Hyppää sisältöön

Uuden sellutehtaan rakentaminen synnyttää työpaikkoja, Kemi haluaa mahdollisimman monen myös pysyvän

Kaupan ja palvelun alalla tehtaan rakentamisaika antaa mahdollisuuden kehittää uutta toimintaa.

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdasta rakennetaan. Rekka ajaa juuri tehtaan ohitse.
Kemiin rakennettava uusi sellutehdas otetaan käyttöön vuonna 2023. Kuva: Risto Koskinen / Yle
Kimmo Hiltula

Kemin uuden sellutehtaan rakentaminen työllistää tällä hetkellä keskimäärin päivittäin parisataa ihmistä. Korkeimmillaan määrä nousee noin kolmeentuhanteen.

Työvoimaa tarvitaan muun muassa teiden rakentamisessa ja satamalaajennuksessa. Kemin kaupunki investoi liikenneyhteyksien kunnostamiseen noin 15 miljoonaa euroa.

Kaupungin omistamalla Kemin Satama Oy:llä on Ajoksessa alkamassa noin 43 miljoonan euron investointi. Laivaliikenteeseen liittyvät kokonaisinvestoinnit nousevat 70 miljoonaan euroon, sillä Väylävirasto syventää Ajoksen väylän 12 metriin.

Syötävää, juotavaa, vapaa-ajan toimintaa

Tehtaan rakentamisaikana myös kaupan ja palveluiden kysyntä kasvaa Kemissä ja lähiseudulla.

– Kun töissä on kolmisentuhatta ihmistä, niin he tarvitsevat palveluita parturista lähtien, sanoo Kemin Yrittäjien puheenjohtaja Sakari Laukkanen.

– Tietenkin he tarvitsevat niin syömistä ja juomista ja jonkinlaista vapaa-ajan aktiviteettia, lisää Laukkanen

Kemin elinkeinojohtaja Mervi Nikander on Laukkasen kanssa samaa mieltä siitä, että paikallisilla yrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka.

– Kyllä tämä momentum kannattaa hyödyntää nyt saadaan nopea kasvubuusti yrityksiin, sanoo Nikander.

Nyt rakentajat, myöhemmin matkailijat

Nikanderin mukaan on nyt mahdollisuus ottaa osansa lisääntyvistä rahavirroista sekä kasvaa ja investoida. Samalla on tilaisuus kehittää ja pilotoida uutta toimintaa.

– Nyt voi testata palveluita ja tuotteita, joiden kohderyhmänä ovat aikanaan Kemiin tulevat matkailijat, ennakoi Nikander koronan jälkeistä aikaa.

Sekä Nikander että Laukkanen pitävät tärkeänä, että yrittäjät myös katsovat sellutehtaan rakentamisen takaiseen aikaan.

Asuinviihtyisyydellä on tärkeä rooli

Kemin kaupunki tekee myös töitä, jotta mahdollisimman monesta sellutehtaan rakentamisen aikana syntyvästä työpaikasta tulisi pysyvä.

– Projektin valmistumisen jälkeen palvelusektori tulee olemaan suurimpien haasteiden edessä, kun seudulla oleva väkimäärä pienenee, sanoo Laukkanen

Hän luottaa kuitenkin, että osa esimerkiksi asiantuntijatöistä jää Kemiin.

– Kaupungissa on tehty paljon töitä kiertotalouden eteen ja toivottavasti pystymme yhdessä kaupungin tekemään erilaisia päätöksiä ja kehittämään jopa uusia toimialoja, hän lisää.

Myös Nikander uskoo, että satsaus kiertotalouteen kantaa hedelmää. Pelkästään työpaikka ei kuitenkaan aina riitä kiinnittämään ihmistä paikkakuntaan. Kaupungilla on veto- ja pitovoimaroolinsa.

– Alueen täytyy olla tarpeeksi kiinnostava ja hyvä paikka olla ja asua, jotta työntekijät ja yrittäjät saadaan jäämään.

Suosittelemme sinulle