Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Sääntöjen vastainen rata imi hiihtäjistä mehut, mutta järjestys ei järkkynyt – Jauhojärvi arvioi Niskasen hiihtäneen tasollaan: "Palkintopalli ollut koko ajan kinthaalla"

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan lauantain 15 kilometrin kisa osoitti, että kovat ovat kovia väsyneinäkin.

Iivo Niskanen
Iivo Niskanen teki Engadinin 15 kilometrin kilpailussa samantasoisen suorituksen, mihin on tällä kaudella pystynyt. Kuva: European Pressphoto Agency EPA
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maastohiihtäjät eivät saaneet Oberstdorfin MM-kisojen jälkeen liiemmin levätä, sillä maailmancupin päätöskilpailut hiihdetään tänä viikonloppuna Engadinin laaksossa. Vaikka matka MM-kisapaikalta sveitsiläislaaksoon ei ollut matkallisesti pitkä, on se Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan muuten haastava. Engadin sijaitsee nimittäin peräti 1 800 metrin korkeudessa.

Lauantain kisan profiili on säyseä, mutta juuri korkeus tekee siitä kovan. Tämän huomasi Iivo Niskanenkin, joka kertoi kisan jälkeen korkeuden tuntuneen kropassa.

– Kun tullaan pitkästä aikaa 1 800 metriin, niin kyllä siinä tuntuu helppokin maasto, Niskanen totesi.

Jauhojärven mukaan Engadinin kisa hiihdettiin korkeammalla kuin mitä maailmancupissa on koskaan hiihdetty kilpaa. Ajoittain rata kävi 1 840 metrissä ja muutenkin kisaa hiihdettiin enimmäkseen yli 1 800 metrissä.

– Lähtöpaikka on juuri ja juuri alle 1 800 metriä. Stadionin korkeus näyttäisi olevan 1 798 metriä. FIS:n säännöthän sanovat, että 50 kilometrin latu saa ylittää 1 800 metrin korkeuden, mutta muut ladut pitäisi pysyä sen alapuolella. Eli nyt mentiin tavallaan FIS:n sääntöjen vastaisesti, Jauhojärvi muistutti.

Engadin ei ollut Kansainvälisen hiihtoliiton alkuperäisessä kilpailuohjelmassa, mutta se valikoitui kisajärjestäjäksi, kun Holmenkollenin kisat jouduttiin perumaan koronapandemian takia.

Miesten 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisa ei tarjonnut suomalaismenestystä, sillä Iivo Niskanen oli parhaana suomalaisena 7:s. Ristomatti Hakola kukisti Perttu Hyvärisen loppukirissä ja oli 18:s. Hyvärinen sijoittui 19:nneksi. Lauri Lepistö löytyi tuloslistalta 66. sijalta.

– Niskanen hiihti sillä tasolla, mitä on koko kauden hiihtänyt. Rukalla hän jäi kakkossijasta kuutisen sekuntia ja palkintopalli on ollut koko ajan kinthaalla. Se ei olisi tarvinnut kuin prosentin kymmenyksiä parempaa menoa, niin hän olisi ollut palkintopallilla, Jauhojärvi arvioi.

Myös Hyvärinen oli Jauhojärven mielestä omalla tasollaan ja Hyvärisen kone aukesi vasta viimeisellä kierroksella. Hakola sen sijaan hieman hyytyi lopussa.

Engadinin lauantain kisa osoitti, ettei koko kautta hallinnut Aleksandr Bolshunov ja MM-kisoissa onnistuneet norjalaishiihtäjät ole väsyneitä tai kadottaneet kuntoaan. Kovat ovat kovia väsyneinäkin, Jauhojärvi totesi ja hehkutti Bolshunovin irtiottoa.

– Jos tällä radalla pystyy karkaamaan suoraan vetoon muilta ja jättämään parikymmentä sekuntia vajaan neljän kilometrin matkalla, niin se on selkeää ylivoimaa!

Tulossa nopeatempoinen päätösmatka

Sunnuntaina miesten maailmancupin urakka päättyy 50 kilometrin vapaan hiihtotavan takaa-ajokisaan. Bolshunov pääsee matkaan 18 sekunnin johdossa ennen Johannes Hösflot Kläboa ja Pål Golbergia. Seitsemäntenä starttaava Niskanen saa todennäköisesti seuraa armottomasta vauhdinpitäjästä, sillä Hans Christer Holund lähtee vain neljä sekuntia Niskasen perään.

Rata noudattaa Engadinin hiihtomaratonin kisan reittiä, joten sen uskotaan olevan äärimmäisen nopea. Jauhojärvi tosin muistuttaa, että sunnuntaille on luvattu lumisadetta.

– Jos sammakoita alkaa tulla taivaalta, niin niiden väistelyyn voi mennä aikaa. Mutta muuten on odotettavissa nopeatempoinen viisikymppiä. Vauhti hidastuu pari minuuttia per kymppi, jos tulee selkeästi hitaampi lumikeli.

Lue myös:

Perinteisen yhteislähtökisasta tuli Aleksandr Bolshunovin näytös – Iivo Niskanen seitsemäs

Toimittajan varpaillaan pitänyt Iivo Niskanen hämmästeli Bolshunovin irtiottoa – "Oli kyllä aika käsittämättömän kova isku"

Johaug jättää viikonlopun maailmancupin kisat väliin – Jauhojärvi: Ymmärrettävä päätös

Suosittelemme