Hyppää sisältöön

Naisartistit kahmivat Grammy-palkintoja – Beyoncé rikkoi ennätyksen

Palkintojuhla pidettiin Los Angelesissa yöllä Suomen aikaa, koronatilanteen vuoksi ilman suurta yleisöä.

Megan Thee Stallion ja Beyoncé palkittiin Grammy-gaalassa.
Megan Thee Stallion (oik) voitti parhaan rap-kappaleen Grammy-palkinnon biisillä Savage, jolla on mukana myös Beyoncé. Kuva: Kevin Winter / EPA
Ville Vedenpää,
Marja Juonala

Beyoncé nousi kaikkien aikojen palkituimmaksi artistiksi Grammyjen historiassa voitettuaan parhaan R&B-laulun palkinnon hitistään Black parade. Beyoncé voitti myös paras musiikkivideo-kategorian Brown skin girl -videolla. Artisti voitti 28:nnen Grammy-palkintonsa. Aiemmin ennätys oli hallussa Alison Kraussilla, joka on voittanut palkinnon 27 kertaa.

Beyoncélla on nyt saman verran Grammy-palkintoja kuin legendaarisella tuottajalla Quincy Jonesilla. Eniten palkintoja on kerännyt kapellimestari Sir Georg Solti, kaikkiaan 31 kappaletta.

Grammy-musiikkijuhlassa parhaaksi uudeksi artistiksi nimettiin yhdysvaltalainen rappäri Megan Thee Stallion. Teksasista kotoisin oleva 26-vuotias artisti on tunnettu muun muassa naisten voimaannuttamisen ja kehopositiivisuuden esiin nostamisesta. Hänet palkittiin myös parhaasta rap-kappaleesta Savage, jossa on mukana – Beyoncé. Megan Thee Stallion on ensimmäinen nainen, joka on saanut palkinnon.

Popin supertähti Taylor Swift sai vuoden parhaan albumin palkinnon Folklore-albumista. Hän on ensimmäinen nainen, joka on saanut palkinnon kolme kertaa. Aiemmin pysti on tullut albumeista Fearless (2010) ja 1989 (2016).

 Taylor Swif
Taylor Swift poseeraa Grammy-palkinnon kanssa Los Angelesin kongressikeskuksen edustalla. Hän sai parhaan albumin palkinnon levystään Folklore. Kuva: Kevin Mazur / EPA

Billie Eilish palkittiin parhaasta levytyksestä Everything I wanted. Eilish, joka hallitsi viime vuoden Grammyjä, voitti myös tulevan James Bond -elokuvan No time to die teemalaulusta.

Billie Eilish
Laulaja Billie Eilish esitteli Grammy-gaalaan valitsemaansa tyyliään Los Angelesin kongressikeskuksen edustalla. Kuva: Kevin Mazur / AFP

Gaala panosti live-esityksiin

Kolmetuntinen Grammy-gaala panosti tällä kertaa palkintojen lisäksi livemusiikkiin, jota on kuultu vähän koronapandemian takia. Gaalassa haluttiin myös välttää videokokousmaista tunnelmaa, jota muissa palkintojuhlissa on viime aikoina totuttu näkemään.

– Tiedän, että ette ole päässeet konsertteihin pitkään aikaan, joten tänä iltana me tuomme konsertin teille, sanoi gaalan juontanut koomikko Trevor Noah tv-yleisölle.

Show alkoi kolmella peräkkäisellä esityksellä. Illan avasi brittilaulaja Harry Styles, jonka jälkeen esiintyivät amerikkalaislaulaja Billie Eilish ja amerikkalaisyhtye Haim.

Harry Styles
Brittilaulaja Harry Styles voitti ensimmäisen Grammy-palkintonsa kappaleesta Watermelon sugar. Hän myös esiintyi gaalassa. Kuva: Kevin Winter / AFP

Suurin osa gaalasta pidettiin Los Angelesin Convention Center -kongressikeskuksen ympäristössä. Artistit esiintyivät eri lavoilla ja paikalla olleet ehdokkaat istuivat turvavälein pöydissään. Palkintoehdokkaita olivat esittelemässä ilman töitä jääneet konserttipaikkojen työntekijät eri puolilta Yhdysvaltoja.

Palkintogaalassa esiintyvät muun muassa myös Dua Lipa, Taylor Swift ja Post Malone.

Dua Lipa
Brittiläinen Dua Lipa esiintyi Grammy-gaalassa ja hän sai parhaan popalbumin palkinnon levystään Future nostalgia. Kuva: Kevin Winter / AFP

Mustien oikeudet esillä

Grammy-gaalassa nousivat vahvasti esiin mustien oikeudet, jotka puhuttivat viime vuonna Yhdysvalloissa.

Vuoden kappaleen palkinnon vei R&B-laulaja H.E.R. biisillä I can’t breathe. Muusikko teki kappaleen kunnianosoitukseksi George Floydille, joka kuoli toukokuussa Minnesotan Minneapolisissa, kun valkoinen poliisi Derek Chauvin painoi häntä polvella maahan useiden minuuttien ajan. Floyd sanoi useasti, ettei pysty hengittämään, mihin kappaleen nimi myös viittaa.

– En koskaan uskonut, että pelkoni ja tuskani voisi tehdä näin suuren vaikutuksen. Muistakaa, että me olemme se muutos, jonka haluamme nähdä. Pitäkää sama energia, mikä meillä oli taistellessamme viime kesänä, H.E.R., oikealta nimeltään Gabriella Wilson, sanoi palkintopuheessaan.

H.E.R.
Artisti H.E.R. voitti Grammy-gaalassa parhaan kappaleen palkinnon kappaleesta I can't breath sekä parhaan R&B-kappaleen palkinnon biisistä Better than I imagined. Kuva: Kevin Mazur / EPA

Mustien oikeudet nousivat esiin myös, kun laulaja Beyoncé voitti Grammy-palkinnon parhaasta R&B-esityksestä kappaleella Black parade. Laulaja julkaisi biisin viime heinäkuussa Yhdysvaltojen orjuuden lakkauttamisen muistopäivänä.

Muusikko halusi tehdä kappaleen Floydin kuoleman ja sitä seuranneiden mellakoiden jälkimainingeissa. Mustien aktivismia käsittelevän kappaleen tuotot menevät järjestölle, joka tukee mustia pienyrittäjiä.

– Minun on artistina kuvastettava aikaamme, ja tämä aika on ollut todella vaikea, Beyoncé sanoi palkinnon saatuaan.

Suomalaiset jäivät ilman palkintoja

Myös Radion Sinfoniaorkesteri (RSO) ja ylikapellimestari Hannu Lintu olivat jälleen ehdolla Grammy-palkinnon saajaksi. RSO oli ehdolla myös viime vuonna. RSO oli ehdolla parhaan orkesterilevytyksen palkinnosta. RSO levytti puolalaisen säveltäjän Witold Lutoslawskin sinfoniat 2 ja 3.

Myös suomalaissäveltäjä Kaija Saariahon musiikkia sisältävä levytys oli ehdolla parhaan klassisen kokoelman Grammy-palkintoon.

Suomalaiset eivät yltäneet sarjojen voittoon.

Grammy-palkintoja on jaossa kaikkiaan yli 80:ssä kategoriassa. Grammyt myöntää Yhdysvaltain musiikkialan ammattilaisten yhdistys ja palkinnot jaettiin nyt 63. kerran.

Yle esittää Grammy-gaalan perjantaina 19.3. Yle Teemalla ja Areenassa klo 23.25 alkaen.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 16.3. klo 23:een asti.

Korjattu 15.3. klo 10.55 kappaleiden kirjoitusasuja.

Lue myös:

Kritiikki viihdealan palkintogaaloja kohtaan kasvaa – kanadalaisartisti The Weeknd syyttää Grammy-palkintokomiteaa korruptiosta

Grammy-palkinnot jaetaan kohun keskellä – Erotettu toimitusjohtaja väittää, että tuloksia peukaloidaan

Suosittelemme sinulle