Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Enemmistö suomalaisista luottaa edelleen Sanna Marinin koronatoimiin – tutkija: myöntämällä virheet pääministeri on saanut luottamusta

Sanna Marin suosio on laskenut koronaepidemian aikana. Kriittisimpiä Helsingin Sanomien kyselyssä olivat perussuomalaiset.

Pääministeri Sanna Marin vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 13. maaliskuuta.
Pääministeri Sanna Marin vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 13. maaliskuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle
Petra Ketonen,
Kirsi Matson-Mäkelä
Avaa Yle-sovelluksessa

Enemmistö suomalaisista on edelleen tyytyväinen pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan koronavirukseen liittyvissä asioissa, kertoo Helsingin Sanomien teettämä kysely. Erittäin tai melko tyytyväisten määrä on vähentynyt koronaepidemian alkuajoista 84 prosentista 63 prosenttiin.

Tutkija Jaana Parviainen Tampereen yliopistosta näkee suosion taustalla sen, että kriisitilanteessa tukeudutaan vahvaan johtajaan. Myös Marinin tapa puhua herättää luottamusta.

– Hän näyttäytyy vahvana johtajana. Hän on hyvä puhuja, rationaalinen ja pystyy kuvaamaan tilannetta ymmärrettävästi isolle osalle väestöstä.

Vielä keskeisempänä syynä Marinin suosioon Parviainen näkee rehellisyyden.

– Marin on myöntänyt tekevänsä virheitä, ja saanut sitä kautta kansan luottamuksen toimilleen. Hän on osannut kääntää epäonnistumiset ja virheet puolelleen.

Parviainen mainitsee esimerkkinä Hollannin, jossa pääministerin kannatus on huippulukemissa vaikka Hollannissa epidemian hoito on epäonnistunut Suomeen verrattuna.

Tutkija Jaana Parviainen Tampereen Sorsapuistossa
Tutkija Jaana Parviainen kehottaa päättäjiä myöntämään erheet ja tietämättömyyden. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Viime viikolla tehdyn kyselyn perusteella kaikkien muiden puolueiden paitsi perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajista enemmistö suhtautuu myönteisesti Marinin toimiin epidemian hoidossa. Helsingin Sanomien mukaan perussuomalaisista 29 prosenttia ei ole Mariniin kovin ja 41 prosenttia lainkaan tyytyväinen. Kokoomuslaisten vastaavat luvut ovat 34 ja 26 prosenttia.

– Opposition luvut kertovat kasvavasta epäluottamuksesta ja väsymyksestä, joka kansalaisia vaivaa. Haluttaisiin selkeitä ja lopullisia vastauksia tähän epävarmuuteen, jossa olemme vuoden ajan eläneet. Todennäköisesti joukko tulee vielä kasvamaan, tutkija Jaana Parviainen sanoo.

Parviainen näkee mahdollisena uhkakuvana hallituksen ja pääministerin suosiolle sen, jos koronarokotuksista aiheutuu vakavia terveyshaittoja suomalaisille.

– Usein hallitusta ja pääministeriä syytetään asioista, jotka eivät välttämättä ole kuitenkaan hallituksen päätettävissä.

Enemmistö suomalaisista on yhä tyytyväisiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) toimintaan koronakriisissä. Näin pääministerin kotikaupungissa Tampereella kommentoitiin kyselyn tulosta.

Kantar TNS:n tekemään, Helsingin Sanomien tilaamaan kyselyyn vastasi hieman yli tuhat 18–79-vuotiasta suomalaista 10.-11.3.2021.

Lue myös:

Tutkijat yllättyivät hallituksen ja pääministerin puhetavasta koronakriisissä – viesti päättäjille: kannattaa myöntää, jos ei tiedä jotain asiaa

Suosittelemme