Hyppää sisältöön

HUS saa poiketa erikoissairaanhoidon hoitotakuusta koronatilanteen vuoksi – HUSin Mäkijärvi: Terveydenhuollon kantokyvyn taittumispiste lähestyy

Asetus on annettu valmiuslain nojalla.

Leikkaussali, potilas, sairaanhoitajia ja lääkäreitä
HUS voi varautua koronapotilaiden hoitoon esimerkiksi siirtämällä kiireettömiä leikkauksia. Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan leikkaussali kuvattuna 5. tammikuuta 2021. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Tiina Karppi,
STT

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alue saa luvan poiketa erikoissairaanhoidon määräajoista eli hoitotakuusta koronan takia.

Valtioneuvosto on antanut asetuksen, jolla tarkennetaan kiireettömän hoidon määräajoista poikkeamista koronavirusepidemian aikana. Mahdollisuus poiketa hoitotakuusta rajataan vain erikoissairaanhoitoon HUSin alueelle. Muiden sairaanhoitopiirien alueilla on edelleen noudatettava hoitotakuuta.

Tarkoituksena on turvata sairaalahoidon ja tehohoidon toimivuus. Valtioneuvosto katsoo, että tautitilanne on Suomessa kaikkein vaikein Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

HUS voi varautua koronapotilaiden ja muiden kiireellistä hoitoa tarvitsevien potilaiden hoitoon esimerkiksi siirtämällä kiireettömiä leikkauksia, jos se on välttämätöntä. Siirroista ei kuitenkaan saa aiheutua vaaraa potilaiden terveydelle, eikä kiireettömän hoidon määräajoista saa poiketa liian etupainotteisesti.

Poikkeusluvan on määrä olla voimassa huhtikuun loppuun saakka. Asetus on annettu valmiuslain nojalla, ja se lähetetään vielä eduskunnan käsiteltäväksi.

Hallitus seuraa, pitääkö asetuksen soveltamista laajentaa muihin alueisiin tai myös perusterveydenhuoltoa koskevaksi.

Johtajaylilääkäri: "Hälytyskellot soivat"

HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan tuoreiden koronatartuntojen määrän valossa näyttää siltä, että tällä viikolla tartuntoja raportoidaan enemmän kuin viime viikolla. Viime viikolla tartuntoja raportoitiin hän mukaansa ainakin HUSin alueella enemmän kuin minään aiempana viikkona koko epidemian aikana.

Terveydenhuollon kantokyvyn taittumispiste on lähestymässä.

– Hälytyskellot soivat, hän kommentoi STT:lle terveisinä keskiviikkona iltapäivällä kokoontuvalle hallitukselle.

Tähän mennessä HUSissa on Mäkijärven mukaan kyetty minimoimaan kiireettömän hoidon alasajo, mutta jos epidemia jatkaa kiihtymistään, siltä ei enää voida välttyä.

Lue seuraavaksi:

Hallitus katsoo loppuviikon tartuntalukuja tarkasti, HUS:n tilanne huolestuttaa – illan neuvotteluista ei päätöksiä uusista toimista

Uusimmat koronatiedot Uudellamaalla: HS: HUSin hallitus perumassa hoitajille luvatut koronalisät | HUSissa omikronmuunnos saavuttanut valtaviruksen aseman tartunnoissa

Suosittelemme sinulle