Hyppää sisältöön

Pakettirumban päästöt

Suomalaiset ovat ahkeria palauttamaan tilaamiaan vaatteita. Palautukset nostavat tuotteiden ilmastojalanjälkeä.

Tämä kaatopaikka sijaitsee Pohjois-Irakissa, 25 kilometriä Erbilin kaupungin ulkopuolella. Siellä lojuu vaatteita, joita paikalliset kauppiaat eivät ole saaneet myytyä.

Irakilaiset kaupat myyvät palautettuja ja muodista menneitä vaatteita. Myös sinun palauttamasi vaatteet saattavat päätyä tänne.

Suomalaiset palauttavat joka kolmannen netissä tekemänsä vaatetilauksen. Palautusten määrä nousee jopa joka toiseen tilaukseen, kun kyse on pikamuodista.

Ylen toimittaja Jessica Stolzmann ja stylisti Sandra Holmäng selvittivät GPS-paikantimien avulla, mitä palautetuille vaatteille oikeasti tapahtuu.

Vaatteita tilattiin viidestä suositusta verkkokaupasta. Zalandosta ostettiin reppu, Ellokselta farkut, H&M:ltä paita, XXL:stä lenkkitossut ja Booztista takki.

Paketteihin lisättiin paikantimet ja ne lähetettiin paluumatkalle. Useimmat palautukset kulkivat Ruotsiin Helsingin ja Turun kautta.

Ellokselta ostetut farkut päätyivät Tallinnaan Boomerang Distributionin käsiin. Se käsittelee monien vaatejättien palautukset.

Yritys avaa paketit ja tarkistaa tuotteiden laadun. Tuote siistitään poistamalla karvat ja pikkuviat. Sitten se pakataan uudelleen myytäväksi.

Kyse on uudesta ja tuottavasta toimialasta. Yritys käsittelee vuosittain kuusi miljoonaa palautusta.

Booztilta tilattu takki palasi suoraan sen varastolle Ruotsiin. Sen asiakkaat palauttavat 40 prosenttia kaikista tilauksista.

Booztin kannalta tuotteiden jatkuva tilaaminen ja palauttaminen on ongelma. Siksi se on estänyt ongelma-asiakkailtaan mahdollisuuden tehdä tilauksia.

Ongelma-asiakkaat tekevät useita tilauksia päivässä. Jotkut palauttavat jopa 90 prosenttia tekemistään tilauksista.

Suuri osa ongelma-asiakkaista on suomalaisia.

Booztin tilastot kertovat, että asukaslukuun suhteutettuna suomalaiset palauttavat enemmän tuotteita kuin muut pohjoismaalaiset.

Parin viikon kuluessa kaikki Ylen palauttamat tuotteet päätyvät erilaisiin varastoihin ja niihin piilotettujen paikantimien signaalit sammuvat.

Palautusrumban aiheuttamat päästöt nostavat tuotteiden ilmastojalanjälkeä.

Toimitukset muodostavat 10 prosenttia tekstiiliteollisuuden päästöistä. Kun tuote palautetaan, sen päästöt vähintäänkin tuplaantuvat.

EU:ssa palautetaan arviolta 3 miljardia pakettia vuosittain. Tämä aiheuttaa vuodessa saman verran päästöjä kuin Tampereen kokoinen kaupunki.

Kaikkia palautettuja vaatteita ei koskaan myydä uudelleen.

Suurta osaa vaatteista on käytetty tai kulutettu pitkään. Jos vaate maksaa alle 60 euroa, ei sitä kannata korjata tai pestä.

Jonas Heinonen, Boomerang Distributionin toimitusjohtaja

Jos vaatteen korjaus ei kannata tai se on mennyt muodista, se myydään eteenpäin tai lahjoitetaan avustusjärjestölle. Pelastusarmeijan varastolla Turussa on laatikoittain palautettuja ja muodista menneitä vaatteita, joita se on saanut yrityksiltä.

Nämä vaatteet ovat matkalla Erbiliin Pohjois-Irakiin. Sinne viedään Pelastusarmeijan varastolta Turusta vuosittain kaksi konttia uusia vaatteita.

Pelastusarmeijan vientiyhtiö Fretex International myy vaatteet eteenpäin irakilaiselle Sabat Companylle. Hinta on 1–2 euroa kilolta.

Monet vaatejätit vaativat, että Fretexin pitää viedä vaatteet Euroopan ulkopuolelle. Ne halutaan viedä pois jättien omilta markkina-alueilta.

Irakissa Sabat Company myy vaatteet eteenpäin paikallisille toimijoille.

Valitsemme parhaat vaatteet. Loput viedään kaatopaikalle, jossa ne poltetaan.

Jasim Letif, Oslo second hand -liikkeen myyntiavustaja

On hankala arvioida, voisiko juuri sinun palauttamasi vaate olla tällä kaatopaikalla. Monet Oslo second hand -liikkeen myymistä vaatteista ovat Pohjoismaisia ja suomalaisille tuttuja.

Mitä kauemmas vaatteet kuljetetaan, sitä huonompi asia on ympäristön kannalta ja sitä vähemmän tiedämme siitä, mitä niille tosiassa tapahtuu.

Tekijät

ToimittajaPilvi Pitkäranta
Alkuperäinen juttuJessica Stolzmann
Kuvat ja videotTaisto Lapila, Hawkar Ahmed ja Malin Palm