Hyppää sisältöön

Lokkilaumat terrorisoivat Hämeenlinnan asukkaita – kaupunki palkkasi entisen puusepän vakoilemaan lokkien käyttäytymistä

Lokkien kanssa on painittu viime vuosina useilla paikkakunnilla.

Reima Suvisuon loppukevät ja alkukesä kuluu kiikaroiden Hämeenlinnan keskustan talojen kattoja. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Hämeenlinnan kaupungin palkkalistoilla aloitti tällä viikolla lokkitarkkalija, joka kerää tietoa kaupungin keskustassa pesivistä lokeista ja niiden käyttäytymisestä. Lokkitarkkailija myös neuvoo taloyhtiötä, miten lokit saadaan häädetyksi.

Hämeenlinnan keskustan lokkimäärät ovat jatkuvasti kasvaneet viime kesinä. Keskustassa näyttävät viihtyvän naurulokit, kalalokit ja selkälokit.

Näillä näkymin lokit saapuvat Hämeenlinnan taas maalis-huhtikuun vaihteessa ja alkavat kierrellä kattojen yläpuolella etsien sopivia pesäpaikkoja.

Viimeistään silloin pitäisi myös taloyhtiöiden toimia, sillä jos lokki ennättää aloittaa pesän rakentamisen, ei sitä lain mukaan saisi enää häiritä.

Huonekalupuusepästä kuoriutui lokkitarkkailija

Viime kesänä lokit sotkivat ulosteillaan talojen julkisivuja, pysäköityjä autoja ja hyökkäilivät ohikulkijoiden kimppuun puolustaessaan maassa kulkevia poikasiaan.

Pahentunutta lokkiongelmaa ratkoo jatkossa lokkitarkkailija. Pesimäkauden ajan kestävän pestin otti vastaan entinen huonekalupuuseppä Reima Suvisuo.

– Olen tätä ensimmäisenä täällä tekemässä, joten voin itse kehittää työtäni ja katsoa, mikä toimii ja mikä ei, pohtii Suvisuo.

Lokkien kanssa on painittu viime vuosina useilla paikkakunnilla. Hämeenlinnassa on otettu mallia Mikkelistä, jossa valtavat lokkilaumat onnistuttiin häätämään parissa kesässä.

Lokkitarkkailijan tehtävänä on pitää isännöitsijät ajantasalla, mitä lokit puuhaavat noin 130 talon katolla. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Avain oli lokkitarkkailijan pestaaminen. Hänen keräämillään tiedolla ymmärrettiin paremmin, missä ja miksi lokit pesivät ja viihtyvät. Sitä kautta käynnistyi myös suunnitelmat lintujen hätyyttämiseksi juuri oikealla hetkellä ja tarpeeksi tehokkailla toimilla.

Hämeenlinnan lokkiongelmaan lähti hakemaan ratkaisua ensimmäisenä Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg. Hän juoksi kokoon porukan, joka otti ongelman tosissaan.

– Lokkiongelma on vain pahentunut viime vuosina. Korkean talon katto on lokille mukava pesimäpaikka, sillä sinne eivät pedot pääse syömään munia tai häiritsemään pesimäpuuhia.

Lokki suosii tasakattoa ja singelisoraa

Lokkitarkkailija Reima Suvisuo on saanut ainakin yhden tähystyspaikan linja-autoaseman vieressä seisovan korkean kerrostalon kattoterassilta.

– Katselen täältä, mihin linnut alkavat pesätarpeistaan kantaa. Sitten katson kartasta minkä taloyhtiön katto on kyseessä ja otan isännöitsijään yhteyttä, Suvisuo selittää.

Lokkitarkkailijan kartalla on peräti 128 talon kattoa, joita pitäisi silmäillä kiikareilla. Heti lumien lähdettyä taloyhtiöiden pitää puhdistaa katoiltaan kaikki ylimääräinen tavara ja kasvusto, joka voisi lokkeja houkutella.

Naurulokit ovat kesällä yleinen näky Hämeenlinnan keskustassa. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Se tiedetään jo kokemuksesta, että tasakatto ja bitumin suojaksi aikoinaan levitetty singelisora kiinnostaa lokkeja erityisesti.

Suurin työ on kuitenkin saada keskustan kymmenet taloyhtiöt tekemään töitä yhdessä lokkiongelman poistamiseksi.

– Jos kaikki eivät sitoudu tähän ja tee omaa leiviskäänsä, on vaarana, että lokit siirtyvät seuraavaan paikkaan, missä taas ei olla lokkien suhteen ajan tasalla, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt kuvailee tilannetta, joka on vielä tänä kesänä todennäköinen.

Pöllöjä, haukkoja, käärmeitä ja siimoja

Katoille pesäpaikkaansa suunnittelevia lokkeja voi hätyytellä erilaisilla tuulessa liikkuvilla pelotekuvilla haukoista ja muovipöllöpatsailla, myös muovikäärmeillä. Jotta pelotteet toimivat, pitää niitä jatkuvasti siirrellä paikasta toiseen, sillä lokit tottuvat pelotekuviin nopeasti.

Katoille voi virittää myös siimoja. Häätöoperaatio työllistääkin loppukeväästä ja alkukesästä huoltoyhtiöitä, jotka joutuvat katoilla ramppaamaan tuon tuostakin.

Ilmakuvaa keskustasta tutkailevat lokkitarkkailija Reima Suvisuo, Kiinteistöliitto Kanta-Hämeen toiminnanjohtaja Hasse Renfeldt, Hämeenlinnan kaupungin puistomestari Jouko Keskimaa ja Hämeenlinnan seudun Eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Merituuli Stenberg. Kuva: Miki Wallenius / Yle

– Odotukset ovat aluksi siinä, että saadaan tietoa lokkien käyttäytymisestä. Osa linnuista voi toki jo heti poistua muualle. En kuitenkaan usko, että tämä ihan laakista ratkeaa. Jännityksellä odotan, miltä keskusta näyttää tänä pesimäkaudella, Hasse Renfeldt sanoo.

Suosittelemme sinulle