Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Öljy saatu kerättyä avovedestä Kilpilahden satamassa – jälkiselvittelyt jatkuvat useita päiviä

Mereen valui lauantaina öljyä tankkerin lastin purun yhteydessä. Alkuviikosta selviää minkälaisesta öljystä on kyse.

Öljyvuodon torjuntatyöt käynnissä Kilpilahden satamassa Porvoossa.
Kuva: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos
Markku Sandell,
Jaana Hevonoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Porvoossa Kilpilahden sataman öljyonnettomuuspaikalla avovedessä ollut öljy saatiin sunnuntaina kerättyä, mutta työt jatkuvat vielä ainakin muutaman päivän meressä kelluvan öljyisen jään keräämisellä.

Öljyä havaittiin meressä lauantaina iltapäivällä, ja leviämisalue saatiin rajattua öljyntorjuntapuomein iltaan mennessä.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Lyttinen kertoi sunnuntai-iltana, että öljy on pysynyt puomien sisäpuolella, vaikka laivaliikenne satamassa onkin jatkunut.

– Tilanne ei tietenkään ole hyvä, mutta se on stabiili. Ei se tästä pahene kuitenkaan, Lyttinen sanoi.

Öljyvuoto ja torjuntatoimet ovat keskittyneet satamassa olevan tankkerialuksen ympärille. Vuodon mittakaavaa selvitetään rajavartioston johdolla yhä, mutta pelastuslaitoksen arvion mukaan veteen ei ole päässyt suuria määriä öljyä. Sukeltajat ovat tarkistaneet, ettei alus vuoda.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos aloitti öljyn keruun merestä sunnuntaina. Päivystävä palomestari Björn Westermark totesi iltapivällä Ylelle, että jääolosuhteissa öljyntorjunta on hidasta ja erittäin hankalaa työtä.

– Öljyä on kerätty pinnasta pintaimureilla, joista se pumpataan altaaseen ja sieltä eteenpäin säiliöautoihin ja viedään ongelmajätelaitokselle. Se ei ole kovin tehokasta, mutta muutakaan ei tällä hetkellä voida tehdä.

– Nyt on siirrytty puskemaan myös öljyyntynyttä jäätä rantaan, josta kaivinkoneet nostavat sitä lavoille ja kohti ongelmajätelaitosta.

Edelleenkään ei Westermarkin mukaan ole tiedossa, mistä öljy on peräisin. Näytteitä on nyt otettu aluksesta ja vedestä ja ne kuljetetaan maanantaina Rajavartiolaitoksen laboratorioon arvioitaviksi.

– Myöskään vuotaneen öljyn määrästä ei ole tietoa, öljy leviää jäälauttojen mukana ja saattaa näyttää paremmalta tai pahemmalta, kuin mikä todellinen tilanne on, palomestari arvioi tulloin.

Paikalla on Nesteen omien hinaajien ja veneiden lisäksi myös rajavartiolaitoksen aluksia.

Paikalle pyydetään mahdollisesti myöhemmin myös varsinaisia rajavartiolaitoksen öljyntorjunta-aluksia, kertoi päivystävä päällikkö Tomi Nurmivaara.

Neste Oyj:n öljytuotteiden tuotantojohtaja Jori Sahlstenin totesi aiemmin sunnuntaina, että mereen on päätynyt jotain muuta öljylaatua kuin satamaan kiinnittyneen tankkerin lastina oli. Kyseessä on satunnaisesti Kilpilahdessa vieraileva tankkeri.

Lastia purettiin lauantaina, kun vuoto havaittiin noin kello 15.

Kilpilahden öljyvuoto 13032021
Tankkerin ympärille levitettiin öljypuomeja jo lauantaina. Kuva: Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Sahlsten arvioi aamupäivällä, että mereen päässyt öljy pystytään keräämään pois, koska alue on rajattu lähelle alusta.

– Jos se olisi merellä, niin se olisi varmaan vielä hankalampaa. Jos se todennäköisesti saadaan siihen laiturin välittömään läheisyyteen, niin se pystytään siitä kyllä keräämään hyvinkin tarkasti talteen.

– Määrää on vielä vaikea arvioida, mutta se ei vaikuta kovin suurelta sen alueen perusteella, mikä on laivan välittömässä läheisyydessä, Sahlsten sanoi.

Lue myös

Porvoossa Kilpilahden satamassa tapahtui öljyonnettomuus – öljynkeräystä jatketaan sunnuntaina

Suosittelemme