Hyppää sisältöön

Väki kokoontui hautajaisiin eri puolilta Suomea Kouvolaan – noin 100 mahdollisesti altistunut koronatartunnalle

Tartunnan saanut henkilö oli tilaisuuden järjestämisen aikaan oireeton.

Pyhän Ursulan kirkko Kouvolassa.
Kouvolan katolisessa kirkossa järjestettiin kaksi viikkoa sitten isot hautajaiset. Kuva: Antro Valo / Yle
Mirjam Tahkokorpi,
Krista Kierikka,
Minna Heikura

Kouvolassa kaksi viikkoa sitten järjestettyyn yksityistilaisuuteen osallistuneella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tilaisuudessa on mahdollisesti altistunut koronatartunnalle noin sata henkilöä.

Tartunnan saanut henkilö on ollut tuolloin oireeton, mutta mahdollisesti tartuttava.

Tilaisuus järjestettiin perjantaina 5. maaliskuuta katolisessa kirkossa Valimontiellä noin kello 10.30. Tilaisuuden jälkeen väki siirtyi toiseen tilaisuuteen noin kello 11.30 Kouvolan Helluntaiseurakunnan Betanian tilaan, jossa osallistujia on ollut enemmän.

Tilaisuuteen on osallistunut ihmisiä eri puolilta Suomea.

– Kyseessä oli maahanmuuttajaperheessä tapahtuneen kuolemantapauksen seurauksena hautajaiset, kertoo katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportti.

Vainajalla oli Tervaportin mukaan suuri perhe sekä paljon tuttuja ja sukulaisia omasta yhteisöstä.

Kouvolan katolinen kirkko
Noin sata ihmistä on mahdollisesti altistunut koronatartunnalle Kouvolan katolisessa kirkossa järjestetyssä yksityistilaisuudessa. Kuva: Antro Valo / Yle

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Kymsote kehottaa kaikkia koronavirukseen sopivia vähäisiäkään oireita potevia hakeutumaan koronavirustestiin.

Perheelle kerrottiin säädöksistä ja paikkamääristä

Kymenlaaksossa on voimassa kuuden hengen kokoontumisrajoitus. Aluehallintoviraston tartuntatautilain perusteella määräämä kielto ei kuitenkaan koske uskonnollisia yhteisöjä. Viranomaisten päätös ei velvoita niitä rajoittamaan normaalia toimintaansa, jota koskee toinen laki.

Myös uskonnollisten yhteisöjen kokoontumisissa on kuitenkin tartuntatautilain mukaan edellytys järjestää toiminta niin, että hygienia- ja etäisyyssäännöistä pidetään kiinni.

– Tämä on katolisen kirkon ohje kaikkiin seurakuntiin. Sitä kyllä seurakunnissa hyvin tiiviisti noudatetaan, ainakin yleensä, sanoo Tervaportti.

Tervaportti on kuullut papeilta, että perheelle oli selvästi kerrottu, että säädöksiä ja paikkamäärää pitää noudattaa.

– Sinne on tullut paljon ylimääräisiä ihmisiä suhteessa siihen, mitä perhe oli saanut ohjeeksi. Papisto on messun alussa pyytänyt ylimääräisiä poistumaan. En tiedä, kuinka hyvin se on onnistunut, koska en ollut paikalla, kertoo Tervaportti.

– Kysymys on myöskin siitä, että sellaista hirveän jyrkkää tekstiä pappi ei voi siellä kirkossa sanoa. Kyseessä olivat jonkun ihmisen hautajaiset.

Tervaportin mukaan viesti papiston suunnalta on ollut kuitenkin ennen messua ja sen aikana selvä.

– Tämä oli hyvin erikoinen ja ainutkertainen tilaisuus. Papisto oli siellä Kouvolassa ällikällä lyöty, kun näkivät, että sinne tulee niin paljon enemmän ihmisiä kuin mitä piti.

Pyhän Ursulan seurakunnan kirkkoherra Tuomas Nyyssölä kertoo seurakunnan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun), että kesken messun osaa ihmisistä pyydettiin turvallisuussyistä poistumaan ja tilaisuuden keskeyttämistä harkittiin.

Kouvolan Helluntaiseurakunnan pastorin Markku Toimelan mukaan seurakunnan Betanian tila oli vuokrattu 5. maaliskuuta järjestettyä tapahtumaa varten kymmenelle hengelle, mutta paikalle tuli yli sadan hengen ryhmä. Toimela ei itse vuokrannut tiloja seurueelle, vaan seurakunnan tiloja vuokraa toinen henkilö.

Toimela kävi hautajaispäivänä paikalla. Hän otti myös yhteyttä viranomaisiin.

– Maanantaina tila desinfioitiin niillä ohjeilla, jotka oli saatu viranomaisilta, kertoo Toimela.

Kokoontumisrajoitus ei koske uskonnollisia yhteisöjä

Kymenlaakson sote-kuntayhtymä Kymsote on suositellut, ettei Kymenlaaksossa järjestetä yli kuuden hengen yksityistilaisuuksia tai perhejuhlia, eikä tällaisiin myöskään osallistuta.

Kouvolan kaupungin turvallisuuspäällikkö Johanna Franzén ei näe realistisena, että kaupunki pystyisi valvomaan jokaista yksityistilaisuutta, vaikka siihen olisi toimivaltuudet. Se on kuitenkin Franzénin mielestä huono asia, ettei näin suuriin yksityistilaisuuksiin pystytä puuttumaan.

– Olisihan se toivottavaa, että tämmöisissä ihan räikeissä tapauksissa, ainakin jollain viranomaisella riittäisi toimivaltaa puuttua. On se sitten kaupunki, aluehallintovirasto tai Kymsote.

Franzénin mielestä näin suuren yksityistilaisuuden järjestäminen on vastuutonta.

– Onhan tämä räikeää piittaamattomuutta ohjeista.

Franzén myös huomauttaa, että alueella järjestetään koko ajan isoja yksityistilaisuuksia.

– Toki tämän on harvinaisen iso. Meillä on tälläkin hetkellä tiedossa, että on järjestetty suku- ja perhejuhlia, joista on lähtenyt isojakin tartuntaketjuja. Näen tämän erittäin ongelmallisena.

Lue lisää: Uskonnolliset yhteisöt päättävät itse koronarajoituksistaan – aluehallintoviraston ylijohtaja: "Emme voi velvoittaa, mitä niissä tapahtuu"

Muokattu kello 11.12. Otsikkoon täydennetty tieto siitä, että kyseessä olivat hautajaiset. Juttuun lisätty katolisen kirkon viestintäjohtaja Marko Tervaportin haastattelu.

Muokattu kello 13.41. Lisätty Pyhän Ursulan seurakunnan kirkkoherra Tuomas Nyyssölän kommentti.

Muokattu kello 14.49. Lisätty Kouvolan Helluntaiseurakunnan pastori Markku Toimelan kommentti.

Suosittelemme sinulle