Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Kalasatamaan rakennettavista tornitaloista pudonnut tavaraa maahan – "Toimet eivät ole olleet riittäviä", myöntää SRV:n turvallisuuspäällikkö

Kalasataman tornien rakennustyöt keskeytettiin maanantaina onnettomuuden vuoksi.

Korkeita rakennuksia Kalasatamassa.
Lumo One -rakennuksen työmaa näkyy kuvassa vasemmalla, Loisto oikealla. Keskellä on jo valmistunut Majakka-talo. Kuva on otettu maaliskuun 2021 alussa. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin Kalasatamassa sijaitsevalla rakennusyhtiö SRV:n tornitalotyömaalla sattui varhain maanantaiaamuna vaarallinen onnettomuus.

Lumo One -tornitalon työmaalta putosi 50 senttimetriä pitkä ja 100 senttimetriä leveä vanerinpala Työpajankadun ja Kalasatamankadun risteykseen.

– Tapahtumia on selvitetty tänään ja niitä käydään läpi hyvin yksityiskohtaisesti. Samaan aikaan tiedostamme, että nykyiset toimet tavaran putoamisen ennaltaehkäisemiseksi eivät ole olleet riittäviä, kertoo SRV:n turvallisuuspäällikkö Aleksi Auer.

Hänen mukaansa korjaaviin toimenpiteisiin on tapahtuneen johdosta ryhdytty.

– Keskeinen asia on, että työmaan siisteystasoa pitää nostaa. Siivousresursseja ja työnjohdon resursseja valvonnan osalta lisätään.

Pudonneesta vanerinpalasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Uutiset.

Toinen onnettomuus viikon sisään – työt keskeytetty

Edellisen viikon tiistaina työmaa-aikainen ovi putosi Kalasataman terveysaseman eteen. Ovi oli peräisin SRV:n Loisto-tornitalon työmaalta, joka sijaitsee Lumo One -rakennuksen läheisyydessä.

Turvallisuuspäällikkö Aleksi Auer kertoo, että syynä tähän onnettomuuteen olivat rakennuksen viidennessä ja 30. kerroksessa pystykuiluihin avoinna olleet kulkutiet, jotka nostivat kyseiseen oveen kohdistuneita voimia merkittävästi, mikä yhdessä tuulen aiheuttaman julkisivun ulkopuolisen alipaineen kanssa oli liikaa oven kestävyydelle.

Hänen mukaansa tämän tapauksen ja maanantaina tapahtuneen onnettomuuden väliltä ei ole löydettävissä syy-yhteyttä. Kuitenkin ulkona tehtävät työt molemmilla työmailla keskeytettiin heti maanantain onnettomuuden satuttua. Auer arvioi, että töitä voidaan jatkaa jälleen tiistaina tai keskiviikkona.

Joulukuussa 2019 Loiston työmaalta putosi myös työmaa-aikainen holvikaide työmaa-alueen sisäpuolelle maahan. Auerin mukaan näin tapahtui, kun kaiteita purettiin julkisivun asennusta tehtäessä.

Otsikkoa korjattu klo 18.33: Muutettu sitaatin sanojan titteliksi turvallisuusjohtajan sijaan turvallisuuspäällikkö.

Lue seuraavaksi:

Suomen korkeimmasta asuinrakennuksesta pudoteltiin ihmisten päälle esineitä – ohikulkijat joutuivat väistelemään ylhäältä tippuvaa tavaraa

Joukko arkkitehteja syyttää Helsinkiä rakentamisen salamyhkäisyydestä ja “uuskorporatismista” – tuore kirja: tulevaan jättiareenaan liittyy kytkykaupat

Suosittelemme