Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Uhkat Ruotsia kohtaan kasvavat eivätkä nykyiset vastatoimet riitä, arvioi Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo

Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan "joka kolmas venäläinen diplomaatti on tiedustelu-upseeri".

Säkerhetspolisen Säpo
Valtiollisista toimijoista Venäjän tavoitteena on heikentää Ruotsin toimintakykyä ja turvallisuutta, mikä näkyy Säpon mukaan jatkuvana Ruotsin yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavana toimintana. Kuva: Säpo
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Ruotsiin kohdistuvat uhkat ulkomailta ja väkivaltaisista ääriliikkeistä jatkavat kasvuaan, arvioi turvallisuuspoliisi Säpo.

Sen vuosiraportin mukaan koronapandemia on lisännyt kahtiajakoa ruotsalaisessa yhteiskunnassa ja edistänyt siten entisestään ääriryhmien kasvua.

Säpon johtajan Klas Fribergin mukaan nykyiset toimet Ruotsin ja sen demokraattisten arvojen turvaamiseksi eivät ole riittäviä vaan pitää tehdä enemmän ja ajatella turvallisuutta pidemmälle tulevaisuuteen.

– Tämä ei ole jotain, joka voi odottaa. Uhkat ovat todellisia, tässä ja nyt, Friberg kirjoittaa.

Uhkaaviin ääriliikkeisiin Säpo lukee niin äärioikeistolaiset kuin väkivaltaiset islamistiset ryhmät.

Valtiollisista toimijoista Venäjän tavoitteena on heikentää Ruotsin toimintakykyä ja turvallisuutta, mikä näkyy Säpon mukaan jatkuvana Ruotsin yhteiskunnan turvallisuutta uhkaavana toimintana. Tämä tapahtuu muun muassa Venäjän suurlähetystön kautta.

– Joka kolmas venäläinen diplomaatti Ruotsissa on tiedustelu-upseeri, joka toimii diplomaattisen peiteroolin suojissa, vuosiraportissa todetaan.

Diplomaatteja, toimittajia, opiskelijoita

Venäjän tavoin myös Kiina pyrkii rajoittamaan Ruotsin toimintavapauksia, jos toiminta koetaan Kiinan etujen vastaiseksi.

Säpon mukaan suuresta maantieteellisestä etäisyydestä huolimatta Ruotsi kuuluu selvästi Kiinan etupiiriin, kun puhutaan Kiinan pitkän aikavälinen sotilaallisista, taloudellisista sekä poliittisista tavoitteista.

Ruotsalaistulkinnan mukaan Kiinan taloudellisia tavoitteita ei voi erottaa politiikasta ja maa pyrkii aktiivisesti hankkimaan tietoa Ruotsissa kehitettävästä teknologiasta.

– Kyseeseen voivat tulla esimerkiksi teollisuusvakoilu tai ruotsalaisten energia- ja tekniikkayritysten strategiset ostot, Säpo kuvailee.

Venäjän tavoin myös Kiinan käyttää etujensa tavoitteluun diplomaattisen roolin suojissa toimivaa henkilöstä, mutta myös esimerkiksi toimittajia esiintyviä henkilöitä.

Lisäksi Säpo on havainnut, että tiedon ja teknologian hankintaan käytetään ruotsalaisissa korkeakoluissa ja yliopistoissa opiskelevia Kiinan kansalaisia.

Vakavin ulkoisiin valtiollisiin uhkiin Säpo lukee myös Iranin, joka harjoittaa Ruotsissa muun muassa pakolaisvakoilua Iranin hallintoa vastustavia ja maasta paenneita henkilöitä kohtaan.

Suosittelemme