Hyppää sisältöön

Maajoukkueen tähtihyökkääjältä raju hyökkäys salibandyn tuomaritoimintaa kohtaan – tuomaripomo myöntää lajin huolestuttavat ongelmat: "Säännöt tulevat jälkijunassa"

Happeen väriläiskä Peter Kotilainen ei jättänyt mielipidettään epäselväksi Nokian KrP:lle kärsityn ratkaisevan puolivälierätappion jälkeen.

Peter Kotilainen on F-liigan tuomaritoiminnasta huolissaan, ja hän antoi sen myös kuulua totuttuun tyyliinsä. Kuva: Esa Takalo / Salibandy.fi

Happeen ja salibandymaajoukkueen tähtihyökkääjä Peter Kotilainen on tunnettu värikkäistä näkemyksistään, eikä keskiviikkoilta Tampereen Raholassa tehnyt poikkeusta. Seitsemännessä puolivälierässä kärsitty 3–8-tappio Nokian KrP:lle (siirryt toiseen palveluun)kirvoitti jyväskyläläiseltä täyslaidallisen ottelusarjassa viisi viimeistä ottelua tuomaroineita Rami Pitkästä ja Johan Rönnqvistiä kohtaan.

– Molempiin suuntiin ihan järkyttävää p*skaa. Tässä maassa on kymmenen parempaa tuomariparia, ja nämä eivät vihellä yhtään mitään. Pelaajia kyllä rangotaan kovalla kädellä, mutta nämä vain saavat jatkaa. Kukaan ei tiedä, mitä tuolla saa tehdä. Käsittämätöntä, kaksinkertainen maailmanmestari ja MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi vuonna 2016 valittu Kotilainen paukutti pettyneenä lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Kotilaisen kommentit lehdistötilaisuudessa on viety F-liigan kurinpitoon.

Kotilainen myös hämmästeli, miksi säännöt muuttuvat runkosarjan ja pudotuspelien välillä niin radikaalisti, että linja on selvästi sallivampi kauden loppua kohti mentäessä. Yön yli nukuttuaan Kotilainen jatkoi Twitterissä paalutustaan toteamalla, ettei peru eilisistä puheistaan mitään.

– Nyt kun joka puolelta kysellään, niin en vedä mitään takaisin eilisestä lehdistötilaisuudesta. Seison jokaisen sanan takana. Oisin voinu sanoa paljon enemmänkin. Arvostan sitä, kuinka moni pelaaja on samoilla linjoilla ja kauden jälkeen käydään kovia keskusteluja, Kotilainen twiittasi.

Kotilaisen kommenttien taustalla on laajempi keskustelu salibandyn fyysisen pelin tilasta. Pitkin kautta kaukalossa on nähty mielipiteitä jakaneita ja huolta herättäneitä pallottomien pelaajien estämisiä sekä etenkin päähän kohdistuneita kontakteja, joista joko on tai ei ole jaettu pelikieltoja. Indiansin ja Oilersin välisessä neljännessä puolivälieräderbyssä öljymiesten puolustaja Ilari Talvitie osui Indians-hyökkääjä Niko Laitiin sillä seurauksella, että Laiti loukkaantui. (siirryt toiseen palveluun)

Tapauksesta ei seurannut pelikieltoa, toisin kuin esimerkiksi KrP:n Valtteri Viitakoskelle ja Happeen Roni Laasoselle, joka joutui seuraamaan keskiviikon ratkaisevan ottelun sivusta. Viitakosken osuttua Happeen Joel Lahtea päähän (siirryt toiseen palveluun) pelikielto lyheni valituksen jälkeen kolmesta kahteen peliin, mutta Laasosen kontakti Henri Johanssoniin nähtiin valituksen jälkeenkin kolmen pelin arvoiseksi (siirryt toiseen palveluun).

Laasonen kommentoi asiaa Twitterissä eilisiltana ihmettelemällä, mikseivät tuomarit joudu vastuuseen virheistään pelaajien tavoin.

– Onko tämä tosiaan niin, että teet yhden virheen kentällä vahingossa, saat kolme peliä kieltoa. Tuomarit vetäneet aivan vihkoon koko sarjan, saavat jatkaa. Eiks heillä oo mitään vastuuta tekemisestä, Laasonen kyseli.

"Isoon kokonaisuuteen olen tyytyväinen"

Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen sanoo Yle Urheilulle, että tuomareiden toimintaa on arvioitu puolivälierissä tiheällä kammalla pelikohtaisesti.

– Tässäkin sarjassa joukkueiden palaute on otettu vastaan, kritiikkiä on tullut ja se on käsitelty. Olemme todenneet, että meillä on ollut luottamus suoritustasoon, emmekä ole nähneet tarpeelliseksi tehdä muutoksia, Koskinen sanoo.

Koskinen myöntää, että tuomareille sattuu virheitä nopeassa pelissä, mutta yleisellä tasolla hän on ollut tyytyväinen tuomaritoimintaan.

– Asetteluista ja nimeämisistä vastaavan johtoryhmän kanssa olemme tehneet luonnollisesti työtä myös seuraavaa kierrosta silmällä pitäen seuraten otteluparien etenemistä. Toki siellä välillä virheitäkin tulee, mutta isoon kokonaisuuteen olen tyytyväinen.

Neljä vuotta sitten salibandyväkeä kuohutti palkitun ja sarjan parhaana pidetyn erotuomariparin Lasse VuolaTero Fordell hyllytys kesken välieräsarjan. Kaksikko päätyi lopettamaan uransa tapauksen takia samana keväänä. Koskinen muistuttaa, ettei ole mitään selvää rimaa sille, milloin tuomaripari päädytään vaihtamaan kesken sarjan suunnittelematta.

– Kynnys täytyy arvioida tapauskohtaisesti, millaisesta tilanteesta on kyse ja miten sarja on edennyt. Onko isoja yksittäisiä tilanteita vai eikö tuomaritoiminnan taso riitä isossa kuvassa? Tätä arvioidaan jatkuvasti, ja pudotuspelivaiheen jokaisessa ottelussa on otteluvalvoja, joilta tulee palaute.

Rönnqvistin ja Pitkäsen kausi ei jatku enää välierissä, joihin valittiin mukaan tuomariparit (siirryt toiseen palveluun) Thomas EllisJanne Sjögren, Mikko AlakareVesa Vilkki ja Henri HeinolaManu Marttinen.

Näitä kuvia ei haluta nähdä. Liigan kaikkien aikojen pörssiykkönen ja sarjan kokenein pelaaja Henri Johansson sai iskun päähänsä kuudennessa puolivälierässä. Kuva: Esa Jokinen / Salibandy.fi

Epätietoisuus vallannut alaa

Salibandy on nopeutunut lajina vuosi vuodelta, ja yksi ydinongelmista on se, ettei sääntökirja pysy perässä. Pelaajilla on jatkuvasti epäselvyyttä siitä, mitä kaukalossa saa ja mitä ei saa tehdä. Tuomarit ovat helteessä, kun kaukalossa täytyy seurata pallollisen tapahtuman lisäksi myös monia muita asioita. F-liigan kurinpitäjä Jussi Wahe on myös saanut epäjohdonmukaisina pidetyistä päätöksistään kritiikkiä.

Maajoukkuekapteeni ja moninkertainen Suomen mestari, Classicin Nico Salo twiittasi helmikuun alussa kuvaavan ytimekkäästi, ettei hän enää tiedä salibandyn sääntöjä.

Joulukuun alussa nykyisessä pestissään aloittaneen Koskisen mukaan myös erotuomaririntamalla kannetaan huolta sääntökirjan riittämättömyydestä. Sääntökirjaprosessi on hidas, ja se on auttamatta perässä suhteutettuna siihen, miten peli on kehittynyt. Erityisesti fyysisen pelin suhteen tulkinnanvaraa on niin paljon, ettei yhteistä linjaa ole tuntunut löytyvän.

Kansainvälisessä liitossa IFF:ssä on menossa tällä hetkellä projekti, jossa lajin kärkimaat Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Sveitsi pyrkivät yhdenmukaistamaan linjaa nimenomaan fyysiseen pelaamiseen liittyen. Koskinen sanoo, että näkemyksiä tarvitaan joka suunnalta.

– Isoin haaste kiteytyy siihen, miten säännöt on kirjoitettu ja millaisia vapauksia niiden tulkintaan voidaan ottaa kansallisesti suhteutettuna kansainvälisiin pelisääntöihin, joka on kuitenkin se raamattu. Työkaluja on nihkeästi, jos sääntöjä tulkitaan siten kuin ne on kirjoitettu.

Suomi ei voi lähteä Koskisen mukaan vetämään täysin omia linjoja ilman kansainvälisen liiton tukea.

– Siihen, millaiseksi linja vedetään, tarvitaan muidenkin panosta. Emme voi olla yksittäinen saareke, joka sanelee kaiken.

KrP:n Joona Rantala keskustelemassa Johan Rönnqvistin ja Rami Pitkäsen kanssa. Kuva: Esa Takalo / Salibandy.fi

Talvitien jäätyä kohutilanteesta ilman rangaistusta Indians kyseenalaisti kannanotossaan salibandyn kurinpidon toiminnan (siirryt toiseen palveluun). Salibandyliiton toiminnanjohtaja Pekka Ilmivalta lupaili Talvitien tapauksen jälkeen Helsingin Sanomissa (siirryt toiseen palveluun), että kauden jälkeen on laajemman keskustelun paikka.

– Voinkin luvata, että pelien tauottua vielä ennen kesää kutsun koolle laaja-alaisen ryhmän näitä asioita pohtimaan. Sen pohjalta päästään myös linjaamaan, mihin suuntaan Suomi haluaa salibandya viedä, Ilmivalta sanoi.

Pääsarja- ja maajoukkuevalmentajat ovat perinteisesti kokoustaneet erotuomarisektorin kanssa kahdesti vuodessa. Koskinen kertoo, että nyt keskusteluihin halutaan ottaa myös laajempi kattaus osallistujia. Aktiivista pelaajayhdistystä lajissa ei ole, mutta pelaajien ääni halutaan paremmin kuuluviin.

– Jo tammikuussa puhuimme liiton huippu-urheilujohtajan Jarkko Rantalan kanssa, että näihin kevään ja syksyn tapaamisiin olisi hyvä saada myös pelaajien, tuomareiden ja kurinpidon edustajia, erotuomaripäällikkö Koskinen sanoo.

Nokian KrP:n ja Suomen alle 19-vuotiaiden poikamaajoukkueen päävalmentaja Jarmo Härmä otti tilanteeseen myös kantaa torstaina Twitterissä toteamalla, että Kotilaisen kommentit toimivat avauksena toivottavasti laajalle ja lajia tervehdyttävälle keskustelulle.

– Ilman kovaakin kritiikkiä ja avointa keskustelua asiat ei kehity, tämä koskee myös meidän rakasta lajiamme. Jokainen voi olla omaa mieltään tavasta ja ajoituksesta Kotilaisen avautumiselle, mutta ainakin tie on nyt viitoitettu kauden jälkeiselle keskustelulle, Härmä kirjoitti.

"Jaamme sen huolen, mikä lajiyhteisöllä on"

Päähän kohdistuneet kontaktit sekä pallottomiin pelaajiin kohdistuvat estämiset esimerkiksi selkäpuolelta huolestuttavat myös Koskista. Hän on huomannut tilanteiden lisääntyneen tällä kaudella.

– Loukkaantumisriski on olemassa varsinkin silloin, kun kontakti tulee odottamatta, pelaaja ei näe tilannetta tai se tulee sellaisesta kulmasta, josta ei odota mitään tapahtuvan. Rikottu pelaaja kaatuu tai lennähtää johonkin monesti aika holtittomasti, Koskinen sanoo.

– Jaamme sen huolen, mikä lajiyhteisöllä näissä tilanteissa on.

Nico Salon Classic hakee tänä keväänä viidettä peräkkäistä mestaruutta. Viime vuonna pytty jäi koronaviruspandemian takia jakamatta. Kuva: Esa Takalo / Salibandy.fi

Salibandyliigasta brändiuudistuksen jälkeen F-liigaksi muuttuneessa miesten pääsarjassa on tulevinakin päivinä luvassa vauhdikkaita otteluita, kun kevät etenee ja vuorossa ovat välierät sekä finaalit. Koskinen sanoo, että sekä kauden aikana että ennen pudotuspelejä tuomareiden kanssa on käyty läpi videoklippejä esimerkiksi pallottomien pelaajien estämiseen liittyen.

– Ennen joulua tuomareille meni videoklippejä esimerkiksi tilanteista, joissa pelaajat ovat vähän myöhässä ja juoksevat toista päin. Pudotuspeleihin valmistavassa koulutuksessa on käyty myös läpi tilanteita ja pohdittu, miten pallollisen tilanteen ulkopuolisia tilanteita saataisiin paremmin valvontaan.

– Kentällä viisi parivaljakkoa menee vauhdikkaasti. Mihin sen huomion pystyy keskittämään ja mikä on silmänurkasta valvottavissa?

Yleisellä tasolla Koskinen muistuttaa, että erotuomaritoimintaa saa ja voi kritisoida. Hän toivoo, että kunnioitus säilyy puolin ja toisin.

– Yhtä lailla me kunnioitamme pelaajia ja pelaajat kunnioittavat toisiaan. Toivotaan, että kunnioitus myös meitä kohtaan säilyisi, ettei tulisi liiallista vastakkainasettelua.

Miesten F-liigan välieräparit ovat Classic–Nokian KrP ja Oilers–TPS. Välierät alkavat perjantaina Espoossa, ja finaaleihin etenee neljällä voitolla.

Lue myös:

Nokian KrP nappasi viimeisen välieräpaikan miesten salibandyliigassa – Happeen kausi päättyi tylyyn tappioon

Peter Kotilainen romahti pohjalle ja nousi takaisin parrasvaloihin ratkaisemaan jälleen Suomelle MM-kullan – valmennusjohdon kylmäpäinen yllätysveto tuotti uskomattoman tuloksen

Kaksinkertainen maailmanmestari hassasi uhkapeleihin kymmeniätuhansia euroja ja maksaa velkojaan vielä vuosia – kiekkolegenda auttoi Peter Kotilaisen takaisin kiinni elämään

Kommentti: Peter Kotilainen on viihdyttävä salibandytähti ja veijarimainen persoona, jollaisia suomalainen urheilu tarvitsee paljon lisää

Suosittelemme sinulle