Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Syyttäjä vaatii ehdotonta vankeutta metsästäjälle, joka ampui maastopyöräilijän kansallispuistossa – syytetyn mukaan kyse oli vahingonlaukauksesta

Metsästäjä kiistää syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta myöntää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen ja metsästysrikokseen.

Lapin käräjäoikeus Rovaniemellä
Turman oikeuskäsittely alkoi torstaina. Kuva: Mia Sivula / Yle
Perttu Ruokangas
Avaa Yle-sovelluksessa

Syyttäjä vaatii yli kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta metsästäjälle, jonka ampuma luoti surmasi maastopyöräilijän Urho Kekkosen kansallispuistossa Savukoskella viime lokakuussa. Mies sai Lapin käräjäoikeudessa syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja metsästysrikoksesta.

Syyttäjän mukaan metsästäjä on törkeällä huolimattomuudellaan aiheuttanut pyöräilijän kuoleman ampuessaan tätä lintukiväärillä ylävartaloon UK-puiston erämaa-alueella. Metsästäjä on ollut metsästämässä metsoa, eikä hän syyttäjän mukaan ole varmistunut kohteesta ennen ampumista.

Metsästäjä kiistää menetelleensä tahallisesti tai törkeän huolimattomasti. Hän kertoo varmistautuneensa kohteesta useamman kerran ennen ampumista. Laukaus on miehen mukaan lähtenyt vahingossa siinä vaiheessa, kun hän oli päättänyt olla ampumatta. Metsästäjän mukaan kyse oli vahingonlaukauksesta. Hän kiistää syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta, mutta myöntää syyllistyneensä kuolemantuottamukseen ja metsästysrikokseen.

Metsästäjällä noin 50 vuoden kokemus metsästyksestä

Metsästäjä kertoi ensin nähneensä metson lentävän ohitseen ja päättänyt tarkistaa, onko lintu laskeutunut etumaastoon. Hän kertoo ettei ensin paljain silmin tunnistanut kohdetta varmuudella metsoksi. Hän otti aseen selästään ja katsoi kohdetta kiikarilla. Samalla hän poisti aseen varmistimen ja yritti laittaa herkistintä päälle. Se ei kuitenkaan onnistunut.

Hän käytti aseen lukkoa auki, nousi ylös, poisti varmistimen ja sai herkistimen päälle. Sitten metsästäjä katsoi uudelleen kiikarilla kohdettaan ja kertoi nähneensä jotakin liikettä, joka ei sopinut metsolle. Tässä vaiheessa metsästäjä päätti kertomansa mukaan olla ampumatta, mutta ase laukesi vahingossa.

Syytetty kertoo olevansa erittäin kokenut metsästäjä noin 50 vuoden jahtikokemuksella.

Poliisi epäili tapausta vahingoksi. Poliisin mukaan metsästäjän ja uhrin välillä oli 75 metrin välimatka. Turmapaikalla maa, puut ja varvut olivat lumesta valkeana. Uhri oli 30-vuotias pääkaupunkiseudulla asunut mies.

Tapauksen pääkäsittely Lapin käräjäoikeudessa alkoi torstaina. Käsittelylle on varattu yksi päivä. Käräjäoikeudesta kerrotaan, että tuomio asiassa annetaan 12. huhtikuuta.

Suosittelemme sinulle