Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Helsingin poliisi aloittaa esitutkinnan koronarajoituksia vastustaneesta mielenilmauksesta – maailmalla tuhannet osoittivat mieltään

Eri puolilla Eurooppaa protestit ovat keränneet tuhansia osallistujia. Katso videolta tunnelmat Saksasta, Britanniasta ja Itävallasta.

Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin poliisi sanoo aloittavansa esitutkinnan Kansalaistorilla järjestetystä rajoitevastaisesta mielenilmauksesta.

Poliisi sopinut etukäteen järjestäjien kanssa, että Kansalaistorille voi kokoontua 15 ryhmää, jossa kussakin on enintään kuusi henkilöä. Ryhmien olisi pitänyt olla erossa toisistaan.

Komisario Jarmo Heinonen sanoo olevan selvää, etteivät suunnitelmat toteutuneet ja mielenilmaus oli säännösten vastainen. Mielenosoittajat olivat yhtenäisenä joukkona. Poliisin mukaan liikkeellä on noin 400 mielenosoittajaa, jotka eivät noudattaneet kokoontumissääntöjä.

Poliisi tutkii, ovatko järjestäjät syyllistyneet kokoontumisrikkomukseen.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni yhden henkilön Eduskuntatalolta mielenosoituksen ajaksi, koska hän aiheutti häiriötä ja jätti noudattamatta poliisin antamaa käskyä poistua.

Koronarajoituksia vastustavia mielenosoittajia Lontoossa.
Lontoossa mielenosoittajan kyltissä korostettiin maalaisjärjen merkitystä. Kuva: AOP

Tuhannet osallistuneet marsseille eri puolilla Eurooppaa

Lontoon ydinkeskustassa tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat vastustamaan koronarajoituksia. Poliisi kertoo pidättäneensä 33 ihmistä koronarajoitusten rikkomisen takia. Reutersin arvion mukaan osallistujia oli liki 10 000.

Saksan Kasselissa mielenosoittajat ja poliisi ottivat yhteen, kertovat uutistoimisto AFP ja saksalainen uutistoimisto DPA.

Levottomuudet puhkesivat sen jälkeen kun mielenosoittajat jättivät huomioimatta poliisin ohjeistuksen ja murtautuvat poliisin esteiden läpi.

Poliisi laukaisi mielenosoittajien joukkoon pippurisumutetta ja käytti tilanteessa myös pamppua.

DPA:n mukaan kahinoita on sattunut myös vastamielenosoittajien kanssa.

– Rauhallinen mielenosoitus ei näytä tältä, tviittasi paikallinen poliisi AFP:n mukaan.

Useita ihmisiä on pidätetty tilanteen takia. Poliisin mukaan paikalle oli kerääntynyt tuhansia ihmisiä. Uutistoimisto AP:n mukaan osallistujia olisi lähes 20 000.

Itävallassa Wienissä arviolta tuhat mielenosoittajaa osoitti mieltään lauantaina hallinnon koronatoimia vastaan.

Sveitsissä arviolta 5 000 mielenosoittajaa osallistui hiljaiseen marssiin Liestalin kaupungissa noin 15 kilometrin päässä Baselin kaupungista kaakkoon.

Kansainvälinen mielenilmaus organisoidaan Saksasta

Saksan Kasselin kaupungista käsin on organisoitu mielenilmauksia koronarajoituksia vastaan ympäri maailmaa. Mielenilmauksia on järjestetty lauantaina ainakin 42 eri maassa, esimerkiksi Etelä-Afrikassa, Argentiinassa, Kanadassa ja useammassa kaupungissa Euroopassa.

Verkossa ja someryhmissä organisoitu mielenilmaus ilmoittaa puolustavansa vapautta.

Ryhmissä, joissa keskustellaan mielenilmauksesta, vastustetaan maskipakkoa, rokotuksia ja koronarajoituksia ylipäänsä.

Järjestäjien mukaan mielenilmauksen tarkoituksena on, että eri maiden päättäjät luopuisivat koronarajoituksista, koska koollekutsujien mukaan rajoituksista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Järjestäjien lehdistötiedotteessa kerrotaan, että Kasselin aktiiviryhmä on perustettu keväällä 2020.

Kansainvälinen mielenilmaus on saatu aikaan verkostoitumalla eri maiden rokote- ja rajoitekriittisten ryhmien kanssa.

Suomalaiset rajoitevastaiset tahot ovat verkostoituneet kansainvälisesti esimerkiksi World Freedom Alliancen kanssa. Se järjesti lauantaina ennen mielenosoitusta kulkueen Helsingissä.

Järjestäjät markkinoivat sitä ennakkoon “yhteiskävelynä, johon kutsutaan Suomen kansa muistelemaan, millaista on normaali arki.”

Kulkueen jälkeen järjestettiin mielenilmaus, jonka organisaattori on kansainvälinen World Wide Demonstration Kasselista. Suomessa paikallinen järjestäjä on Vapauden puolesta -ryhmä. Kyseinen ryhmä on järjestänyt mielenilmauksia ja suoria lähetyksiä, joissa levitetään vääristeltyä tietoa virusepidemiasta ja rokotteista.

Yle pyysi kommenttia ja haastattelua kansainvälisen tapahtuman organisaattoreilta Kasselista. WWD ei vastannut Ylen lähettämään sähköpostiin.

Suuri kartta johon on merkitty yli 40 maata ympäri maapalloa.
Mielenilmauksia järjestetään ainakin 42 eri maassa. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle

Mielenosoittajia tulossa bussikuljetuksia Helsinkiin

Suomen suurimmassa mielenilmauksessa Helsingissä nähtiin muutamia puhujia, mukaan luettuna iisalmelainen joogayrittäjä. Hänet poliisi vei koronatestiin, koska yrittäjän tiloissa ollut joukkoaltistus. Puhujana oli myös perussuomalaisista erotettu kansanedustaja Ano Turtiainen.

Suomalaiset järjestäjät ovat organisoineet kuljetuksia Helsinkiin eri puolilta Suomea. Keskusteluryhmien mukaan ihmisiä tuli paikalle esimerkiksi Rovaniemeltä, Oulusta ja Turusta.

Poliisille tehtiin etukäteen ilmoitus 46:sta mielenilmauksesta. Helsingissä on kuuden ihmisen kokoontumisrajoitus. Helsingin Kansalaistorilla mielenilmauksien määrä rajoitettiin 15:een.

Noin 2 500 ihmistä ilmoitti Facebookissa olevansa kiinnostunut osallistumaan tapahtumaan. Poliisi piti ennakkoonkin epätodennäköisenä, että kaikki kiinnostuneet osallistuisivat tapahtumaan. Poliisin lauantaisen arvion mukaan paikalla oli noin 400 ihmistä.

Tutkijat: Mielenosoittajilla moninaisia motiiveja

Tutkijat pitävät mielenosoituksen järjestäjiä ja osallistujia sekalaisena joukkona.

– He ovat liikkeellä moninaisin motiivein. Siellä on ihmisiä, joilla on aito huoli vaikeassa tilanteessa. Ihmisiä, jotka yrittävät hankkia poliittista kannattajakuntaa ja ihmisiä, joilla on ehkä taloudellisia päämääriä eli halutaan somessa lisää kannattajia. Siellä on rokotehuolta ja rokotekriittisyyttä. Osallistujilla on erilaista turhautumista tähän vaikeaan tilanteeseen, sanoo apulaisprofessori Katja Valaskivi Helsingin yliopistosta.

Valaskivi on erikoistunut salaliittoteorioihin ja seuraa aktiivisesti muun muassa rokotevastaisuutta.

Sekalaisesta joukosta voi silti nähdä myös ryhmiä eli hallituksen toimien vastustajat, aktiiviset rokotekriitikot ja salaliittoteoreetikot. Taustalla voi olla myös taloudellinen motivaatio, koska osa heistä kerää lahjoituksia.

Oikeistopopulismia ja salaliittoteorioita tutkinut Niko Pyrhönen Helsingin yliopistosta arvioi järjestäjien salaliittoteorioita.

– Lisäksi ainakin järjestäjätahoilla on salaliittoteoriataustaa. He saattavat olla jopa tosiuskovaisia, jotka nielevät ja ehkä levittävät tarinoita globaalin eliitin salaliitosta. Sen sijaan somessa peukuttajista varmasti suurempi osa on peruskriittisiä, jotka moittivat hallituksen koronatoimia ylipäänsä eivätkä välttämättä usko mihinkään salaliittoteorioihin, Pyrhönensanoo.

Keskustelua johdetaan sosiaalisessa mediassa

Rokote- ja rajoitevastaisissa keskusteluissa on mukana salaliittoteoreetikkoja, äärioikeistoa, hyvinvointi- ja vaihtoehtohoitoalan yrittäjiä sekä koronarajoitteita vastustavaa materiaalia levittäviä verkkomedioita. Ryhmät ovat verkostoituneet keskenään, mutta ovat tiettävästi kuitenkin hajanaisia.

Ryhmät käyvät keskustelua eri sivustoilla kuten Tokentubessa, Gabissa, Bitchutessa ja Patreonissa. Rokotevastaiset vaikuttavat myös erilaisissa ryhmissä, joita on muun muassa Whatsapp-, Telegram-, Mewe- ja Discord -sovelluksissa.

Väkivaltaisuuksia monissa maissa

Saksassa mielenilmauksia on ollut useita tämän ja viime vuoden aikana. Yhdessä rajoitevastaistaisissa mielenilmauksissa lensivät polttopullot. Washington Postin mukaan Saksassa äärioikeisto marssi rajoitevastaisten rinnalla. Toiminta viittaa siihen, että virusskeptikoissa radikalisoituminen on lisääntynyt. Lehden mukaan kansainväliset salaliittoteoriat ja QAnon -liike voimistavat ilmiötä.

Saksan lisäksi mielenilmaukset ovat äityneet aiemmin väkivaltaisiksi muun muassa Tanskassa, Hollannissa ja Ruotsissa. Kaikissa näissä tapauksissa on loukkaantunut poliiseja.

Hollannissa mielenilmaus eskaloitui mellakaksi tammikuussa.

Suomen mielenosoitukset ovat sujuneet ilman väkivaltaa. Vapauden puolesta -mielenilmauksen järjestäjät vaikuttavat korostavan keskusteluissa tapahtuman väkivallattomuutta.

Lisätty 20.3.2021 klo 13:43: Tieto mielenosoittajien määrästä.

Lisätty 20.3.2021 klo 13:59 :Tieto, että yksi henkilö on kiinniotettu.

Päivitetty 20.3.2021 klo 14:18: Poliisin arvio mielenosoittajien määrästä.

Lisätty 20.3.2021 klo 14:48: Tutkijoiden arviot mielenosoituksesta.

Lisätty 20.3.2021 klo 15:50 Tieto Kasselin mielenosoituksen tilanteesta.

Lisätty 20.3.2021 klo 17:19 Tieto poliisin esitutkinnan aloittamisesta.

Lue lisää:

Sairaanhoitaja kehottaa välttämään koronarokotetta ja kauppaa omaa kurssiaan – Yle selvitti: Näin vaihtoehtohoitoja mainostetaan rokotevastaisuudella

Yle selvitti: Näin rokotevastaisuudella kerätään rahaa Suomessa – mukana myös talousrikoksista tuomittu

Mikrosiruja koronarokotteessa? Näin perätön tieto rokotteista leviää koronaepidemian myötä

Saksalaismies veti Ruotsi-paidan päälle ja kääri lippiksensä folioon – Yle tutustui koronatoimia vastustavaan mielenosoitusliikkeeseen Stuttgartissa

Suosittelemme