Hyppää sisältöön

Kuntouttava toiminta ja työvalmennus jatkuvat Keski-Pohjanmaalla Kokkotyösäätiön konkurssin jälkeen

Nopeimmin asialla oli Pietarsaari, jossa taukoa toimintaan ei tullut päivääkään.

Kierrätysmyymälä toimii Pietarsaaressa jatkossakin entisissä tiloissa ainakin toistaiseksi. Uuden ilmeen saaneissa tiloissa Pietarsaaren kaupungin työllisyysyksikön esimies Pia Fraktman ja myymälässä työskentelevä Fatima Långström. Kuva: Raila Paavola / Yle
Heini Holopainen

Työvalmennuspalveluita tarjonneen Kokkotyösäätiön helmikuinen konkurssi jätti useita satoja kuntoutujia ja pitkäaikaistyöttömiä vaille tekemistä ja tukea Keski-Pohjanmaalla ja lähialueella.

Nyt, runsaan kuukauden jälkeen, isolle osalle heistä on löytynyt uusi paikka kunnan, Soiten tai molempien avulla.

Soiten sosiaalijohtaja Tarja Oikarinen-Nybacka kertoo, että osa kuntoutujista on jo saanut uuden kuntouttavan työtoiminnan paikan tai on siirtynyt esimerkiksi vammaispalveluiden tai mielenterveyskuntoutuksen hoiviin. Kaikkiin Soiten vastuulle siirtyneisiin asiakkaisiin on oltu yhteydessä, tietää Nybacka.

– Asia etenee siis parempaan suuntaan koko ajan ja toimintaa tai toimipiste löytyy asiakas kerrallaan.

Reilut 350 kuntoutettavaa ja pitkäaikaistyötöntä jäi säätiön konkurssin jälkeen kuntien ja Soiten vastuulle.

Kunnat ottaneet vastuun

Kuntouttavan työtoiminnan pajoja on maakunnan alueella siirtynyt Kokkotyöltä kunnille. Myös osa Soiten kilpailuttamista palveluntarjoajista on ottanut lisää asiakkaita.

Toholammilla ja Perhossa kunnat hoitavat kuntoutuksen jatkossa itse. Vetelissä siitä vastaa Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys.

Toholammin kunnan nyt vetämä Lähituotemyymälä Matkahuollon palveluineen ja kahviloineen avataan ensi viikolla kuukauden tauon jälkeen. Työpajakoordinaattori Janne Isopahkala kertoo, että tuttuihin tiloihin torin kulmalle avautuvalle kahvilalle onkin kovasti tarvetta, sillä kuntakeskustassa toiminut kahvilayritys on sulkenut ovensa.

Toholammilla kuntoutujilla on kaksi osoitetta, Lähituotemyymälä sekä Rinnetiellä sijaitseva kiinteistönhuoltoon ja remontteihin keskittyvä paja.

Perhossa ammattiopiston tiloissa toiminut Ruokala jatkuu yritysvetoisesti. Opiskelija- ja lounasravintola saa siis jatkoa.

Kunnanjohtaja Lauri Laajalan mukaan pajatoiminta jatkuu Perhossa Soiten, työllisyyden kuntakokeilun ja etsivän nuorisotyön kanssa yhteistyössä. Työhönvalmennusta tekee kunnan palkkaama valmentaja. Ainakin aluksi töitä tehdään kunnan teknisen toimen ja kiinteistönhoidon kohteissa, jatkossa myös yrityksille markkinoiden.

Kokkolassa nuorten työpaja ja kahvila Vinge ovat yhä kiinni. Kaupunki suunnitteli jatkavansa niiden toimintaa, mutta valtion tuen puuttuessa nyt mietitään toisia vaihtoehtoja. Kokkolassa Kokkotyön myymälä ja kahvila Kokoon menivät kiinni helmikuussa.

Kannus ei ole käyttänyt Kokkotyösäätiön palveluita, joten konkurssi ei ole vaikuttanut sen toimintaan millään tavalla.

Pietarsaari nopein

Pietarsaaressa kuntoutujien valmennukseen ei tullut ollenkaan taukoa, sillä kaupunki otti toiminnan hoitaakseen heti Kokkotyön konkurssin jälkeen.

Pietarsaaren kaupungin työllisyysyksikön esimies Pia Fraktman kertoo, että valmentautujien työt jatkuivat heti uudella sopimuksella.

Kierrätysmyymälä Retro on ollut suljettuna muutostöiden vuoksi, mutta se avataan lähiaikoina uudestaan. Muun muassa visualisti on tarkastanut myymälän yleisilmeen. Myymälälle mietitään myös uutta nimeä. Työnimenä on ollut paikan osoite, Vaunuseppä 17.

– Moni on käynyt Retron ovella jo kolistelemassa. Avajaisviikko tarjouksineen onkin tulossa mahdollisimman pian, lupaa Fraktman.

Jatkossa mietitään, olisiko kaupungilla olemassa omat tilat, joihin voitaisiin siirtyä.

Pietarsaaren seudulla seitsemisenkymmentä henkilöä on alkuvuonna osallistunut Kokkotyön kautta kuntouttavaan työtoimintaan. Työntekijöitä on ollut kymmenkunta.

Kokkotyö-säätiön selvitystilasta tehdään päätös ensi viikolla – kuntouttavan työtoiminnan uudellenjärjestelyä mietitään jo

Kokkotyö-säätiön toiminta voi loppua jo helmikuussa – työntekijät ja satoja pitkäaikaistyöttömiä tyhjän päälle

Suosittelemme sinulle