Suomen hallitukseen, jossa kaikkien viiden hallituspuolueen puheenjohtajat ovat naisia, kohdistuu jatkuva vihakampanja sosiaalisessa mediassa.
Asiasta on julkaissut tutkimuksen sotilasliitto Naton Latviassa päämajaansa pitävä tutkimuslaitos Stratcom ja siitä uutisoi sanomalehti Politico.
– Viisi eniten kohteeksi joutunutta ministeriä ovat naisia, ja heihin suuntautuu valtava naisvihamielinen hyökkäys, jossa kyseenalaistetaan heidän arvonsa, päätöksentekokykynsä ja johtajuusominaisuutensa, raportissa todetaan.
Tutkimuslaitoksen datatutkija Rolf Fredheim kertoi julkaisutilaisuudessa, että tutkimuksen on tilannut Suomen valtioneuvoston kanslia.
Valtioneuvoston viestintäpäällikkö Päivi Anttikoski kertoo twitterissä, että tutkimus on saanut alkunsa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikana keväällä 2019, jolloin valtioneuvosto ehdotti Stratcomille tutkimusaihetta vaalivaikuttamisyrityksistä. Tutkimuslaitos halusi keväällä 2020 kääntää huomionsa vihapuheeseen.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi tutkimusta twitterissä.
– Osaamaton, kokematon, Sokoksen kassa, tyttö, tyttöhallitus, huulipunahallitus, sukkahousuhallitus, uhkailu, vihapuhe, maalitus. Kyllä, naiset johtavat hallitusta. Get over it, Marin twiittaa.
Marin kehottaa siis ihmisiä elämään sen tosiasian kanssa, että hallitusta johtavat naiset.
Törkytwiittejä kirjoittavat oikeat ihmiset
Naton sateenvarjon alla toimiva tutkimuslaitos selvitti suomenkielisten twiittien sisältöä viime keväänä ja kesänä.
Naispoliitikkoihin kohdistuva loukkaava somekirjoittelu on joka puolella maailmaa tunnettu ilmiö. Raportissa Suomen naisministereihin kohdistuvan vihatwiittauksen määrää kuvaillaan suhteettomaksi.
Erilaisilla analyysityökaluilla tehdyissä seulonnoissa suomenkielisen twitterin julkaisuista 7 prosenttia tulkittiin loukkaavaksi tai herjaavaksi. Näitä viestejä lähetti 5000 suomenkielistä twitterkäyttäjää. Osa heistä twiittasi jatkuvasti ministeriviisikon jäsenistä.
Pääosa analysoiduista törkyviesteistä oli peräisin oikeilta ihmisiltä, eikä tietokoneohjelmoiduilta boteilta. Viestit ovat usein nimettömiä. Stratcomin raportissa tunnistetaan, että viestejä tulee niin vasemmalle kuin oikealle nojaavilta twiittaajilta, mutta suurin vihatwiittien massa on peräisin oikeistolaisilta.
Aiheet, joihin törkypostaukset liittyivät, olivat useimmiten koronapandemia, maahanmuutto, EU-politiikka ja sosiaaliliberaali politiikka. Osa sisälsi piilotettua tai avointa seksististä kieltä.
Tämä saa aikaan poliittisen ongelman, kun viranomaiset joutuvat tasapainoilemaan sen suhteen, mikä kuuluu sananvapauden piiriin ja millainen viestintä on rikollista, sanoo Stratcomin tutkija Rolf Fredheim.
Vihakirjoittelun kohteeksi joutuminen on yleistynyt
Tutkimuksessa todetaan, että jatkuva vihapuhe ja alatyylinen palaute ovat uhka Suomen demokratialle. Stratcom viittaa vuonna 2019 julkaistuun Valtioneuvoston tutkimukseen, jossa todetaan, että 28 prosenttia vihapuheen kohteeksi joutuneista päätöksentekijöistä kokee halunsa osallistua poliittiseen päätöksentekoon vähentyneen.
Valtioneuvostossa arvioidaan, että somen vihapuhe kohdistui Suomessa ensin tutkijoihin ja toimittajiin, jonka jälkeen se alkoi kohdistua myös poliitikkoihin ja virkamiehiin.
Valtioneuvoston johtava viestintäasiantuntija Jussi Toivanen pitää vihakirjoittelua Suomessa nousevana ongelmana. Ongelmia aiheuttaa sekä ihmisten joutuminen kirjoittelun kohteeksi että heidän pelkonsa kohteeksi joutumisesta.
Toivasen mukaan valtioneuvostossa on laadittu ohjeet tämänkaltaisten tilanteiden varalta, asia otetaan vakavasti ja siitä on tärkeä keskustella.
Vihakirjoittelun estäminen on käytännössä vaikeaa, Toivanen toteaa. Kirjoittelualustoja hallitsevat omistajayhtiöt, jotka itsenäisesti tutkivat ja tekevät ratkaisujaan, mikä milloinkin tulkitaan sopimattomaksi.
Stratcomin tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Suomessa Ilkka-Pohjalainen-lehti.
18.3. klo 16.02 Uutiseen lisätty maininta Ilkka-Pohjalaiseen.