Hyppää sisältöön

Jazzmuusikko ja säveltäjä Pentti Lasanen on kuollut

Saksofonistina ja klarinetistina tunnettu Lasanen esiintyi myös laulajana muun muassa Four Cats -yhtyeessä.

Pentti Lasanen
Helsinkiläinen Pentti Lasanen oli kuollessaan 84-vuotias. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva
Yle–STT

Jazz- ja swing-muusikko ja säveltäjä Pentti Lasanen on kuollut Helsingissä 84 vuoden iässä. Hän teki musiikkia lukuisiin elokuviin ja lauloi muun muassa Four Cats -yhtyeessä.

Lasanen oli yksi Four Cats -yhtyeen perustajista. **Four Cats nousi 1960-luvun alkuvuosina**Suomen suosituimmaksi lauluyhtyeeksi.

Four Cats eli Pentti Lasanen, Kai Lind, Esa Nieminen sekä Martti Metsäketoa paikkaava Hannu Lepola sekä pianoa soittova Seppo Hovi vierailivat Ylen aamu-tv:ssä huhtikuussa 2013.

Lasanen soitti myös muun muassa Radion tanssiorkesterissa ja Rauno Lehtisen yhtyeessä.

Hän osallistui elämänsa aikana useisiin laulukilpailuihin ja vei voiton Syksyn sävel-kilpailussa Luoksesi jään -kappaleella.

Jussi-palkinnon hän kaappasi vuonna 1966 Onnelliset leikit -elokuvasta (siirryt toiseen palveluun), johon hän oli säveltänyt musiikin.

Lisäksi hän teki musiikkia Kivikasvoille ja toimi musiikkiohjelman kapellimestarina ja musiikkivastaavana.

Vuonna 1992 Lasanen sai Louis Armstrong -palkinnon. Classic Jazz myönsi tunnustuksen traditionaalisen jazzin eteen tehdystä työstä Suomessa.

Syntyjään kotkalaisen Lasasen poismenosta kertoi STT:lle pianisti, kapellimestari Seppo Hovi.

– Hän oli monin tavoin lahjakas, ja paneutuminen työhön näkyi siinä valtavassa tuotannossa, joka ulottuu jazzmusiikista sinfoniaorkestereihin. Hän toimi instrumentalistina, sovittajana, säveltäjänä ja laulajana, Hovi kertoo.

Lasanen ja Hovi olivat yhdessä kiertueella vielä vuosina 2016–17 Lasasen täytettyä jo 80 vuotta.

Hovi kertoo, että Lasanen oli monen aikalaisensa tavoin sotalapsena Ruotsissa, jossa mukaan tarttui kiinnostus rytmimusiikkiin. Lasanen oli Hovin mukaan muistellut, miten hän 6–7-vuotiaana sai Ruotsissa kuulla musiikkia, joka viehätti häntä.

– Se oli erilaista kuin Säkkijärven polkka, oli Lasanen todennut.

Suosittelemme sinulle