Keihäänheittäjä Toni Kuuselan on väläytellyt hiljattain hyvää tuloskuntoa, vaikka maaliskuu on yleensä keihäänheittäjien hiljaiselon aikaa.
Etelä-Afrikan Potchefstroomissa leireilevä Kuusela, 27, on kilpaillut alkuvuoden aikana kolmesti, ja ylittänyt jokaisessa kilpailussa 80 metrin rajan. Kuortaneen Kuntoa edustava mies kiskaisi helmikuussa Mustasaaren hallissa lukemat 80,46. Etelä-Afrikan leirikisoissa maaliskuussa Kuusela on heittänyt tulokset 82,63 ja viimeksi tiistaina 81,55.
Kasikymppiset eivät ole kuitenkaan Kuuselaa miellyttäneet, vaikka parin viikon takainen 82,63 on hänen uransa toiseksi paras tulos. Ennätys 83,40 on kesältä 2019.
– Lähinnä siinä paistaa se, että tekeminen kilpailun aikana ei ole laadultaan vielä sitä, mitä sen pitäisi olla. Pitää saada lisää yrityksiä. Sillä se pitäisi saada loksahtamaan kuntoon. Kilpailu on se, mikä minua tällä hetkellä kehittää. Toivon mukaan täällä on vielä kilpailu tai kaksi, Kuusela kertoo puhelimitse Etelä-Afrikasta.
Kuusela on nyt viettänyt reilun sadan kilometrin päässä Johannesburgista sijaitsevassa Potchefstroomissa neljä viikkoa. Suomeen hän palaa maalis-huhtikuun vaihteessa parin viikon päästä.
Hänen viime kauden parhaakseen jäi 81,36. Kesää varjosti kyynärpäävaiva, joka operoitiin syksyllä. Kuortanelainen kertoo, että hänen terveystilanteensa on sittemmin ollut hyvä, joten heittäminenkin on maistunut.
Kaksinkertainen SM-pronssimitalisti tavoittelee kevään ja kesän aikana olympiarajaa, joka on 85 metriä. Se on ollut Kuuselan tähtäimessä jo pitkään.
– Taso on kauttaaltaan noussut, ollaan usealla osa-alueella menty huomattavasti eteenpäin. Toki töitä on paljon tehtävänä. Kokonaisuudessaan tämä leiri on ollut pirun hyvä, Kuusela kertoo.
Kuusela ei haluaisi odottaa Tokion olympiapaikkaa rankingjärjestelmän kautta, vaan kova tulosraja on kirkkaana mielessä.
– Totta kai minä sen verran itseeni uskon, että rajan pystyn heittämään. Ei sen tarvitse tulla tänään eikä huomennakaan. Uskon, että kropassa rahkeet siihen rajaan riittävät, kun sen aika on.
Keihäänheittäjiä Japanista, Tshekistä ja Egyptistä
Etelä-Afrikan leirille lähtöä Kuusela punnitsi valmentajansa Petteri Piirosen kanssa tarkkaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että muuntuneen koronaviruksen takia Etelä-Afrikkaan, Portugaliin ja Brasiliaan matkustamista vältettäisiin kokonaan. Tiedote on päivitetty viime perjantaina.
Etelä-Afrikan koronavirustartunnoissa nähtiin piikki tammikuun 10. päivän tienoilla, kun päivittäiset tartuntaluvut nousivat yli 17 000:een. Tartuntojen määrä on maaliskuun aikana mennyt selvästi alaspäin: 59 miljoonan asukkaan maassa on todettu tällä viikolla Worldometer-sivuston mukaan alle tuhat tartuntaa päivässä.
Potchefstroomin urheilukeskus on ollut jo pitkään heittäjien suosiossa ja Kuuselallekin tuttu monen vuoden kokemuksella. Kuusela saa valmentajansa Piirosen lisäksi leirillä seuraa japanilaisista, tshekkiläisistä ja egyptiläisistä keihäsmiehistä.
– On tässä keihäänheittäjiä komea liuta, mutta ei toki liikaa porukkaa näinä aikoina. On paljon vähemmän heittäjiä kuin aikaisempina vuosina. Kylillä ei tässä hypitä, Kuusela sanoo.
Puitteet ovat erinomaiset: ryhmän talolta on kentälle matkaa vain 200 metriä. Kentän vieressä on kuntosali, jossa harjoitellaan vain ennalta määrättyinä aikoina oman ryhmän kesken.
– Olimme paljon tännekin päähän yhteydessä, että miten tässä treenikeskuksessa on hommat hoidettu ja millaisia toimenpiteitä täällä tehdään. Totta kai siinä käytiin pitkät mietinnät ja selvitettiin, mihin virustilanne on täällä menossa. Tähän saakka on todella hienosti ja turvallisesti kaikki hoidettu täällä, Kuusela kehuu.
Kuusela kertoo, että hänen päätöstään lähteä leirille vallitsevassa tilanteessa ymmärrettiin Suomen Urheiluliitossa (SUL). Olympiavuosi nosti leirikeskusteluissa urheilullisten syiden painoarvoa. Kuusela ei päätöksestään huolimatta pidä leireilyä aivan välttämättömänä edes keihäänheittäjille.
– Mikäänhän ei ole pakko. Mutta keihäänheitto on räjähtävä laji, joten mitä lämpimämpi keli, sitä paremmin ainakin minun kroppani reagoi. Mutta ei se todellakaan mene niin, etten voi heittää hyvin, jos en pääse lämpimään.
Leiritykset vähentyneet murto-osaan normaalista
Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtajan Jarkko Finnin mukaan ulkomaanleiritysten määrä on ollut kuluvana talvena murto-osa normaalista.
Kärkiurheilijat ovat harjoitelleet pääasiassa kotimaassa. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Suomen EM-hallijoukkueen 19 urheilijasta vain pituushypyn EM-pronssimitalisti Kristian Pulli on leireillyt ulkomailla. Pulli on viettänyt Stellenboschissa Etelä-Afrikassa käytännössä koko talven EM-hallireissua lukuun ottamatta.
Hallikisojen jälkeen Etelä-Afrikkaan palanneen Pullin lisäksi ulkomailla leireilee tällä hetkellä Finnin tiedon mukaan vain kolme yleisurheilijaa: keihäänheittäjä Kuusela Etelä-Afrikassa sekä pika-aitajuoksija Annimari Korte Valenciassa, Espanjassa.
Korte leireili Etelä-Afrikassa alkuvuodesta Pullin ja toisen pituushyppääjän, Kristian Bäckin, sekä ratakierroksen aitureiden Oskari Mörön ja Viivi Lehikoisen kanssa samassa kohteessa Stellenboschissa. Estejuoksija Topi Raitanen puolestaan lähti tammikuussa hakemaan sulia vuoristo-olosuhteita Etelä-Afrikan Dullstroomista.
Finni kertoo, että ulkomaanleiritykset vallitsevassa tilanteessa ovat mietityttäneet urheilijoita, ja moni on jäänyt kotimaahan riskien välttämiseksi. Muutama urheilija on kuitenkin lähtenyt leirille pitkän harkinnan ja riskiarvioinnin jälkeen.
Kaikki Etelä-Afrikassa leireilleet suomalaisyleisurheilijat ovat Finnin mukaan pysyneet terveinä, eikä esimerkiksi korona-altistumisia tai muita ongelmia ole ilmennyt.
– Korona on opettanut meitä pohtimaan entistä tarkemmin leireilyn hyötyjä. Etelä-Afrikka on ollut monelle hyvä kohde paitsi harjoitusolosuhteiden puolesta, mutta myös siksi, että siellä pystyy toteuttamaan leiritykset hyvin tarkoin varotoimin, Finni kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.
Finnin mukaan suurimmat syyt Etelä-Afrikassa leireilemiselle ovat lämmin sää, tutut ja turvalliset harjoituspaikat sekä se, ettei aikaeroa ole lainkaan.
– Kuusela teki ratkaisun varmasti siksi, että pääsee heittämään pitkiä heittoja, sillä Suomessa heitetään talvikausi pressuun. Se on erilaista lajiharjoittelua kuin ulkona.
Urheilijat ovat itse järjestäneet leirikohteeseen turvalliset olosuhteet. Suomalaiset ovat majoittuneet vuokrataloissa, joissa on ollut muun muassa ruuanlaittomahdollisuus.
– Kontaktit pystyy jättämään minimiin ja henkilökohtaisen kuplan pitämään. Siellä on todella vähän urheilijoita, ja osa suomalaisista on kertonut, että turvavälit toteutuvat paremmin kuin kotimaassa, Finni sanoo.
Suomen Urheiluliitossa keskustelut urheilijoiden kanssa ovat olleet huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salosen vastuulla. Jarkko Finnin mukaan SUL on seurannut THL:n ja ulkoministeriön ohjeistuksia ja pitänyt urheilijat niistä ajan tasalla.
Moni urheilija on kuitenkin punninnut urheilullisia hyötyjä ja koronaviruksen tuomia riskejä, ja päättänyt lähteä leirille itsenäisesti. SUL ei ole järjestänyt kuluneena talvena lainkaan liittojohtoisia ulkomaanleirejä. Kevään leirisuunnitelmat kohdistuvat lajista riippuen Teneriffalle, Portugaliin ja Turkkiin, mutta niiden toteutuminen on epävarmaa.
– Nyt jo näyttää siltä, että moni urheilija tekee ratkaisun, että harjoittelee kevään kokonaan kotimaassa, Finni kertoo.
Lue myös: