Hyppää sisältöön

Erkka Mikkonen: Kremlin valheisiin kyllästynyt poliisi kaataa kulisseja, mutta useimmat venäläiset vain sietävät kaksoistodellisuutta

Presidentti Putinin valta perustuu yhä selvemmin väkivaltakoneistoon, kirjoittaa Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

MOSKOVA Tapasin hiljattain 15 vuotta maataan palvelleen Nikolai Koroljovin.

Moskovalaisessa lähiössä sijaitseva asunto oli täynnä kunniamerkkejä ja muita turvallisuusorganisaatioihin liittyviä esineitä. Kaikesta näki, että ensin rajavartijana ja sitten koirapoliisina työskennellyt Koroljov on mitä isänmaallisin venäläismies.

Viisi vuotta ennen ansaittua eläkeikäänsä nelikymppisen Koroljovin mitta tuli täyteen. Moskovalaispoliisi erosi virastaan alkuvuonna, kun turvallisuusjoukot käyttivät rajuja toimia oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyia tukevien mielenosoitusten hajottamiseksi.

– En halunnut lyödä omia kansalaisia, Koroljov perustelee päätöstään.

Poliisi oli vannonut palvelevansa lakia ja kansaa. Sen sijaan hän sai esimiehiltään lainvastaisina pitämiään käskyjä. Ristiriita kävi Koroljovin päässä sietämättömäksi.

Venäläiset ovat tottuneet sietämään kaksoistodellisuutta.

Kremliä lähellä olevat tiedotusvälineet piirtävät kuvaa demokraattisesta hallinnosta ja riippumattomasta oikeuslaitoksesta. Käytännössä jotakuinkin kaikki tietävät, etteivät maan vaalit ole reilut, eikä tuomareiden päätöksiä voi pitää useinkaan itsenäisinä.

Presidentti Vladimir Putinia vastustavat protestit taas leimataan valtion propagandassa lännen yritykseksi horjuttaa Venäjää.

Poliisinvirastaan eronneen Koroljovin mukaan moni turvallisuusjoukoissa palvelevista uskoo valtion väitteisiin, joiden mukaan Navalnyi on lännen työkalu ja mielenosoittajat rahalla ostettuja kätyreitä.

Silloin pamppujen ja etälamauttimien käyttäminen on helpompaa.

Viranomaiset ovat tukahduttaneet protestit poikkeuksellisen kovin ottein.

Mielivaltaisten kiinniottojen kohteeksi ovat joutuneet rauhanomaisesti käyttäytyneiden mielenosoittajien lisäksi niin ohikulkijat kuin toimittajatkin. Tammikuun mielenosoituksissa otettiin kiinni ennätyksellisesti noin 12 000 ihmistä.

Kansalliskaartista on tullut Putinin henkilökohtainen armeija.

Protestien väkivaltaisesta hajottamisesta ovat vastanneet etenkin kansalliskaartin ja siihen liitettyjen OMON-erikoisjoukkojen jäsenet.

Viisi vuotta sitten perustettu kansalliskaarti toimii presidentin suorassa alaisuudessa. Arvelut sen roolista ovat käyneet toteen: Kansalliskaartista on tullut Putinin henkilökohtainen armeija.

Putinin valta perustuukin yhä selvemmin väkivaltakoneistoon. Näin sanoo Venäjän valtarakenteita tutkinut kirjailija Mihail Zygar.

Vuosina 2011-2012 nähdyt joukkoprotestit saivat Putinin hallinnon hakemaan tukea suurkaupunkien keskiluokan sijaan maakuntien laajasta työväenluokasta.

Nyt Zygar näkee, ettei Kreml voi enää olla varma kansan tuesta. Ympäri Venäjää pidettyihin mielenosoituksiin on ottanut osaa ihmisiä kaikista eri kansankerroksista.

Putinin asemaa nakertaa myös video, joka paljastaa tämän Mustanmeren rannalla sijaitsevan ökypalatsin. Navalnyin julkaisema korruptiotutkimus on tullut ennennäkemättömän suosituksi ja kerännyt videopalvelu Youtubessa jo pitkälti yli 100 miljoonaa katselukertaa.

– Hallinnon todellinen tuki lepää nyt virkamiesten ja turvallisuusorganisaatioiden varassa. Kyse on Valko-Venäjän mallista, josta näyttää tulleen nyt myös Venäjän malli, Zygar kertoi haastatellessani häntä.

Venäjän kansan ja sen hallinnon todellisuudet irtaantuvat entistä kauemmas toisistaan.

Kremliä lähellä olevat viestimet yrittävät tukkia tätä kuilua ja pitää kulisseja pystyssä. Kansalaisten apatia ja epäusko omiin vaikutusmahdollisuuksiinsa voimistavat propagandan tehoa.

Tästä puhuu myös vuoden journalistiksi valittu Anna-Lena Laurén.

– Kun ihminen elää jatkuvasti kulissien ympäröimänä, hän alkaa pitää kulisseja normaalina. Niihin lakkaa reagoimasta, Venäjällä asuva Laurén kirjoittaa tuoreessa teoksessaan.

Laurén on nimennyt kirjansa Samettidiktatuuriksi. Se on nimitys tsaari Aleksanteri II:n aikaisesta itsevaltaisesta hallintotavasta, rautanyrkistä silkkihansikkaassa. Silloin koviin rankaisutoimiin turvautunutta hallintoa pehmennettiin edistyksellisinä pidetyillä uudistuksilla.

Putinin hallinto on muuttumassa yhä totalitaarisemmaksi, eikä se kykene enää naamioimaan todellisia aikeitaan.

Viime viikolla poliisi otti kiinni noin 200 Putiniin kriittisesti suhtautuvaa paikallispoliitikkoa heidän kokoontuessaan Moskovassa. Operaation takana oli mediatietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) maan turvallisuuspalvelu FSB.

Vaikka kyynisyys kasvaa, moni on silti valmis nousemaan vastarintaan vaarantaen samalla oman ja läheistensä elämän. Myös virastaan eronnut koirapoliisi Nikolai Koroljov pelkää kostoa.

Koroljov kertoo yllättyneensä siitä valtavasta tuesta, jota hän saanut tavallisilta ihmisiltä kaataessaan turvallisuusorganisaatioiden kulisseja. Hän uskoo, että vain julkisuus voi suojella häntä viranomaisten vastaiskulta.

– Poliisi ei ole enää pitkään aikaan noudattanut lakeja ja suojellut kansalaisiaan, Koroljov sanoo.

Erkka Mikkonen

Kirjoittaja on Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja. Hän kommentoi tässä blogissa naapurimaan ajankohtaisia asioita ja korostaa, että Venäjää ja venäläisiä ei pidä sekoittaa keskenään.

Blogista voi keskustella 20.3. klo 23.00 saakka.

Lue myös:

Erkka Mikkonen: Tavallisilta venäläisiltä vaaditaan nyt ennennäkemätöntä rohkeutta

Erkka Mikkonen: Haluatko kuulla Venäjältä hyviä vai faktoihin perustuvia uutisia?

Erkka Mikkonen: Venäläisille raja laittoman ja laillisen välillä on häilyvä, eikä se ole mikään yllätys

Suosittelemme sinulle