Hyppää sisältöön

Suomen luopuminen öljylämmityksestä voi tuoda omakotiasujille jopa 20 000 euron laskun – espoolainen öljylämmittäjä: Varsin epäoikeudenmukaista

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan öljylämmityksestä luopuminen maksaa monessa tapauksessa itsensä takaisin.

Tapani Permanto tarkastelemassa talonsa öljypoltinta Espoossa. Kuva: Jussi Koivunoro / Yle
Tero Valtanen

Öljylämmittäjät ovat huolissaan maan hallituksen suunnitelmasta ajaa öljylämmitys alas kymmenessä vuodessa. Espoossa asuva Tapani Permanto on lämmittänyt talonsa öljypolttimella parisenkymmentä vuotta.

– Tämä on varsin epäoikeudenmukaista. Siirtymäaika on tiukka. En usko, että kumpikaan tässä kohteessa mahdollisista vaihtoehdoista maalämpö tai ilma-vesilämpöpumppu maksaisivat itseään takaisin, Permanto sanoo.

Öljyllä lämpiää edelleen Suomessa noin 130 000 pientaloa.

Viimeksi Permanto pohti pannujen vaihtamista maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun seitsemisen vuotta sitten, kun öljypoltin piti ikänsä puolesta vaihtaa.

– Maalämpö oli silloin paras kilpailija, mutta se on kallis järjestelmä laittaa tällaiseen kohteeseen, jossa energian tarve on pientä.

Permanto hankki uuden öljypolttimen ja on ollut tyytyväinen öljylämmittäjä. Hän kertoo polttimensa soivan ja kukkuvan moitteetta.

Permannon mukaan öljylämmityksen vaihtaminen toiseen lämmityslähteeseen tarkoittaisi tarjotusta siirtymätuesta huolimatta lähes 10 000 euron kustannuksia.

– Olen laskenut, että jos tuen maksimimäärä pysyy noin neljässä tuhannessa eurossa, niin omaa maksettavaa jää vielä ainakin kuudesta kahdeksaan tuhatta euroa.

– Varmaan päätös pitää tehdä, jos siirtymäaika oikeasti on kymmenen vuotta. Pakko se sitten on ajaa tämä toimiva järjestelmä alas.

Permanto pohtii, että pahinta olisi, jos tukea ei enää oman harkinta-ajan jälkeen maksettaisi, vaan koko lysti jäisi omalle kontolle.

Öljylämmityksestä luopumisen taustalla ilmastotavoitteet

Öljylämmityksen alas ajamisen taustalla ovat Suomen ilmastotavoitteet. Hallitusohjelman mukaan julkisissa kiinteistöissä öljylämmityksestä on tarkoitus luopua jo vuoteen 2024 mennessä.

Muiden kiinteistöjen osalta aikaa annetaan 2030-luvun alkuun. Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan hallituksen toimenpideohjelmassa on sekä keppiä että porkkanaa.

– Ennen kaikkea halutaan käyttää kannusteita siihen, että ihmiset vaihtaisivat öljylämmitysjärjestelmänsä pois.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan siirtymätukeen varattiin lisää rahaa hallituksen ensimmäisessä lisäbudjetissa ja lisää varoja on luvassa EU:n elvytyspaketista. Kuva: Lotta Laakso / Yle

Öljylämmityksestä luopumiseen on tarjottu siirtymätukia viime syksystä alkaen ja tukien myöntämistä jatketaan.

Ympäristöministeri: Tuet olleet erittäin suosittuja

Siirtymätukeen varattiin lisää rahaa hallituksen ensimmäisessä lisäbudjetissa ja lisää varoja on luvassa EU:n elvytyspaketista.

Mikkonen huomauttaa tukien olleen erittäin suosittuja. Öljylämmittäjät paikoin jopa ruuhkauttivat valtion tukihaun.

Mikkosen mukaan monessa tapauksessa öljylämmityksestä luopuminen maksaa itsensä pidemmän päälle takaisin.

– Me tiedetään, että pidemmän päälle kuitenkin fossiilisten polttoaineiden hinta tulee nousemaan.

– Tuella haluamme vauhdittaa sitä, että se maksaisi vielä nopeammin itsensä takaisin.

Hallitus on samalla kiristämässä suitsia rakentamismääräysten osalta. Niitä uudistetaan siten, että uusiin rakennuksiin ei öljylämmitystä enää asennettaisi.

– Myös mittavien peruskorjausten yhteydessä öljylämmitys poistettaisiin, Mikkonen sanoo.

Öljylämmitys on ­ensisijaisena lämmitysjärjestelmänä edelleen noin 130 000 suomalaiskodissa. Öljylämmittäjien määrä on pienentynyt noin 5 000 asunnon vuositahtia.

"Iso kuva kuntoon, ennen kuin omakotiasujia kuritetaan"

Omakotitaloissa asuvien etua ajavan Omakotiliiton toiminnanjohtajan Janne Tähtikunnaksen mielestä kireä aikataulu aiheuttaa kohtuuttomasti painetta öljylämmittäjille.

– Monessakaan tapauksessa ei varmasti ole kyse siitä, ettei periaatteesta haluttaisi öljylämmityksestä luopua, vaan kyse on rahasta.

Tähtikunnas muistuttaa, että osa omakotiasujista on eläkeiässä.

– Yksinkertaisesti ei ole varaa vaadittuun lämmitysjärjestelmän vaihtoon, Tähtikunnas sanoo.

Nykyisellään siirtymätuen suuruus on ollut maksimissaan noin 4 000 euroa. Lämmitysmuodon vaihto maksaa helposti 10 000–20 000 euroa.

– Tuki on alimitoitettu, koska tämä on iso investointi tavalliselle suomalaiselle, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Tähtikunnas pohtii.

Omakotiliiton mukaan se, että tarjotut siirtymätuet ovat vain murto-osa kustannuksista, on iso ongelma.

– Asuntomarkkinat ovat Suomessa jakautuneet ja kasvukeskusten ulkopuolella tämän luokan investoinnin siirtyminen asunnon hintaan on kyseenalaista.

Omakotiliiton toiminnanjohtajan mukaan lämmitysremontti uhkaa nyt jäädä talonomistajan maksettavaksi ja varmasti joillakin alueilla vaikeuttaa entisestään asunnon myyntiä.

– Ehkä tässä nyt kannattaisi katsoa teollisuus ja koko iso kuva kuntoon, ennen kuin omakotiasujia kuritetaan enemmän, Tähkikunnas sanoo.

Ympäristöministeri: Välitarkastelun paikka on vuosina 2025–2028.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen toteaa, että lämmitysjärjestelmän uusiminen voi myös nostaa asunnon arvoa.

– On tietysti selvää, että tämä tuki ei kata kaikkia kuluja. Ihmiset varmasti miettivät, missä vaiheessa tällaisen vaihdon pystyy tekemään ja minkälaisella takaisinmaksuajalla se on mahdollista, Mikkonen sanoo.

Tähtikunnaksen mielestä omakotiasujat ovat olleet jo ahkerasti ilmastotalkoissa mukana.

– Taloihin on tehty myös muita energiatehokkuusremontteja ja tämä on vähentänyt poltettavan öljyn määrää, Tähtikunnas sanoo.

Omakotiliiton mukaan öljylämmittäminen parantaa osaltaan myös Suomen huoltovarmuutta, koska kaikki eivät ole pahimpien pakkasten sattuessa kuormittamassa sähköverkkoja.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen mukaan välitarkastelun paikka on vuosina 2025–2028.

– Tehdään tarkastelu, miten hyvin tavoitetta kohti ollaan päästy. Siinä vaiheessa voidaan vielä tehdä uusia toimenpiteitä ja miettiä, kuinka asiaa voidaan edelleen edistää, Mikkonen sanoo.

Voit keskustella Suomen suunnitelmasta luopua öljylämmityksestä kymmenessä vuodessa lauantaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Pitääkö hallitus kiinni kovista ilmastotavoitteistaan koronakriisin keskellä? Ministeri: “Ilmastonmuutos ei ole kadonnut eikä peruutettu”

Päästöt laskevat nyt rytinällä, mutta onko koronavirus hyvä uutinen ilmastonmuutoksen kannalta? Päinvastoin, sanoo tutkija: “Tämä on pelottava oppitunti”

IPCC:n jättiraportti varoittaa: Alppien ja Skandinavian jäätiköt vaarassa, merenpinta voi nousta jopa metrin

Analyysi: Suomelle ei ehkä jää muuta mahdollisuutta kuin kieltää uusien bensiini- ja dieselautojen myynti vuonna 2030 Autoilu mullistuu täysin jo ihan kohta, jos Suomi ottaa tosissaan 1,5 asteen ilmastotavoitteen – Ilmastopaneeli listaa järeät keinot

Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen ilmastolaskurilla, mitkä teot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on päästöihin

Suosittelemme sinulle