Hyppää sisältöön

Yhdysvallat uhkaa pakotteilla Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen osallistuvia – kehottaa irtautumaan hankkeesta

Yhdysvallat on uhannut jo presidentti Donald Trumpin kaudella Nord Stream 2:ssa mukana olevia pakotteilla.

Tähän mennessä Yhdysvallat ei ole asettanut lain nojalla sanktioita Itämeren kaasuputkihankkeesta, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.
Saana Uosukainen

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken uhkasi torstaina kaikkia Nord Stream 2 -kaasuhankkeessa mukana olevia mahdollisilla pakotteilla. Blinken kehotti mukana olevia irtautumaan hankkeesta "välittömästi".

Blinkenin mukaan kyseessä on Venäjän poliittinen projekti, jonka tarkoitus on jakaa Eurooppaa ja heikentää Euroopan energiaturvallisuutta

Lausunnossaan Blinken sanoo presidentti Joe Bidenin hallinnon olevan sitoutunut noudattamaan asiasta viime ja toissa vuonna säädettyjä lakeja. Tähän mennessä Yhdysvallat ei kuitenkaan ole asettanut lain nojalla sanktioita, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Biden sanoi tammikuussa, että Nord Stream 2 -kaasuputki on Euroopalle "huono diili".

Pakotteilla uhkailu ei ole täysin uutta Yhdysvaltain hallinnolle.

Yhdysvaltain edellisen presidentin Donald Trumpin kaudella maa suhtautui hyvin torjuvasti Itämeren kaasuputkihankkeeseen, katsoen sen vahvistavan Euroopan riippuvuutta Venäjästä. Washington myös uhkasi Nord Stream 2:ssa mukana olevia pakotteilla, mikä sai sveitsiläisen yhtiön vetäytymään hankkeesta joulukuussa 2019.

Alkuvuodesta Ranska kehotti Saksaa hylkäämään kaasuputken protestina venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin kohtelulle. Kehotus ei saanut vastakaikua Berliinistä.

Nord Stream 2 on edeltäjänsä tavoin venäläisen energiajätin Gazpromin ja saksalaisyritysten yhteishanke. Sen rahoittamiseen osallistuu viisi eurooppalaista energiakonsernia. Yksi rahoittajista on saksalainen Uniper, josta suomalainen Fortum omistaa enemmistön.

Hankkeen kokonaishinta on päätähuimaava 9,5–10 miljardia euroa.

Hankkeen loppuun saattamista muistuttavat sanovat, että keskeyttäminen olisi valtava isku sen rakentamiseen osallistuville, noin sadalle eurooppalaiselle yritykselle.

Kaikkiaan putkelle tulee mittaa yli 1 200 kilometriä. Tammikuussa Yle kertoi, että venäläisen Gazpromin mukaan kaasuputken pituudesta puuttuu enää puuttuu kuusi prosenttia.

Lue myös:

Näin Kremlin ja EU:n suhteet nitkahtelevat kriisistä toiseen – Unioni otti Venäjä-pakotteet työkalukseen vasta Krimin valtauksen jälkeen

Venäläislaiva alkoi laskea Nord Stream II -kaasuputken viimeistä osuutta Tanskan vesillä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pitää Nord Stream 2-kaasuputkihanketta "huonona diilinä" Euroopalle

Nord Stream 2  -kaasuputken loppukiristä tuli jännitysnäytelmä – pakotevaatimuksista huolimatta työ Itämerellä jatkuu

Trumpin hallinto suunnittelee lisää pakotteita Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeeseen osallistujia vastaan

Suosittelemme sinulle