Hämeenlinnassa on huutava pula lastensuojelun sosiaalityöntekijöistä. Avohuollossa yhden sosiaalityöntekijän vastuulla on tällä hetkellä 40 lapsen asiat, mutta sijaishuollossa yksi sosiaalityöntekijä joutuu vastaamaan jopa 72 lapsen asioista.
– Luku on kammottava, myöntää lastensuojelun palvelupäällikkö Marja Hänninen Hämeenlinnan kaupungilta.
Suuret asiakasmäärät johtuvat täyttämättömistä viroista. Lastensuojelun avo- ja sijaishuollossa on tällä hetkellä täyttämättä yhteensä kuusi virkaa. Tilanteeseen on luvassa pientä helpotusta ensi viikolla.
– Sijaishuollossa on nyt kaksi viidestä sosiaalityöntekijästä. Kolmas tulee ensi viikolla, Hänninen kertoo.
Sosiaalityössä on nyt työntekijän markkinat
Hämeenlinnassa on kamppailtu jo pitkään rekrytointiongelmien kanssa.
– Hakijoita ei yksinkertaisesti ole, Hänninen toteaa.
Samasta ongelmasta kärsitään enemmän tai vähemmän muuallakin maassa.
– Sijaisten rekrytoinnissa on haasteena kokemattomuus, ja monet hakijat eivät täytä kelpoisuusvaatimuksia, kertoo lastensuojelun palvelujohtaja Maria Päivänen Tampereelta.
Marja Hännisen näkemyksen mukaan sosiaalityössä on myyjän markkinat, joilla hakijat voivat esittää vaatimuksia ja toiveita mahdollisen työpaikkansa suhteen.
Hallitus haluaa rajata asiakasmäärää lailla
Hallitusohjelman tavoitteena on rajata lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärä asteittain 30:een. Lakimuutosta valmistelleen työryhmän ehdotuksen mukaan sopiva asiakasmäärä olisi 35. Lakiluonnosta valmistellaan parhaillaan.
Tavoitteiden saavuttaminen voi olla hankalaa, jos vaikeudet työntekijöiden palkkaamisessa jatkuvat. Toisaalta lakimuutoksen tavoitteena on asiakasmäärää rajaamalla keventää sosiaalityöntekijöiden työkuormaa, jolloin työ saattaa muuttua houkuttelevammaksi. Lastensuojelutyön negatiivista julkisuuskuvaa pidetäänkin yhtenä syynä rekrtytointiongelmien taustalla.
– Lastensuojelun julkisuuskuva ei ole vetovoimainen, toteaa lastensuojelun johtaja Eira Virolainen Turusta.
Lahdessa uskotaan, että työntekijöiden saatavuusogelma ratkaistaan työhyvinvointiin panostamalla. Asiakasmitoituksen kirjauksella lakiin on suuri merkitys, sanoo perhesosiaalipalveluiden ja lastensuojelun tulosyksikköpäällikkö Pinja Salmi Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.
– Kaupungeilla ja kunnilla on todella merkittävä rooli työhyvinvoinnin kasvattamisessa, ja siinä että saadaan sosiaalityöntekijät pysymään töissä.