös tarkkakätisellä Mikko Koivistolla sekä järkälemäisellä Jermiah Woodilla.

Joukkueelta löytyy taitoa ja lukuisia optioita hyökkäyspäässä, mutta suurimmaksi kysymykseksi nousee se, kuinka Vilpas pystyy pelaamaan useita ehjiä 40 minuutin jaksoja kiihkeärytmisissä pudotuspeleissä. Runkosarjan loppuvaiheilla salolaisten peruspelaaminen ei ollut vielä yhtä korkealla tasolla kuin Seagullsilla tai Karhu Basketilla.

Vaikka Vilpas kaatoi Seagullsin runkosarjan päätöskierroksella ilman Rannikkoa, Koivistoa ja Woodia, lähtee Vilpas pitkästä aikaa pudotuspeleihin haastajan roolissa.

Lue myös:

Voittokaan ei riittänyt KTP-Basketille Korisliigan pudotuspeleihin

"Huumori on ollut koetuksella" – Karhubasket on taistellut voittoihin pelaajapulasta huolimatta

Pieti Poikola, 43, jätti työnsä kolmeksi vuodeksi ja opiskeli kaukomailla kehon ja mielen hallintaa – nyt boheemi valmentajavelho tuo uusia oppejaan huippu-urheiluun

Suosittelemme sinulle