Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suuren paaston aikana kasvissyöjä saa mahansa täyteen Venäjällä

Arkea maailmalta: Lihaton ruoka on venäläisille usein vain keväinen kausituote, kertoo kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen
Kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen Kuva: Antti Haanpää / Yle, kuvankäsittely Harri Vähäkangas / Yle
Erkka Mikkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Stroganoff-lihapata, saslikki eli lihavarras ja jauhelihatäytteiset pelmeni-nyytit.

Slaavilainen keittiö on kuuluisa liharuoistaan, mutta seuraavan puolentoista kuukauden ajan myös kasvissyöjän hymy on herkässä itänaapurissa. Sen takaa tänään maanantaina alkanut ortodoksien pääsiäistä edeltävä paastonaika.

Uskonnolliset juhlat osuvat Venäjällä yleensä eri aikoihin kuin Suomessa, sillä maan kirkko käyttää edelleen vanhaa ajanlaskua.

Lihaton ruokavalio on ollut aiemmin erottamaton osa ortodoksiuskoisten venäläisten elämää.

Hartaat uskovaiset pidättäytyvät nykyäänkin lihasta tai muista elintarvikkeista jopa yli 200 päivänä vuodessa. Uskonnolliset säännöt määräävät tarkasti kunkin paastopäivän rajoitukset: toisinaan saa nauttia vain raakaruokaa ja ankarimmillaan syöminen on kielletty kokonaan.

Tärkein paastoista on laskiaisesta alkava suuri paasto.

Vuosi sitten tehdyn kyselyn mukaan kolme prosenttia venäläisistä noudattaa täysin seitsemän viikkoa kestävää pääsiäispaastoa. 16 prosenttia vastaajista taas kertoi paastoavansa osittain eli esimerkiksi kieltäytymällä lihasta ja alkoholista.

Venäläisten keväinen paasto on kuitenkin nykyään yhä selvemmin maallinen ilmiö.

Monelle venäläiselle lihasta pidättäytymisestä on yksinkertaisesti tullut tapa keventää ruokavaliota ennen kesää. Ravintoloille ajanjaksoon räätälöity ”paastomenu” on puolestaan oiva markkinointiväline.

Ruoka-annos ja menu venäläiskahvilassa.
Tofua sisältävä kasvisannos on osa moskovalaiskahvilan "paastomenuta". Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Lihattomista ruokalajeista on viime vuosina tullut keväisiä kausituotteita, joilla ravintolat kilpailevat keskenään. Erilaiset paastonajan ruoat ovat jo enemmän sääntö kuin poikkeus ainakin suurkaupunkien Moskovan ja Pietarin ruokapaikoissa.

Pääsiäistä edeltävä ajanjakso onkin parasta aikaa Venäjällä kaltaiselleni kasvisruoan ystävälle. Se tarkoittaa esimerkiksi herkullista keittolounasta lähiruokalani lihattomasta borssista tai hampurilaispaikan sesonkina myytävää kasvispurilaista.

Näihin aikoihin Moskovassa saa myös hieman helpotusta kateuteen suomalaismarkettien yltäkylläistä kasviproteiinivalikoimaa kohtaan. Pääsiäistä ennen myös tavallisesta venäläiskaupasta voi löytää tofua, kasvismakkaroita ja soijarouhetta.

Asuessani ensimmäistä kertaa Moskovassa vajaat 20 vuotta sitten kasvisruokailijoita karsastettiin.

Yliopistoasuntolani ruokalassa se tarkoitti makaroneja juustoraasteen ja ketsupin kanssa. Kerran keittäjä tyrkytti lihakeittoa vegevaihtoehtona, sillä siinä ei kuulemma ollut lihaa juuri lainkaan.

Kasvisruokatarjonta on toki parantunut Venäjälläkin tällä vuosituhannella – ja myös paastonajan ulkopuolella. Peruna-sienipaistos ei siis välttämättä ole enää venäläiskuppilan ainoa lihaton vaihtoehto.

Suosittelemme