Hyppää sisältöön

100 kilometrin päässä Helsingistä on upea ruukki-idylli, joka aiotaan myydä – yrittäjien mielestä se jätettiin heitteille: "Aivan hirveässä kunnossa"

Loviisan kaupunki aikoo myydä vanhan Strömforsin ruukkialueen.

Strömforsin ruukki Ruotsinpyhtäällä on vailla uutta omistajaa
Strömforsin ruukki Ruotsinpyhtäällä on vailla uutta omistajaa
Mirjam Tahkokorpi,
Minna Kaipainen

Strömforsin ruukkimiljöö Ruotsinpyhtäällä etsii uutta omistajaa. Vanha ruukkialue sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Helsingistä itään, Ruotsinpyhtään kirkonkylällä Loviisassa.

Strömforsin ruukki on yksi Suomen vanhimmista rautaruukeista (siirryt toiseen palveluun). Sen syntyvaiheet juontuvat Ruotsin valtakunnan ajalle 1600-luvun loppuun. Vapaaherra Johan Creutz perusti vuonna 1695 ensimmäisen kankivasarapajan Petjärven kylään, joka oli osa laajaa Pyhtään pitäjää.

Pyhtää jakautui kahtia Turun rauhassa vuonna 1743, jolloin pitäjää halkoneesta Kymijoen läntisestä päähaarasta tuli Venäjän ja Ruotsin raja. Pitäjän Ruotsin-puoleista osaa alettiin kutsua Ruotsin Pyhtääksi.

Ruotsin puolelle jäi ruukki, jonka ostivat Anders Nohrström ja Jakob Forsell seuraavana vuonna Turun rauhan jälkeen. Nohrströmin ja Forsellin nimiyhdistelmästä syntyi ruukin uusi nimi: Strömforsin ruukki. Uusien omistajien myötä ruukin toiminta laajeni, ja alueelle perustettiin paja, saha ja mylly.

1800-luvulla pitäjän ruotsinkielinen nimi muutettiin virallisesti Strömforsiksi.

Tuhansia matkailijoita

Nykyään Strömforsin ruukki on vireä kylä, joka houkuttelee kesäisin tuhansia matkailijoita. Varsinkin viime kesänä, ensimmäisenä koronavuonna, alue houkutteli paljon väkeä.

– Täällä oli noin viisi-kuusi kertaa enemmän matkailijoita kuin normaalikesinä, paikallisen yrittäjäyhdistyksen, Vireä Strömfors ry:n, puheenjohtaja Jukka Liponkoski kertoo.

Myös esimerkiksi joulumarkkinat ja syksyn kekri ovat suosittuja tapahtumia.

Ruukkialueella on muun muassa ravintoloita, näyttelyitä, majoitusta, luontomatkailua ja käsityöläisiä. Kylässä toimii vieläkin myös sepän paja.

Osa paikallisista yrittäjistä on vuokralaisina kaupungin omistamissa rakennuksissa, joista osa on kylmää tilaa ja käytössä vain kesäisin. Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajan Jukka Liponkosken mukaan tilat ovat päässeet pahasti rapistumaan.

– Suurin osa niistä on aivan hirveässä kunnossa, Jukka Liponkoski sanoo.

Vireä Strömfors ry:n puheenjohtaja Jukka Liponkoski Strömforsin ruukin päärakennuksella.
Vireä Strömfors ry:n puheenjohtajan Jukka Liponkosken mukaan Strömforsin rakennukset ovat päässeet rapistumaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Edessä miljoonaluokan korjaukset

Strömforsin ruukki siirtyi Loviisan kaupungin omistukseen, kun Ruotsinpyhtään kunta liitettiin Loviisaan vuonna 2010.

Nyt Loviisan kaupunki suunnittelee laittavansa kahdeksan rakennusta ja niihin liittyvät maa-alueet myyntiin. Uusi omistaja ei voi olla mikään tyhjätasku, sillä korjausvelkaa on kertynyt liki kaksi miljoonaa euroa.

– Se vaatisi sellaista omistajaa, joka haluaa panostaa siihen rahallisesti aika paljon ja pitkäjänteisesti. Näen, että se ei ole kaupungin ydintehtävä kuitenkaan, Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom sanoo.

Paikalliset yrittäjät ovat toivoneet alueelle esimerkiksi yleistä wc-tilaa.

– Sitä on haluttu ja yritetty saada tänne monta vuotta. Se ei näemmä toteudu vieläkään, yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Jukka Liponkoski sanoo.

Liponkoski on sitä mieltä, että Strömfors on jäänyt kaupungin muiden kehityskohteiden jalkoihin.

– Esimerkkinä Laivasilta Loviisassa. Sinne kyllä panostusta riittää, mutta täällä on jääty vähemmistöön. Meillä ei ole ajatuksena kerjätä, että kaikki katetaan valmiiksi, vaan olemme myös itse valmiita tekemään hyvin paljon asioiden eteen, jos meille vain annetaan mahdollisuus siihen.

Veli-Matti Mettinen, Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistyksen puheenjohtaja.
Ruotsinpyhtään kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen toivoo uudelta omistajalta satsauksia vanhoihin rakennuksiin. Kuva: Antro Valo / Yle

Paikalliset asukkaat ja yrittäjät laittavat nyt toivonsa uuteen omistajaan.

– Rakennuksien korjausvelka ei ole kuntafuusion jälkeen millään tavalla vähentynyt, päinvastoin kasvanut. Toivotaan, että myynnin kautta saataisiin sellainen omistaja, joka haluaisi kehittää tätä aluetta ja satsata näihin rakennuksiin, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen sanoo.

Yrittäjät kritisoivat myyntitapaa

Osa yrittäjistä olisi kiinnostunut lunastamaan toimitilansa itselleen, mutta rakennukset ja maa-alue myydään yhtenä kokonaisuutena.

Samalla kaupunki kaavoittaa aluetta uusiksi. Kaupunginjohtajan mukaan tarkoituksena on muun muassa huolehtia kevyen liikenteen väylistä ruukin keskustassa, järjestellä pysäköintiä järkevämmäksi sekä lisätä jonkin verran rakennusoikeutta.

– Se on yksi syy siihen, ettemme halua myydä rakennuksia ripotellen yhtä sinne ja toista tuonne, koska silloin on huomattavasti hankalampaa kehittää tätä aluetta pitkäjänteisesti ja yhteneväisesti, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom sanoo.

Strömforsin ruukin saha.
Loviisan kaupunki haluaa myydä Strömforsin vanhat rakennukset yhtenä kokonaisuutena. Kuva: Antro Valo / Yle

Loviisan kaupunginvaltuusto päättää keskiviikkona siitä, laitetaanko ruukkialue myyntiin. Jos esitys menee läpi, vuorossa on julkinen tarjouskilpailu, joka kestää muutamia viikkoja. Tämän jälkeen kaupunginhallitus päättää mahdollisesta kaupasta.

– Tämä menee toivon mukaan nippanappa kesäkaudeksi maaliin, kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom arvioi.

Yrittäjiä myyntitapa ja aikataulu ihmetyttävät. He haluaisivat rauhoittaa myyntisuunnitelmia ja saada niistä lisää tietoa.

– Tässä paistaa läpi se, että prosessi on tehty sellaisella aikataululla, ettei siihen ehdi kukaan mukaan. Olemme myynnin kannalla, mutta kritisoimme myyntitapaa. Osalla yrittäjistä ei ole tällä hetkellä mitään tietoa, mitä kesä tulee olemaan ja tässä vaiheessa pitäisi jo myydä sitä kesää, Jukka Liponkoski sanoo.

Kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blomin mukaan kaupunki on saanut ruukkialueesta useita yhteydenottoja. Oker-Blom uskoo, että ehdokkaiden joukosta löytyy sopiva ostaja. Toisaalta, kaupunki ei aio myöskään luopua alueesta polkuhintaan.

– Se on selvää, että jos ei sopivaa löydy, niin ei me sitten myydä, Jan D. Oker-Blom sanoo.

Voit keskustella aiheesta 16.3.2021 kello 23 asti.

Suosittelemme sinulle