Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Finaalisyöksyt lähellä peruuntua – Pinturault’lle lähes onnenpotku

Kokonaiscupin voittopaineet niskassaan Lenzerheideen saapuville Ranskan Alexis Pinturault’lle ja Slovakian Petra Vlhovalle peruuntuminen olisi hyvä uutinen.

Alexis Pinturault
Ranskan Alexis Pinturault hyötyisi kauden viimeisen syöksykisan peruuntumisesta. Kuva: Getty Images
Nina Vanhatalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Liian kova lumisade viime päivien aikana on perunut sekä maanantaille että tiistaille suunnitellut syöksyharjoitukset alppihiihdon maailmancupin finaaleissa Lenzerheidessa, Sveitsissä. Eikä kisaa voida laskea, ellei yhtään harjoituslaskua saada laskettua. Lenzerheidessa turvaudutaan viimeiseen oljenkorteen, jotta alppihiihdon maailmancupin viimeiset syöksykilpailut saadaan laskettua. Kisojen starttiaikaa on siirretty muutamalla tunnilla eteenpäin, jotta laskijat saisivat tarvittavan harjoituslaskun rinteessä ennen kisasuoritusta. Sääennuste lupailee alueelle kuitenkin lumisadetta myös huomiselle. Mikäli harjoituslasku ei onnistu, jaetaan syöksycupin voitot ja kristallipallot ilman loppuhuipennusta.

Kilpailujärjestäjät ja kansainvälinen hiihtoliitto FIS yrittävät tehdä kaikkensa, jotta alppihiihdon maailmancupissa saadaan urheilulliset päätökset jokaisessa lajissa. Kaikilla on vielä muistissa miten cup-voittojen ja kristallipallojen taistelut vuosi sitten tyrehtyivät ennen aikojaan koronaviruspandemian keskeytettyä kauden.

Yhdelle miehelle ainakin syöksykisan peruuntuminen olisi hyvä uutinen: Ranskan Alexis Pinturault’lle, joka taistelee kokonaiscupin voitosta Sveitsin Marco Odermattin kanssa. Miesten välinen ero on Pinturault’n eduksi vain 31 pistettä ennen finaaliviikkoa.

Viime viikonloppu oli muutaman päivän päästä 30 vuotta täyttävälle ranskalaiselle murheellinen, sillä keskeytys sunnuntaina pujottelun toisella kierroksella tiesi hänelle monen kymmenen pisteen menetystä. Syöksykisan peruuntuminen tasoittaisi tilannetta, sillä Odermatt on pystynyt kolmessa viimeisimmässä syöksykisassa olemaan kaikissa kymmenen parhaan joukossa.

Pinturault’lta odotettiin kokonaiscupin voittoa jo viime kaudella. Taistelu Norjan Alexander Aamodt Kilden kanssa jäi kesken, kun koronaviruspandemia perui viime kaudella loppukauden kilpailut. Alkukaudesta sama kaksikko näytti taistelevan jälleen kerran isoimmasta kristallipallosta, kunnes Kilde loukkaantui.

Ranskassa alettiin valmistautua siihen, että vihdoin he saisivat historian kolmannen kokonaiscupin voittajan. Pinturault haluaa itsekin liittyä Luc Alphandin ja Jean-Claude Killyn harvalukuiseen joukkoon. Alphand voitti cupin viimeksi Ranskaan 1997 eli 24 vuotta sitten ja Killy kahdesti 60-luvun lopulla.

Mutta, Pinturault ei päässytkään porskuttamaan helposti kohti kokonaiscupin voittoa. Nuori, 23-vuotias sveitsiläinen Marco Odermatt nousikin haastamaan ranskalaista, etenkin loistavalla suurpujottelu- ja superG -kaudellaan. Kokonaiscupin lisäksi kaksikko käy tiukkaa taistoa myös suurpujottelucupin voitosta. Ennen päätöskisaa miesten välinen ero on 25 pistettä ja Kranjska Goran voittonsa myötä Odermatt nousi Pinturault’n ohi kärkeen.

Vlhova ja Goggia kiittäisivät myös

Naisten puolella huokaisijan roolissa olisi puolestaan Slovakian Petra Vlhova. Kuten Pinturault, myös Vlhova on saanut tuntea menestyspaineet niskassaan koko tämän kauden. Voittaessaan hän tekisi maassaan historiaa olemalla ensimmäinen slovakkilaskija kokonaiscupin ykkösenä.

Vlhovan valmentaja Livio Magoni on myöntänyt, että kaksikko on tällä kaudella tehnyt virheitä, sillä kausi on ollut 25-vuotiaalle laskijalle raskas. Hän on ainoa, joka on ollut starttiviiksellä jokaisessa käydyssä maailmancupin osakilpailussa.

Fyysinen rasite on alkanut näkyä myös tuloksissa. Mutta, edelleen hänellä on 96 pisteen etumatka toisena olevaan Sveitsin Lara Gut-Behramiin, jonka vahvuus kokonaiscup-taistelussa olisi etenkin vauhtikisoissa. Syöksykisan peruuntuminen vankistaisi Vlhovan asemaa kokonaiscupin kärjessä.

Syöksykisan peruuntuminen olisi suuri helpotus myös italialaiselle Sofia Goggialle, joka loukkaantumisestaan huolimatta päättäisi kautensa syöksycupin voittoon. Goggia oli kuluneella kaudella täysin ylivoimainen, mutta loukkaantui juuri ennen MM-kisoja ja kauden piti olla ohi. Sitä ennen Goggia oli voittanut neljä osakilpailua viidestä ja ollut kerran toinen.

Vahvasta alkukaudestaan johtuen Goggia pysyi syöksycupin kärjessä vaikka ei päässytkään viimeisimmissä kilpailuissa starttaamaan. Sääriluun murtumasta kärsinyt Goggia on ilmoittautunut mukaan finaalikisaan, mutta hänen kuntonsa on täysi arvoitus. Goggialle syöksycupin voitto olisi toinen, edellisen kerran hän voitti kolme kautta sitten.

Miesten syöksycupin voiton veisi puolestaan Sveitsin Beat Feuz, jolla on 68 pisteen etumatka Itävallan Matthias Mayeriin ennen finaalikisaa. Feuz voittaisi syöksycupin jo neljättä kertaa perättäin, mikä olisi kova saavutus. Neljään perättäiseen voittoon on pystynyt vain Itävallan syöksytähti Franz Klammer 70-luvulla (1975–78). Myös Feuzin maanmiehellä Didier Cuchellä on neljä cup-voittoa, mutta ei perättäisiltä kausilta.

Päivitetty kello 19.12. Päivitetty juttua, että kisajärjestäjät ovat päättäneet turvautua viimeiseen oljenkorteen.

Jos Lenzerheidessa päästään laskemaan, miesten syöksykilpailua näytetään keskiviikkona TV2:ssa kello 13.10 ja naisten syöksylasku klo 14.40 alkaen.

Lue myös:

Itävallan Marco Schwarz varmisti pujottelucupin voiton – ranskalaistähdelle valtava pettymys kokonaiskisaa ajatellen

Sveitsin alppimiehet kaksoisvoittoon, Samu Torstin kisapäivä päättyi avauskierrokselle

Suosittelemme