Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Tutkimus: Merilevän lisääminen lehmien rehuun lähes lopettaa niiden röyhtäilyn – ilmastopäästöt vähenevät

Ongelmaksi voi muodostua kyseisen merilevän riittävyys.

Lehmä laitumellla.
Tanskassa Juutinmaalla vuonna 2016 kuvattua Hereford-karjaa. Kuva: Sven Stockmann / EPA
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maito- ja lihatilojen lehmät ovat merkittävä ilmastopäästöjen aiheuttaja, sillä niiden ruoansulatus tuottaa jatkuvasti voimakasta kasvihuonekaasua, metaania.

Lehmien röyhtäysten ilmastovaikutusta voidaan pienentää merkittävästi lisäämällä lehmien käyttämään ravintoon merilevää. Asiasta on julkaistu ture tutkimus tiedejulkaisu Plos Onessa, ja siitä uutisoi muiden muassa The Guardian -lehti.

Metaania syntyy, kun lehmä märehtii. Lehmän käyttämä ravinto yhtyy sen ruuansulatuselimistössä oleviin mikrobeihin, jolloin tapahtuu eräänlainen käymisreaktio.

Merilevän käyttämistä metaanipäästöjen vähentämiseen on tutkittu jo muutamia vuosia. Nyt julkaistu tutkimus osoittaa, että pieniä määriä merilevää sisältäva rehu vähentää parhaimmillaan metaanipäästöjä 82 prosenttia.

– Nyt meillä on vahvaa tutkimusaineistoa siitä, että merilevä lehmän ravinnossa vähentää kasvihuonepäästöjä, eikä vaikutus heikkene ajan kanssa, sanoi The Guardianille tutkimusta johtanut Kalifornian yliopiston tutkija ja Kaliforniassa sijaitsevan World Food Center -tutkimuslaitoksen johtaja Ermias Kebreab.

Aiemmissa tutkimuksissa on todettu myös, ettei merilevää sisältävä rehu vaikuta lehmien lihan tai maidon makuun.

Löytyykö tarpeeksi levää?

Paras tulos saatiin Asparagopsis taxiformis -merilevällä, jota esiintyy trooppisissa ja lämpimissä merissä. Ongelmaksi voi muodostua levän saatavuus. Sen meriviljelyä on jo kokeiltu. Australiassa toimiva Future-Feed-yhtiö tuottaa kyseisellä levällä karjan lisäravinnetta.

Yhdysvalloissa, missä karjatalous on erittäin suurimittaista, kaikista ilmastopäästöistä kymmenen prosenttia on peräisin karjasta.

Ratkaisuksi ilmastopäästöihin on usein esitetty karjatalouden tuotteiden käytön vähentämistä. Merilevätutkimus osoittaa, että on olemassa toinenkin vaihtoehto, eli lehmien ruuansulatuksen tuottamien päästöjen vähentäminen.

Suosittelemme