Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomalainen valon avulla desinfioiva nanopinnoite valtaa nyt korona-maailmaa – Pandemia on avannut isot markkinat terveysalan keksinnöille

Suomalainen keksintö desinfioi pian Dubain lentoaseman kosketuspintoja valon avulla.

Lentoasemat etsivät keinoja, joilla luottamus matkustamisen turvallisuuteen palautuisi koronan jälkeen.
Jari Tanskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Dubain lentoasema on yksi maailman suurimmista lentoliikenteen solmupisteistä, mutta nyt se näyttää puolityhjältä. Näin siitä huolimatta, että lentoyhteydet varsinkin moniin Aasian maihin on jo palautettu.

Kestää aikansa, että ihmiset uskaltavat jälleen matkustaa. Lentoyhtiöt ja lentoasemat etsivät kiivaasti uusia keinoja, joilla luottamus matkustamisen turvallisuuteen palautuisi koronan jälkeen.

Yksi sellainen on suomalainen keksintö, itsensä valon avulla desinfioiva nanopinnoite, jota ruiskutetaan erilaisille pinnoille.

– Pinnat ovat jopa sairaalahygienian tasolla tai sen alla, sanoo Nanoksi Finlandin toimitusjohtaja Jukka Laks.

Nanoksi Finland on suomalainen start-up-yritys, joka on ehtinyt Suomessa pinnoittaa sairaaloita, kauppakeskuksia, taloyhtiöiden rappukäytäviä ja muita julkisia tiloja. Vientiin avautui mahdollisuus, kun yritys voitti ilmailuteollisuuden järjestämän kilpailun, jossa etsitiin alalle uusia innovaatioita. Mukana oli 102 yritystä 30 maasta.

Dubain lentoasema tyhjillään.
Koronapandemia on hiljentänyt Dubain lentoaseman. Viime vuonna sen kautta matkusti 25,9 miljoonaa ihmistä, kun ennen pandemiaa matkustajia oli 86 miljoonaa. Kuva: Ali Haider / EPA

Aluksi yhtiö pinnoittaa kosketuspintoja Dubain lentoaseman T3-terminaalissa. Tämän toivotaan avaavan markkinoita myös Arabiemiraattien öljy- ja kaasuteollisuuteen sekä maailman muille lentoasemille.

– Tämä merkitsisi vallankumouksellista loikkaa eteenpäin, mutta siihen olemme varautuneet ja sitä tavoitellaan, sanoo Laks.

Neuvotteluja käydään myös eurooppalaisen lentokonevalmistajan kanssa uusien lentokoneiden matkustamopintojen käsittelystä.

– Istuimet, käsinojat, tarjoilutasot, wc-tilat, oikeastaan ihan kaikki kosketuspinnat voidaan käsitellä pinnoitteella.

Yrityksen kehittämä nanopinnoite aktivoituu valon vaikutuksesta, jolloin virukset, bakteerit ja muut orgaaniset yhdisteet tuhoutuvat.

Nanotuotteiden vienti tuo töitä Suomeen

Menestyksen taustalla on Suomen eri yliopistoissa tehtävä vahva nanotekniikkaan ja fotoniikkaan eli valon hyödyntämiseen liittyvä tutkimus. Sen pohjalle on syntynyt vahva osaajien verkosto.

Monet parhaillaan kehiteltävänä olevat tuotteet ovat pian valmiita kaupalliseen tuotantoon. Valoon reagoivat teknologiat korvaavat pian nykyistä elektroniikkaa monissa tuotteissa, ja niistä syntyy myös uusia vientituotteita.

– Korona-aika on tuonut paljon erilaisia tuotteita markkinoille, joita aikaisemmin emme ajatelleet edes tarvitsevamme, sanoo Nanoksi Finlandin kaupallinen johtaja Katja Boutou.

Pian Suomessa osataan valmistaa esimerkiksi paperia, joilla voidaan tehdä sairauksien pikatestejä. Uutta ovat myös suojapakatut elintarvikepakkaukset, joiden painomuste kertoo, onko jauheliha saattanut pilaantua.

Aurinkosähkön käyttäjiä kiinnostanevat uuden sukupolven aurinkopaneelit, joissa hyötysuhde on nykyisiä moninverroin korkeampi.

Yllättävää lienee se, että esimerkiksi valon avulla itsensa desinfioivassa nanopinnoitteessa on käytetty titaanioksidia – samaa ainetta löytyy makeisista ja monista elintarvikkeista.

Lue lisää:

Viruksia ja bakteereja tuhoavien pinnoitteiden käyttö yleistyy koronan takia myös Suomessa – professori näkee tässä myös riskejä

Taistelu mikrobeja vastaan kalusteilla kiihtyy – pandemia oli lottovoitto pohjoismaisille yrityksille

Suosittelemme sinulle