Hallitus esittää ravintoloille pakkosulun ajalta maksettavia tukia, joilla korvattaisiin täysimääräisesti työntekijöiden palkkakulut.
Vuokrista ja ja muista vastaavista kuluista korvattaisiin esityksen mukaan 70 prosenttia.
Ravintoloiden lisäksi korvausta voidaan maksaa myös esimerkiksi kuntosaleille, yleisille saunoille, kylpylöille ja sisäleikkipuistoille.
Sulkemiskorvaus perustuisi yrityksen kuluihin helmikuussa 2021 sekä ilmoitukseen siitä, kuinka suurta osaa liiketoiminnasta sulkeminen koskee. Aiemmin myönnetyt koronatuet otetaan huomioon, eikä tukien enimmäismäärä saisi ylittää 1,8 miljoonaa euroa EU:n valtiontukisääntöjen mukaan.
Jos ravintola myy noutoruokaa, se huomioidaan tuen määrässä.
Ministeriön arvio: Tukisumma yhteensä noin 70 miljoonaa euroa
Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi, että sulkukorvausta maksetaan yhteensä noin 70 miljoonaa euroa. Tästä noin kaksi kolmasosaa käytettäisiin pienten ja mikroyritysten tukeen ja kolmasosa suurten yritysten tukeen
Suurille yrityksille valmistellaan oma tuki. Hallituksen nyt esittämä sulkemiskorvaus koskee yrityksiä, joissa on enintään 49 työntekijää.
– Halusimme kuitenkin saada pienten yritysten tuen mahdollisimman nopeasti käyntiin, joten sen vuoksi pienten ja suurten yritysten tukipaketit valmistellaan erillisinä. Myös tapahtuma-alan tukemista valmistellaan parhaillaan erikseen, elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoo ministeriön tiedotteessa.
Ravintoloille räätälöity tukipaketti on tarkoitus käsitellä eduskunnassa yhdessä yritysten yleistuen eli niin sanotun kustannustuki 3:n yhteydessä. Se on eduskunnassa parhaillaan valiokuntakierroksella.
Lain on määrä tulla voimaan 12. huhtikuuta ja sulkemiskorvauksen haku avattaisiin yrityksille toukokuun alussa. Tukea haettaisiin Valtionkonttorista.
MaRa: Täysi korvaus olisi yhteensä noin 100 miljoonaa euroa
Matkailu- ja ravintola-alan yrityksiä edustava Mara kritisoi hallituksen esitystä siitä, että muut kuin palkkakulut korvataan vain 70-prosenttisesti.
Ravintola-alalla pelättyjä konkursseja on Maran toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan odotettavissa. Lukuisten yritysten kassat ovat Lapin mukaan tyhjiä, niitä on pääomitettu yrittäjien omilla varoilla ja pankeista on nostettu lainoja, joissa yrittäjillä on omaa omaisuutta vakuutena.
– Tämä 30 prosenttia, joka pitäisi kattaa muualta kuin valtion korvauksista, niin sitä rahaa ei ole olemassa.
Mara arvioi, että yritysten kulujen täysi korvaus olisi ollut suurudeltaan yhteensä noin 100 miljoonaa euroa. Hallituksen esityksessä puhutaan 70 miljoonan kokonaissummasta.
Kritiikkiä Maralta saa myös esitys siitä, korvauksesta vähennetään noutoruuasta saatu myynti. Lapin mukaan osa yrityksistä on jatkanut noutoruuan myymistä, jotta henkilöstöä saataisiin pidettyä töissä.
Monille ravintoloille noutoruuan myynti on hänen mukaansa kuitenkin tappiollista tai hyvin heikosti kannattavaa. Etenkin lähettiyritysten kuljettamat annokset ovat huonosti kannattavia.
– Korvaus saattaisi olla parempi ilman takeaway-myyntiä, joten yritykset, joissa se ei ole kannattavaa, joutuvat harkitsemaan sen lopettamista.
Lappi kiittää hallitusta siitä, että pienten yritysten sulkukorvaus käynnistetään nopeasti ja siitä, että suurille yrityksille räätälöidään oma tuki. Lappi huomauttaa, että suuret yritykset työllistävät paljon ja maksavat paljon veroja.
Useita ravintoloita pyörittävät suuret yritykset ovat Maran mukaan olleet erityisen vaikeassa asemassa, koska kustannustukien yrityskohtaiset kattosummat ovat pitäneet suurten yritysten saamat tuet suhteellisesti paljon muita pienempinä.
Ravintolat pidetään kiinni kolme viikkoa
Ravintolat ovat olleet suljettuina tiistaista 9. maaliskuuta lähtien 15 maakunnassa, jossa koronaepidemia on leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.
Sulun on määrä olla voimassa 28. maaliskuuta asti.
Noutoruokaa saa yhä myydä, mutta asiakastilat on pidettävä säpissä.
Sulku koskee ruokaravintoloita, kahviloita, baareja ja yökerhoja. Poikkeuksena ovat henkilöstöravintolat ja esimerkiksi vanhainkotien ruokalat, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.
Pakkosulku koskee leviämis- ja kiihtymisvaiheessa olevia maakuntia
Hallitus päätti torstaina pitää ennallaan listan maakunnista, joita ravintoloiden sulku koskee. Tällaisia maakuntia on 15.
Pakkosulku voidaan purkaa valtioneuvoston asetuksella sellaisissa maakunnissa, joissa epidemia laantuu.
Jos epidemia puolestaan kiihtyy, pakkosulku voidaan niin ikään ulottaa koskemaan niitä maakuntia, joissa epidemia ei toistaiseksi ole leviämis- tai kiihtymisvaiheessa.
Ravintolasulku koskee tällä hetkellä seuraavia maakuntia: Uusimaa, Satakunta, Varsinais-Suomi, Kanta-Häme, Pirkanmaa, Kymenlaakso, Päijät-Häme, Keski-Suomi, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Lappi ja Ahvenanmaa.
Viranomaiset ovat määränneet suljetuiksi myös esimerkiksi monet kuntosalit, huvipuistot ja kylpylät.
Lue lisää: