Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Valta vaihtui sujuvasti Libyassa – uusi hallitus jatkaa joulukuun vaaleihin saakka

Sujuva vallanvaihto nähdään merkittävänä askeleena öljyrikkaan Pohjois-Afrikan maan vakauttamisessa.

Libyan presidenttineuvoston uusi päällikkö Mohamed al-Menfi (vasemmalla), väistyvä pääministeri pääministeri Fayez al-Sarraj (keskellä) sekä väliaikaishallituksen pääministeri  Abdul Hamid Dbeibah (oikealla) Tripolissa järjestetyissä virkaanastujaisissa.
Libyan presidenttineuvoston uusi päällikkö Mohamed al-Menfi (vasemmalla), väistyvä pääministeri pääministeri Fayez al-Sarraj (keskellä) sekä väliaikaishallituksen pääministeri Abdul Hamid Dbeibah (oikealla) Tripolissa järjestetyissä virkaanastujaisissa. Kuva: EPA
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosia poliittisesta myllerryksestä kärsineessä Libyassa aloitti tänään uusi siirtymäkauden hallitus. Se jatkaa virassaan tämän vuoden lopulla järjestettäviin vaaleihin saakka.

Valta siirtyi jouhevasti uudelle yhtenäishallitukselle. Tätä ennen maata piti hallussaan kaksi keskenään sotivaa hallintoa. Ne pitivät hallussaan maan itä- ja länsiosia.

YK:n tukeman Libyan hallinnon pääministeri Fayez al-Sarraj luovutti pestin Abdulhamid Dbeibehille.

– Vahvistan tänään täällä demokratian periaatteita, al-Sarraj sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

YK osallistui keskusteluihin, jossa muodostettiin Dbeibehin luotsaama hallitus. Myös Libyan jakautunut parlamentti hyväksyi uuden hallituksen.

Yhtenäishallituksen on määrä parantaa palveluja, yhtenäistää valtion instituutteja sekä valvoa joulukuun vaaleja. Tripolista käsin toimivat terveys-, koulutus- ja talousministeriöt vakuuttivat, että valta on siirtynyt uusille ministereille.

Dbeibeh vannoi valansa Libyan itäosassa sijaitsevassa Tobrukissa. Hän sai myös itäpuolen hallinnon siunauksen.

Libyan sisällissodan sotivat osapuolet allekirjoittivat tulitaukosopimuksen muutama kuukausi sitten.

Sujuva vallanvaihto nähdään merkittävänä askeleena öljyrikkaan Pohjois-Afrikan maan vakauttamisessa. Libya on ollut kaaoksessa sen jälkeen, kun diktaattori Muammar Gaddafi syöstiin vallasta ja surmattiin vuonna 2011.

Lue lisää aiheesta:

Libyan sisällissotaan solmittiin jälleen tulitauko – lupaavia merkkejä sodan päättymisestä ilmassa

Kirjeenvaihtajan analyysi: Libya ei saanut vielä rauhaa, tuli komiteoita – Silti Suomelle on hyvä uutinen, että kokous ylipäätään järjestettiin

Miksi Libyassa soditaan, ja miksi taistelut huolestuttavat Euroopan johtajia? Tässä 100 ja 400 sanan vastaukset

Suosittelemme