Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Rintasyöpäseulonnat pyörivät taas normaalisti, mutta moni joutuu nyt vaihtamaan kuvausaikaa flunssaoireiden vuoksi

Yli 40 prosenttia rintasyöpätapauksista löytyy 50–69-vuotiaiden seulontamammografioissa.

Mammografia-laite Etelä-Karjalan keskussairaalassa.
Rintasyöpäseulonnassa otetaan rinnoista yhteensä neljä kuvaa. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Pirkko Kukko-Liedes
Avaa Yle-sovelluksessa

Rintasyöpäseulontaan tuli vuosi sitten pieni hetkellinen notkahdus koronan takia, kun seulontakuvauksiin tuli useassa kunnassa tauko ja moni arasteli käyntejä terveysasemilla. Jo keväällä tilanne kuitenkin palautui normaaliksi ja nyt kuvauksissa käy jälleen suurin osa kutsun saaneista naisista. Koronatilanteessa flunssaoireiden vuoksi kuvausaikoja tosin joudutaan muuttamaan tavallista useammin.

Rintasyöpäseulontaa tarjotaan Suomen kunnissa maksutta 50–69-vuotiaille naisille kahden vuoden välein. Lisäksi moni käy mammografiassa yksityispuolella.

Seulonnat ovat varsin tehokas tapa löytää syöpätapauksia. Kaikista rintasyöpätapauksista runsaat 40 prosenttia paljastuu 50–69-vuotiaiden seulonnassa. Seulonta parantaa myös mahdollisuutta löytää syöpä ajoissa.

– Seulonnoilla pyritään löytämään syöpä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, sillä selviytymisennuste on huomattavasti parempi, jos sairaus löydetään varhain, sanoo Terveystalon kuvantamispalveluiden johtaja Mari Varjonen. Terveystalo hoitaa merkittävää osaa kuntien seulontakuvauksista.

Rintasyöpä todetaan Suomessa vuosittain yli 5 000 naiselta. Noin 900 naista vuodessa kuolee rintasyöpään.

Terveystalon kuvantamispalveluiden johtaja Mari Varjosen mukaan korona ei lopulta juuri ole vaikuttanut seulontaan osallistumisen prosenttiin. Osallistumisaktiivisuus vaihtelee alueittain, mutta esimerkiksi Länsi-Pohjan kunnissa se on runsaat 80 prosenttia, kuten viime vuosina yleensä.

Kuten kaikessa terveydenhuollossa, myös seulontakuvauksissa noudatetaan koronan vuoksi äärimmäistä varovaisuutta.

– Sairaana ei pidä tulla kuvauksiin, ja jos kuvausaika pitää perua flunssaoireiden vuoksi, katsotaan saman tien uusi aika. Ja senkin voi siirtää, ellei terveys ole kunnossa seuraavankaan mammografia-ajan koittaessa. Terveys edellä mennään koko ajan, Varjonen muistuttaa.

Voit kuunnella Areenasta, mitä kuvauskäynnillä tapahtuu.

Lisää aiheesta:

Rintojen röntgenkuvaukset loppuivat tuhansilta naisilta – alle 50-vuotias pääsee mammografiaan vain erittäin painavasta syystä

Rintasyöpäseulontojen jatkaminen pelastanut ikääntyviä naisia – nuorempien seulonnasta ei yksimielisyyttä

Rintasyöpähoitoihin uutta toivoa mehiläisestä – Hunajamehiläisten myrkky tuhosi laboratoriossa tehokkaasti vaikeatkin syövän alatyypit ¨

Harvinaiset kuvat: Syöpään sairastuneet naiset paljastivat leikkausarpensa kameralle

Suosittelemme sinulle