Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Vaatemerkki Makia vetää tuotteensa Kärkkäinen-tavarataloista, joiden perustaja tunnetaan uusnatsiyhteyksistä – "Ei katumusta tai anteeksipyyntöjä"

Kärkkäinen-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen kieltäytyy kommentoimasta asiaa.

Makian johtotiimi Jesse Hyväri, Totti Nyberg ja Joni Malmi.
Makian pääsuunnittelija Jesse Hyväri (vasemmalla), luova johtaja Totti Nyberg ja yhtiön perustaja brändijohtaja Joni Malmi kuvattuina vuonna 2019. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Petteri Lindholm
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaatemerkki Makia katkaisee yhteistyönsä tavarataloketju Kärkkäisen kanssa.

Yhtiö perustelee tuotteidensa poisvetoa Kärkkäiseltä sen omistajan Juha Kärkkäisen "arvoilla ja toiminnalla sosiaalisessa mediassa".

Makia ei tiedotteessaan tarkenna, mistä arvoista on kysymys. Yhtiön perustaja ja brändijohtaja Joni Malmi kuitenkin puhuu tiedotteessa suvaitsevaisuudesta ja sanoo sen olevan Makialle tärkeä arvo.

– Kaikki ovat samanarvoisia ja yhtä tärkeitä, oli heidän ikänsä, etnisyytensä, uskontonsa, sukupuolensa tai muut vastaavat tekijät mitä tahansa, Malmi sanoo tiedotteessa.

Kärkkäinen-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Juha Kärkkäinen kieltäytyi kommentoimasta asiaa Ylelle.

Hän on ollut useiden kohujen keskellä esimerkiksi yhteyksistään uusnatsistisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen jäseniin ja tiedevastaisista koronapuheistaan.

Avoimilla Facebook-sivuillaan Juha Kärkkäinen on muun muassa sanonut koronapandemian olevan ennalta suunniteltu, väittänyt Grönlannin jäätiköiden lähteneen kasvuun ja kasvomaskien olevan vaarallisia.

Vuonna 2013 hän sai juutalaisvastaisista kirjoituksistaan sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kärkkäinen toimi tuolloin perustamansa Magneettimedian päätoimittajana.

Juha Kärkkäinen on sittemmin vetäytynyt Magneettimediasta ja irtisanoutunut uusnatsikytköksistään. Esimerkiksi Fiskars, Finlayson, Joutsen ja useat muut suomalaiset yhtiöt ovat kertoneet aiemmin lopettavansa yhteistyön Kärkkäisen kanssa.

J.Kärkkäisen tavaratalo ulkoapäin.
Kärkkäinen-ketjulla on verkkokaupan lisäksi tavaratalot Lahdessa, Ylivieskassa, Oulussa, Iissä ja Jyväskylässä. Arkistokuva. Kuva: Yle / Kalle Niskala

Makia: Halusimme antaa mahdollisuuden muuttua, mutta sitä ei tapahtunut

Makia kertoo, että yhtiö on joutunut selittelemään yhteistyötään Kärkkäinen-tavaratalojen kanssa jo jonkin aikaa. Makiaa on kritisoitu yhteistyöstä etenkin sosiaalisessa mediassa.

Vaateyhtiön luova johtaja Totti Nyberg sanoo tiedotteessa, että Makia halusi antaa Juha Kärkkäiselle mahdollisuuden "parantaa toimintaansa ja käytöstään", mutta sitä ei tapahtunut.

– Lisäksi hän ei ole missään yhteydessä pyytänyt anteeksi, katunut lausuntojaan tai oikonut vastuuttomia mielipiteitään.

Yhteistyön lopettamispäätöstä on Nybergin mukaan vaikeuttanut se, että Makia on pienenä yhtiönä saanut merkittävää liikevaihtoa Kärkkäiseltä.

Makian tuotteita on myyty Kärkkäisen tavarataloissa vuodesta 2013 alkaen. Yhtiö tiedottaa, että tuotteiden poistumisessa kestää jonkin aikaa, ja että jo myydyt tuotteet toimitetaan sovitusti.

Lue lisää:

Monet yritykset jatkavat yhteistyötä tavaratalo Kärkkäisen kanssa – kysyimme firmoilta, pitäisikö

Vitamiiniöverit, mielenhallintaa ja hopeavettä keuhkoihin – koronapelkoa lääkitään tavoilla, jotka vievät rahat tai pahimmillaan terveyden

Suosittelemme sinulle