Hyppää sisältöön

Tutkijoiden onnistui kasvattaa hiiren alkioita kantoajan puoliväliin keinotekoisessa kohdussa, kertoo New York Times

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä ja se on ensimmäinen kerta, kun hiiren alkiot ovat kasvaneet kehityksen puoliväliin hiiriemon kohdun ulkopuolella.

Hiiren alkioita on onnistuttu kasvattamaan hiiriemon kehon ulkopuolella kantoajan puoliväliin asti. Kuva: Oleg Senkov / AOP

Israelilaisessa Weizmannin tiedeinstituutissa on onnistuttu kasvattamaan hiiren alkioita keinotekoisessa kohdussa, kertoi New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti keskiviikkona.

Lehden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun hiiren alkioita on onnistuttu kasvattamaan hiiriemon kehon ulkopuolella kantoajan puoliväliin asti.

Alkiot oli siirretty viiden päivän jälkeen hiiren kohdusta keinotekoiseen kohtuun, jossa ne olivat kasvaneet normaalisti vielä kuusi päivää. Alkiot olivat kasvaneet yhteensä 11 päivää, kun hiirten kantoaika kestää noin 20 päivää.

Kehityksen jatkuminen keinotekoisessa kohdussa olisi seuraavaksi vaatinut muun muassa lisää verenkiertoa ja ravinteita.

Alkioita oli kasvatettu tällä tavalla yli 1 000 kertaa.

Tutkimus keinotekoisen kohdun käytöstä hiirten alkioiden kehityksessä on julkaissut Nature (siirryt toiseen palveluun)-lehti. Tutkimuksen oli tarkoitus auttaa tutkijoita ymmärtämään, miten nisäkkäät kehittyvät sekä miten geenimutaatiot, ravinteet ja ympäristöolosuhteet voivat vaikuttaa sikiöön.

New York Timesin mukaan tutkimus herättää kysymyksiä myös siitä, voidaanko tekniikalla jatkossa kasvattaa muiden nisäkkäiden sikiöitä.

Lehden haastattelemat asiantuntijat ovat pitäneet tutkimusta uraauurtavana, sillä monissa aiemmissa tutkimuksissa alkiot ovat tarvinneet elävän kohdun kasvaakseen.

Lue myös:

Espanjalaistutkija yhdisti onnistuneesti ihmissoluja apinan alkioon – tavoitteena ihmiselimien kasvattaminen muissa eläimissä

Ihmisen kantasoluja siirrettiin lampaan alkioon – Tutkijat pohtivat kuinka paljon ihmistä eläimessä saa olla

3D -tekniikka avaa huikeita mahdollisuuksia – suomalaistutkijat kehittävät printattavaa munuaista

Suosittelemme sinulle