Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Palloliiton mukaan MM-isäntämaa Qatarissa ihmisoikeusasiat eivät ole kunnossa – boikotointia liitto ei kuitenkaan aja

Kannanotolle tukea maajoukkuekapteeneilta ja päävalmentaja Kanervalta.

Ari Lahti
Ari Lahti on Palloliiton puheenjohtaja. Kuva: AOP
STT Urheilu
Avaa Yle-sovelluksessa

Qatarissa ensi vuoden lopulla järjestettävä jalkapallon miesten MM-lopputurnaus on herättänyt kritiikkiä jo pitkään, ja viime aikoina esiin on erityisesti jälleen noussut kisapaikkoja rakentavien siirtotyöläisten huonot olot. Suomen Palloliitto otti asiaan maanantaina kantaa toteamalla pitävänsä kisojen myöntämistä Qatarille huonona ja ongelmallisena päätöksenä.

Guardian-lehti kertoi helmikuussa, että yli 6 500 siirtotyöläistä on kuollut MM-jalkapallon rakennushankkeissa Qatarissa. Norjassa useampi pääsarjaseura on kehottanut maan jalkapalloliittoa boikotoimaan Qatarin turnausta.

– Suomen Palloliitto pitää MM-lopputurnauksen kisojen myöntämistä Qatarille ongelmallisena ja huonona päätöksenä. On selvää, että monet asiat, jotka liittyvät ihmisoikeuksiin, tasa-arvoon ja työntekijöiden oikeuksiin ja oloihin, eivät ole Qatarissa hyväksyttävällä tasolla. Nykymaailmassa emme voi emmekä tahdo ummistaa silmiämme tilanteelta, Palloliiton kannanotossa todetaan.

Boikotointia liitto ei kuitenkaan aja.

– Kisat Qatarissa tullaan järjestämään Suomen toimista riippumatta. Boikotoinnin sijaan me tulemme yhdessä muiden Pohjoismaiden kanssa jatkamaan aktiivista dialogiamme sekä (kansainvälisen jalkapalloliiton) Fifan että paikallisten järjestäjien ja toimijoiden kanssa työolojen ja ihmisoikeuksien parantamiseksi.

Silmät auki

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo, että liitto halusi tuoda kantansa esille paitsi norjalaiskeskustelujen myös MM-karsintojen alkamisen myötä.

– Kiinnostus on suurta, ja kanta on hyvä tuoda selkeästi esille. Päätös (kisaisännästä) tehtiin vuonna 2012, ja se oli oikeasti ongelmallinen ja huono.

Liitto haluaa ottaa vastuun "vaikuttamisesta, kansainvälisten tahojen painostamisesta ja dialogin ylläpidosta". Samalla toivotaan, että urheilijat voivat keskittyä omaan hommaansa. Puheenjohtaja Lahden mukaan Huuhkajien kapteeni Tim Sparv, Helmareiden kippari Tinja-Riikka Korpela ja myös maajoukkueluotsi Markku Kanerva pitävät erinomaisen hyvänä asiana, ettei "silmiä suljeta".

– Emme ole kenenkään suuta sulkemassa, mutta jos olisin itse urheilija, kokisin positiivisena, että liitto tuo asian esiin. Kapteenit ja Rive (Kanerva) pitävät hyvänä asiana aktiivista toimintaa. Sitä, ettei silmiä suljeta.

Lue myös:

"Pystyvätkö korruptoituneet urheilujärjestöt määrittelemään kaiken tässä maailmassa?" Jälkihien urheiluasiantuntijat keskustelivat maailman urheiluelämän kauhun vuodesta 2022

Suosittelemme