Hyppää sisältöön

Rene Rinnekankaan kylmäpäinen mitalijahti MM-finaalissa päättyi kahteen kaatumiseen uudessa tempussa – katso video suomalaistähden rohkeista tempuista

Rinnekankaan ensimmäinen temppu onnistui erinomaisesti, mutta kahden seuraavan runin kaatumiset vesittivät toiveet mitalista.

Rene Rinnekangas yhdeksäs big airin MM-finaalissa.
Rene Rinnekangas yhdeksäs big airin MM-finaalissa.
Emma Hyyppä

Rene Rinnekankaan mitalijahti lumilautailun MM-kisojen big air -finaalissa päättyi yhdeksänteen sijaan Aspenissa Yhdysvalloissa.

21-vuotias suomalainen ei lähtenyt MM-finaaliin varmistelemaan, vaan tähtäsi vaikeilla tempuillaan mitalikantaan. Riskinotto ei tällä kertaa kuitenkaan tuottanut hedelmää: Rinnekangas kaatui toisen ja kolmannen hyppynsä ja jäi kilpailussa 116,50 pisteeseen.

– Piti koettaa sellaista, mitä en ole aikaisemmin koettanut, joten siinä se vähän kostautui. Kaiken peliin kumminkin laitoin ja kaikkeni yritin, joten ei auta itku markkinoilla, Rinnekangas totesi kilpailun jälkeen.

Rinnekangas onnistui ensimmäisessä hypyssään loistavasti, ja erityisesti alastulo keräsi kehuja Ylen selostajakaksikolta Sami Saarenpäältä ja Roope Tonterilta. Back 1620 -temppu toi avauskierroksella pisteet 86,25 ja neljännen sijan siinä vaiheessa kisaa.

– Vähän varovainen, mutta aika järkevä ratkaisu, asiantuntija Tonteri kommentoi.

Rinnekankaan toisella runilla tekemä viiden kierroksen front 1800 jäi hieman vajaaksi, ja suomalaistähti kaatui. Hän näytti satuttaneen samaa olkapäätään, joka vaivasi häntä vuoden alussa, mutta saapui kuitenkin odottamaan pisteitään hymyillen. Pisteet 28,50 olivat toisen kierroksen kolmanneksi heikoimmat, joten Rinnekangas putosi seitsemänneksi.

– Ei aivan ehdi pyörähtää. Se on tuo hyppyrin hyvin pieni koko, selostamossa todettiin.

"Olen yrittänyt sitä monesti"

Kolmanteen hyppyynsä Rinnekangas lähti tuttuun tyyliinsä kuperkeikalla. Uusi yritys front 1800 -hypystä oli kuitenkin tälläkin kertaa liian suuri pala nuorelle suomalaiselle, ja tämä päätyi alastulossa toistamiseen lumen pintaan. Rinnekangas sai tempusta vain 30,25 pistettä, ja toisen kierroksen epäonnistumisen vuoksi ne jouduttiin laskemaan yhteispisteisiin.

– Ei kertakaikkiaan, lipsahtaa yli! Nyt laittoi Rene kaiken peliin. Erittäin hyvä yritys. Uutta temppua ei vielä nähdä puhtaasti, harmitteli selostaja Saarenpää.

Rinnekangas myöntää, että kaksi epäonnistunutta yritystä uudesta tempusta jäivät hampaankoloon. Siinä onnistuminen olisi voinut riittää jopa voittoon kovatasoisessa finaalissa.

– Oli vähän erilainen käytäntö tässä finaalissa, että vain kaksi hyppyä piti pysyä pystyssä. Tällä kertaa en pysynyt. Koetin sellaista kuin frontside 18, viisi kierrosta mahan puolelle. Sitä en valitettavasti tänään saanut, en ole kyllä ennenkään saanut. Olen yrittänyt monesti. Jäädään sitä sitten hinkkaamaan, Rinnekangas sanoi.

MM-kisarupeama Coloradossa oli Rinnekankaalle kokonaisuudessaan onnistunut, sillä 21-vuotias suomalainen nappasi perjantaina slopestylen finaalissa uransa ensimmäisen arvokisamitalin, MM-pronssin.

Mark McMorris
Slopestylen nelinkertainen arvokisamitalisti Mark McMorris voitti ensimmäisen mitalinsa big airissa. MM-kulta on hänen uransa ensimmäinen. Kuva: Getty Images

Big airin MM-kultaa voitti Kanadan Mark McMorris pistein 179,25. Kanadan kaksoisvoiton täydensi Max Parrot (178,25). Norjan Marcus Kleveland täräytti kolmannellaan kisan kovimmat pisteet 97,75 ja nousi MM-pronssille kokonaispistein 176,25.

Naisten mestaruuden voitti Kanadan Laurie Blouin pistein 177,75. Uuden-Seelannin Zoi Sadowski Synnott oli toinen tasan pisteen voittajalle hävinneenä. Japanin Miyabi Onitsuka oli kolmas pistein 174,75. Suomen Enni Rukajärvi ei päässyt karsinnasta finaaliin.

Päivitetty kello 00.24: Täydennetty Rene Rinnekankaan kommentilla. Rinnekangasta haastatteli Tuukka Tams.

Lue myös:

Katso tallenne big air -finaalista: Kaatumiset sulattivat Rene Rinnekankaan mitalihaaveet

Jo yhden mitalin napannut Rene Rinnekangas lähtee MM-finaaliin rohkealla asenteella: "Pitää koittaa sellaista temppua, jota en ole vielä saanut jaloille"

Katso, kuinka Rene Rinnekangas taituroi tiensä big airin finaaliin – Mikko Rehnbergin tie tyssäsi karsintaan, myös Enni Rukajärvi karsiutui

MM-pronssimitalisti Rinnekangas oli yhtä hymyä onnistuneen finaalin jälkeen: "Olen erittäin fiiliksissä"

Pronssimies Rene Rinnekankaasta on kasvanut isojen kisojen mies – asiantuntijan mukaan suomalainen on sementoinut paikkansa maailman kärkeen

Upea suoritus! Rene Rinnekankaalle lumilautailun MM-pronssia Aspenista – Rukajärvi jäi niukasti neljänneksi

Suosittelemme sinulle