Hyppää sisältöön

USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa alkoi jäätävissä merkeissä

Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat pitää esillä muun muassa Xinjiangin uiguureita, joiden kansanmurhasta maa on syyttänyt Kiinaa. 

Ulkoministeri Antony Blinken on senaatin kuultavana.
Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken arvosteli Kiinaa uiguurien kohtelemisesta. Kuva tammikuulta, jolloin Blinken oli senaatin kuultavana Washingtonissa. Kuva: Graeme Jennings / EPA
Yrjö Kokkonen,
STT

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopoliittisten edustajien kaksipäiväinen korkean tason tapaaminen Alaskassa on alkanut viileissä merkeissä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi, että Kiinan toiminta heikentää sääntöihin perustuvaa järjestelmää, joka ylläpitää globaalia vakautta. Blinkenin mukaan Yhdysvallat pitää esillä muun muassa Xinjiangin uiguureita, joiden kansanmurhasta maa on syyttänyt Kiinaa.

Blinkenin mukaan keskustelunaiheita olisivat myös Hongkong, Taiwan, Yhdysvaltoihin kohdistetut kyberhyökkäykset sekä Kiinan taloudellinen painostus Yhdysvaltain liittolaisia kohtaan.

Yhdysvaltoja edustaa myös presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan, jonka mukaan Yhdysvallat ei halua konfliktia Kiinan kanssa ja pitää tervetulleena maiden välistä kilpailua.

– Puolustamme aina periaatteitamme kansamme sekä ystäviemme puolesta, Sullivan kuitenkin varoitti kiinalaisosapuolia.

Amerikkalaislähteiden mukaan tapaamisesta ei ole odotettavissa yhteistä julkilausumaa tai päätöksiä.

Kiina: On luovuttava nollasummapelistä

Uutistoimisto AFP:n mukaan Kiinan lähettiläät ovat kehottaneet Yhdysvaltoja luopumaan kylmän sodan mentaliteetista.

Kiinaa edustavat ulkoministeri Wang Yi sekä johtava diplomaatti Yang Jiechi.

– Kiina vastustaa jyrkästi Yhdysvaltain puuttumista Kiinan sisäisiin asioihin. Meidän on luovuttava kylmän sodan mentaliteetista ja nollasummapelistä, Yang kommentoi Alaskassa.

Suurvaltojen välit ovat historiallisen heikolla tolalla Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kaudella käydyn kauppasodan jäljiltä, eivätkä suhteet ole ainakaan välittömästi lämpiämässä Bidenin valtakaudella.

Yhdysvaltain virkamieslähteet ovat vakuuttaneet, ettei suljettujen ovien takana käytävissä keskusteluissa aiota livetä Yhdysvaltain julkisesta kovasta linjasta.

Kiinan Yhdysvaltain-suurlähettiläs Cui Tiankai kommentoi tapaamisen kynnyksellä keskiviikkona CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan, ettei maalla ole korkeita odotuksia keskustelujen välittömistä tuloksista.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhao Lijian sanoi tapaamisen alla, ettei Kiina aio tehdä kompromisseja omaa itsemääräämisoikeuttaan ja turvallisuuttaan koskevissa keskeisissä kysymyksissä.

Uusi istunto iltapäivällä

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen osapuolet totesivat, että keskustelut olivat olleet asiapitoisia, vakavia ja suorapuheisia.

Edustajat olivat kertoneet maidensa intresseistä ja prioriteeteista.

Tapaamisen alussa Kiinan edustajat moittivat vastapuolta siitä, että Yhdysvallat oli käyttänyt avauspuheenvuoroon sovittua enemmän aikaa, mikä rikkoi kokoukselle laadittuja käytössääntöjä.

Seuraava tapaaminen on tänään perjantaina Suomen aikaa iltapäivällä.

Suosittelemme sinulle