Hyppää sisältöön

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen: Neuvottelut Kemin investointien valtion rahoituksesta on käynnistetty

Kemille olisi tulossa Metsä Groupin tehdashankkeesta jopa 60 miljoonan euron velka- ja takausvastuut satamalaajennuksen ja muun infrarakentamisen myötä.

Ilmakuva Metsä Fibren Kemin sellutehtaan pääportista.
Kemin tehdasinvestointi alkaa pian näkyä tehdasalueen lisäksi myös lähiympäristössä. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Tiinamaija Rantamartti

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan kaupunki on käynnistänyt neuvottelut ministeriöiden suuntaan uuden sellutehtaan edellyttämien investointien rahoittamisesta.

Ruotsalainen sanoo, että keskusteluyhteys saatiin avattua, kun ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vieraili Kemissä helmikuussa.

Nyt asiaa viedään eteenpäin vastuuministeriöissä ja rahoituslinjauksiin toivotaan ainakin joitain vastauksia jo lähikuukausina.

– Keskustelu on aloitettu ja mielestäni kaupungin viesti on ihan hyvin otettu vastaan ja ymmärretty, että tämä ei ole ihan yksinkertainen asia.

Kemille olisi tulossa Metsä Groupin tehdashankkeesta jopa 60 miljoonan euron velka- ja takausvastuut satamalaajennuksen ja muun infrarakentamisen myötä. Esimerkiksi Äänekoskella kaupungille jäi maksettavaksi isossa tehdashankkeessa noin seitsemän miljoonan euron kustannukset.

– Onhan tässä ilman muuta kyse tasapuolisuudesta. Tehdasinvestointi lisää Suomen vientituloa puolen miljardin euron verran, joten sillä on aikamoinen merkitys myöskin valtion kassaan, Ruotsalainen toteaa.

Ruotsalaisen mukaan on tärkeää, että hankkeiden merkitys kansallisella tasolla on tunnustettu.

– Neuvotteluissa edetään kevään aikana. Nyt keskustellaan miljardiluokan hankkeen hännistä ja kustannusjaosta kahden julkisen tahon kesken ja voi ihan hyvin olla, että tämä on keskustelussa vielä budjettiriihen aikaan.

Suosittelemme sinulle