Hyppää sisältöön

Nokian Pekka Lundmark 5G-verkoista: "Olisi naiivia sanoa, että tämä olisi vain kolmen markkina"

Nokian kurssi oli sijoittajapäivänä selvässä laskussa – pitkä marssi on vasta alussa

 Pekka Lundmark
Pekka Lundmark muokkaa Nokiaa uuteen uskoon. Kuva: Pekka Sipola / EPA
Juha-Matti Mäntylä

Nokian uusi toimitusjohtaja Pekka Lundmark maalasi tänään torstaina sijoittajille ja analyytikoille tiekarttaa siitä, miten yhtiö aikoo selvitä ahdingostaan.

Ainakaan pörssikurssin perusteella Lundmarkin viesti ei näytä uponneen yleisöön. Pääomamarkkinapäivän päätteeksi yhtiön osake oli lähes kuuden prosentin laskussa.

Kyse saattaa olla siitä, että sijoittajat ovat kuulleet lupauksia ennenkin. Nokian käänne parempaan tuntuu olevan aina ihan kulman takana....

Kunnes tulee lisää huonoja uutisia.

Luottavatko sijoittajat Nokiaan?

– En halua kommentoida mennyttä, mutta minun tehtäväni on rakentaa yhtiö, jolla on mahdollisimman luottamukselliset ja hyvät suhteet sijoittajiin, Lundmark sanoo.

Osa tätä avoimuutta on Lundmarkin mukaan uusi toimintamalli, jossa vaikeaselkoinen ja keskitetty organisaatiorakenne on purettu neljäksi liiketoimintayksiköksi. Aiemmassa hajanaisessa matriisirakenteessa ongelmat jäivät piiloon niin yhtiön johdolta kuin sijoittajiltakin.

Edeltäjän opit romukoppaan

Toimitusjohtaja Rajeev Surin kaudella Nokian menestyksen uskottiin löytyvän laajasta tuotesalkusta.

Alcatel-Lucentin ostettuaan Nokia saattoi tarjota asiakkailleen kutakuinkin kaiken, mitä langattomiin ja kiinteisiin verkkoihin ja niiden ylläpitoon tarvitaan.

Se oli keskeinen johtoajatus – ja väärä luulo.

– Tuo toimintamalli ei sopinut siihen, miten useimmat asiakkaamme haluavat ostaa, Lundmark kertasi tänään sijoittajille.

– Se oli malli, jossa oli jossain tapauksissa hyvin epäselvää, kuka vastaa mistäkin.

Lundmarkin kaudella Nokia on järjestetty neljään itsenäiseen liiketoimintayksikköön. Suurin yksikkö kehittää ja myy mobiiliverkkoja, muut keskittyvät kiinteään verkkoinfrastruktuuriin, pilvi- ja verkkopalveluihin sekä patenttiliiketoimintaan.

Kukin näistä liiketoiminnoista on vähän kuin itsenäinen yritys. Niistä jokainen vastaa omista kehityspanoksistaan ja tavoitteiden saavuttamisesta. Jos yksiköt eivät näitä tavoitteita saavuta, Nokia “harkitsee vaihtoehtoja”.

Tämän on tulkittu tarkoittavan liiketoimintojen myyntejä.

Mahdollisista myyntikohteista Lundmark ei tänään virkkanut mitään.

Väkeä vähennetään – rahaa tuotekehitykseen

Tiistaina Nokia kertoi säästöohjelmasta, jonka myötä 90 000 työntekijän yhtiö kutistuu 5 000–10 000 työntekijällä.

Tämä on olennainen osa edellä kuvattua rakenneuudistusta. Syntyvä 600 miljoonan euron säästö käytetään pääosin tuotekehitykseen.

Suomessakin tapahtuu todennäköisesti muutoksia, mutta kokonaisuutena Nokia odottaa suomalaisten työntekijöiden määrän jopa kasvavan.

Vaikeat vuodet

Nokian taivallus on ollut viime vuodet tarpomista.

Kun Kiinan 5G-hankinnat alkoivat, Nokia ei ollut kilpailukykyinen. Myynti Kiinassa romahti

Tänä vuonna myynnin laskua nähdään Yhdysvalloissa. Syynä on Nokian viime vuonna kokema kirvelevä tappio. Verizon-operaattori valitsi Nokian sijasta eteläkorealaisen Samsungin 5G-verkot.

Samsungin Verizon-kaappaus osoitti, että 5G-kilpailussa on muitakin kuin Huawei, Ericsson ja Nokia.

– Samsung on kilpailija, joka otetaan vakavasti, kuten kaikki muutkin kilpailijat. Olisi naiivia sanoa nykytilanteessa, että tämä olisi vain kolmen markkina, Lundmark sanoo.

Samsungin lisäksi uusi haastaja on myös Open RAN -teknologia. Sen myötä verkot aukeavat uusille kilpailijoille, jotka ovat todennäköisesti ohjelmistoyhtiöitä. Lundmarkin mukaan Nokia liputtaa avoimuuden puolesta – muutos on sille mahdollisuus ottaa markkinaosuutta.

Nokian onneksi kiinalainen Huawei on joutunut kieltolistalle monessa maassa. Se on antanut yhtiölle aikaa.

Lundmarkin mukaan 5G-juna ei ole karannut.

– Olemme vielä kaukana viidennen sukupolven verkkojen myyntihuipusta ja se huippukohta tulee olemaan paljon pidempi kuin neljännen sukupolven verkkojen kohdalla, Lundmark sanoo.

Kyse on Lundmarkin mukaan siitä, että viidennen sukupolven verkot menevät aivan uusille sovellusalueille.

– Muutaman vuoden kuluttua valmistava teollisuus, satamat, sähköverkot ja liikenne näyttävät ihan toisenlaisilta kuin nykyään.

Miksi kurssi putosi?

Nokia piti tänään kiinni arviostaan, että se tekee tänä vuonna liiketulosta 7–10 prosenttia myynnistään. Vuoden 2023 tulosodotus on 10–13 prosenttia.

Se ei ole kovin suuri muutos. Todennäköisesti juuri siksi Nokian kurssi oli yli viiden prosentin laskussa.

OP:n analyytikko Kimmo Stenvall arvioi Nokia tarjonneen vakuuttavan esityksen siitä, miten käänne tullaan tekemään.

– Ehkä jotkut odottivat vielä vähän innokkaampia tavoitteita, Stenvall sanoo.

– Toisaalta Nokia on oppinut niin paljon, että ne eivät missään nimessä halua luvata sellaista, mitä he eivät pysty toimittamaan.

Suosittelemme sinulle