Etelä-Karjalassa on nyt suurimpana tavoitteena, että hälyttävästi pahentunut koronavirustartuntatilanne saataisiin tasaantumaan ja sen jälkeen laskemaan.
– Tautitilanne maakunnassa on huonontunut hyvin voimakkaasti viime päivien aikana, kertoo Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulainen.
Kapulaisen mukaan nousu johtuu siitä, että ihmisiä liikkuu eri paikoissa ja taudit tarttuvat ihmisestä toiseen.
– Tartunnat tapahtuvat eri tiloissa. Tästä syystä olemme arvioineet hyvin vakavaan harkintaan perustuen, että esitimme aluehallintovirastolle tätä, että nyt tietyt tilat, joissa ihmiset liikkuvat, pitää saada kiinni, sanoo Kapulainen.
Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19-tilannekuvaryhmä esittää, että maakunnassa otetaan käyttöön tartuntatautilain pykälä 58 g. Päätöksen tartuntatautilain pykälän käyttöönotosta tekee aluehallintovirasto.
Tilannekuvaryhmä esittää aluehallintovirastolle, että pykälä olisi käytössä 19. maaliskuuta alkaen ja päättyisi 31. maaliskuuta. Tällä hetkellä odotetaan aluehallintoviraston päätöstä asiasta.
Rajoitus koskee paikkoja, joissa kohdataan
Käytännössä pykälän 58 g mukanaan tuoma rajoitus koskisi Kapulaisen mukaan urheilutiloja, ryhmäliikuntatiloja, kontaktilajin harrastamistiloja, sisäliikuntatiloja ja kuntosaleja. Rajoitus koskisi myös yleisiä saunoja, uimahalleja, kylpylöitä ja näiden läheisyydessä olevia pukuhuonetiloja.
Mukana rajoituksessa olisivat myös tanssi- ja laulupaikat, harrastajateatterit ja muut ryhmäharrastukset, joissa käytetään yhteistiloja. Rajoitus koskee myös sisäleikkipaikkoja ja kauppakeskusten isoja yleisiä oleskelutiloja.
– Tilat, missä ihmiset kohtaavat, ovat lähekkäin ja on monia henkilöitä yhdessä yhtäaikaisesti, kertoo Kapulainen.
Tartuntatautilain pykälästä on lisätietoa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla (siirryt toiseen palveluun).
Vahva suositus tilojen sulkemisesta
Pykälään 58 g kuuluu myös se, että tiloja voidaan käyttää, jos sisätiloissa oleskelee samanaikaisesti korkeintaan 10 ja ulkotiloissa korkeintaan 50 henkilöä.
Etelä-Karjalassa monet toimijat ovat jo rajanneet tiloissa olevaa henkilömäärää, mutta Kapulaisen mukaan vahva suositus on kuitenkin se, että tilat suljetaan.
– Toivomme, että ihmiset ottaisivat tämän asian vakavasti ja ymmärtäisivät, että tätä ei olla ihmisten kiusaksi tekemässä vaan nimenomaan sen vuoksi, että saisimme nousujohteisen tartuntatilanteen laskusuuntaan, sanoo Kapulainen.
Pepossa kokemusta omatoimiharjoittelusta
Eksote suosittelee lakkauttamaan vuosina 2001–2007 syntyneiden kaikki sisä- ja ulkotiloissa tapahtuvat ryhmäharrastukset maaliskuun loppuun asti.
Vuonna 2008 syntyneiden tai sitä nuorempien lasten harrastustoiminta sallitaan sisä- ja ulkotiloissa jatkossa enintään 10 hengen pienryhmissä. Henkilömääriin sisältyy ryhmän ohjaaja.
Pepo Lappeenrannassa on jo valmiiksi käytössä kymmenen hengen ryhmärajoitukset vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien osalta. Mukaan on laskettu mukaan myös ohjaajat. Nämä ryhmät jatkavat harjoituksia Visma Areenalla.
– Ryhmäkoko ei muutu, mutta nyt erityisesti painotetaan kahden metrin etäisyyksiä. Visma Areenalle ei jouduta lisäämään harjoitteluvuoroja, kertoo Pepon puheenjohtaja Kari Suninen.
Ennen vuotta 2008 syntyneiden ryhmät ovat aikaisemmin harjoitelleet ulkona, mutta nyt siirtyvät omatoimiharjoitteluun. Sunisen mukaan Pepossa on otettu muutos hyvin vastaan.
– Omatoimiharjoittelusta on jo kokemusta viime keväältä. Nuorisopäällikkö ja valmennuspäällikkö ohjeistavat valmentajia asiasta, sanoo Suninen.
Hänen tiedossaan ei ole, että Pepon harjoituksissa olisi ilmennyt koronatartuntoja.
– Kun on ollut muutamassa koulussa tartuntoja, niin kahdesta ikäluokasta yhteensä kaksi harrastajaa on altistunut. He eivät ole olleet harjoitustoiminnassa enää mukana, kertoo Suninen.
Pepon edustusjoukkueessa harjoitustoiminta jatkuu.
– Olympiatoimikunnan mukaan miesten kakkonen on kilpa- ja huippu-urheilua. Heillä toiminta jatkuu totta kai tiukilla rajoituksilla samalla tavalla kuin Veikkausliigan ja ykkösen joukkueilla.
Kauppakeskuksessa odotetaan ohjeita
Kuten muutkin alueen toimijat, myös lappeenrantalainen kauppakeskus Iso-Kristiina odottaa aluehallintoviraston päätöstä. Se ratkaisee, suljetaanko kauppakeskusten yleiset alueet.
– Olemme sulkeneet tälläkin hetkellä aika paljon isompia yleisöalueita, lasten leikkipaikkoja ja vastaavia, kertoo kauppakeskuspäällikkö Jukka Nieminen.
Jo nyt Iso-Kristiinassa opastetaan asiakkaita noudattamaan koronasuosituksia kuulutuksilla, opasteilla ja tarroilla. Myös penkit on poistettu.
Jos kauppakeskusten yleiset alueet suljetaan, asiointiin tulee lisää muutoksia.
– Silloinhan meidän tulee myös valvoa sitä, että yleisellä alueella ei liikuta ja sinne ei keräännytä. Oikeastaan mennään vain kauppaan, toimitetaan kauppa-asiat ja poistutaan aika lailla saman tien, sanoo Nieminen.
Nieminen odottaa soveltamisohjeita perjantaita varten.
– Joudumme ehkä lisäämään jonkin verran järjestyksenvalvontaa.
Jokaisen on tehtävä oma osansa
Eksoten turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Kristiina Kapulaisen mukaan menee useita viikkoja, että koronaviruksen hillitsemiseksi tehtävien toimenpiteiden vaikutukset alkavat näkyä.
– Tärkeintä on itse katsoa peiliin ja tehdä kaikki, mitä voidaan, kertoo Kapulainen.
Jos tästä huolimatta huomaa rajoitusten vastaista toimintaa, voi kertoa havainnoistaan Lappeenrannan ja Imatran seudun ympäristötoimeen sähköpostitse.
Kapulainen uskoo, että pykälän mukaiset toimenpiteet riittävät eikä ole tarvetta erikseen rajoittaa ulkona liikkumista.
– Jos näitä toimia noudatettaisiin, niin en näe siihen perusteita. Se vaatii sen, että jokainen tekee oman osansa.