Hyppää sisältöön

Erehdyttävästi aitoja muistuttavia, vääriä 50 euron seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä: mies tuomittiin Suomessa harvinaisesta rikoksesta

Suomessa liikkuu väärää rahaa varsin harvoin.

seteleitä
Mies tilasi Silkkitieltä vääriä 50 euron seteleitä. Kuvituskuva. Kuva: AOP
Anu Leena Koskinen

Pirkanmaalainen mies on tuomittu kahdesta rahanväärennyksestä, kolmesta rahanväärennyksen yrityksestä ja kahdesta huumausainerikoksesta. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi miehen kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Tapaus on harvinainen, sillä Suomessa liikkuu aika harvoin väärää rahaa.

Tapaus paljastui, kun keväällä 2016 vääriä seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä Pirkanmaan Lempäälässä. Väärää 50 euron seteliä käytettiin ensin Siwassa maksuvälineenä. Sitten samana päivänä Ideaparkin myymälässä väärennyksellä yritettiin ostaa tuotteita. Ideaparkin talletusautomaatista löytyi vielä väärä 50 euron seteli.

Yhteensä mies oli saanut tilattua ulkomailta 58 väärää seteliä. Määrää voi pitää merkittävänä, koska puolessa vuodessa Suomesta on löytynyt yhteensä 300 väärää seteliä.

Mies oli tilannut vääriä seteleitä Silkkitieltä, joka on tunnettu laittomasta huumekaupasta. Tulli takavarikoi Silkkitien verkkopalvelimen keväällä 2019.

Lisäksi mies oli yrittänyt tilata vääriä seteleitä eri maista Silkkitien kautta, mutta toimitukset eivät tulleet perille.

Oikeuden mukaan muistuttivat aitoja seteleitä

Oikeudessa tehtiin katselmus kahteen läpinäkyvään keskusrikospoliisin näytepussiin suljettuun 50 euron väärään seteliin. Oikeuden mukaan ne muistuttavat ulkonäkönsä puolesta erehdyttävän hyvin aitoa seteliä.

– Setelit ovat värinsä ja kuviointinsa perusteella olleet sillä tavoin aitoa rahaa muistuttavia, että niitä ominaisuuksiensa perusteella voidaan pitää väärinä rahoina. Seteleissä on voitu havaita myös pyrkimys jäljitellä aitojen seteleiden niin sanottuja turvatekijöitä, oikeus lausuu tuomiossa.

Mies tunnusti syytteet.

Tuomio on lainvoimainen.

Lue lisää:

Vääriä 50 euron seteleitä alkoi yhtäkkiä ilmestyä samana päivänä samassa kunnassa – rahat oli tilattu huumekaupan suosimasta kauppapaikasta

Mies oli päässyt eroon huumeista vuosia sitten ja odotti isäksi tuloa – sitten poliisi soitti, että on aika vastata vanhoista teoista Tor-verkossa

Tor-verkko ei ole niin salainen kuin luulisi: Tekoäly auttaa seulomaan miljoonista viesteistä terroristit, huumekauppiaat ja ääriliikkeet

Suomessa löydetty alkuvuonna yli 300 väärennettyä euroseteliä

Seteliväärennöksen tuntee näpeissään – aito kahisee ja tuntuu lujalta

Suosittelemme sinulle