Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Elinkeinoministeri Lintilä Nesteen biojalostamopäätöksestä: "Totta kai tämä on pettymys"

Öljy-yhtiö Neste ilmoitti valinneensa uuden jalostamonsa rakentamispaikaksi Alankomaiden Rotterdamin Porvoon sijaan.

Mika Lintilä
Elinkeinoministeri Mika LIntilän mukaan kaikki kivet käännettiin Nesteen biojalostamoasiassa. Kuva: Jussi Mankkinen / Yle
Jarmo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) luonnehtii Nesteen päätöstä rakentaa uusi biojalostamonsa Porvoon sijasta Rotterdamiin pettymykseksi. Hänen mukaan asiassa tehtiin kaikki tehtävissä oleva.

– Ei tässä kuitenkaan kannata tuhkaa päälle ripotella, sillä merkittävä kustannusero, joka Porvoon ja Rotterdamin välillä on, selittyy sellaisilla asioilla joihin meillä ei ole käytännössä vaikutusmahdollisuuksia, Lintilä sanoi.

– Kustannukset nousivat Porvoon puolella niin isoiksi, että tämä kisa hävittiin, hän jatkaa.

Kauppalehden mukaan jalostamon rakentaminen Porvooseen olisi tullut noin puoli miljardia euroa Rotterdamia kalliimmaksi.

Porvoossa lisäkustannuksia olisi aiheuttanut muun muassa jalostamoalueen hajanaisuus, pitemmät putkitukset ja kalliimmat maanrakennuskustannukset.

Lue tarkempaa analyysi taustoista:

Analyysi: Maailman paistinrasvoja ei kannata kuljettaa Porvooseen asti jalostettavaksi – Siksi Rotterdam taitaa voittaa kisan Nesteen jättitehtaasta

Oma lukunsa on myös toiminnan hiilidioksidipäästöjen hallinta. Lisäksi jalostamolle tarvittava maakaasu on Rotterdamissa halvempaa kuin Porvoossa.

Vaikka Nesteen jalostamo meneekin nyt muualle, ei tästä Lintilän mukaan voi tehdä johtopäätöksiä metsäyhtiö UPM:n suunnitteleman tulvean jalostamon kohtalosta. Paikasta kisaavat Kotka ja niin ikään Rotterdam.

– Tämän kokoluokan investoinnit ovat aina yksilötapauksia, näistä ei voi vetää mitään johtopäätöksiä, Lintilä sanoo.

Lue myös:

Rotterdam voitti Porvoon kisassa Nesteen uudesta jalostamosta – Kaupunginjohtaja: Pettymys sekä kaupungille että Suomelle

Porvoo vai Rotterdam? Nesteen toimitusjohtaja kertoi lisätietoja yhtiön suunnittelemasta miljardi-investoinnista

Suosittelemme