Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Megatuuli odottaa pääsevänsä pystyttämään Lounais-Hämeen tuulivoimaloita kesän korvalla

Tuulivoimaloista kolme rakennetaan Ypäjälle ja yksi Humppilaan.

Tyrinselän tuulivoimalat
Nykyiset Tyrinselän tuulivoimalat näkyvät kakkostielle. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle
Eeva Hannula
Avaa Yle-sovelluksessa

Humppilaan ja Ypäjälle on rakennettu ja peruskorjattu lähes 10 kilometriä teitä uusia tuulivoimaloita varten. Myös perustukset voimaloille on tehty.

Megatuuli ryhtyy pystyttämään Lounais-Hämeen voimaloita keväällä ja alkukesästä. Työt etenevät siten, että rakennustöiden alkamisesta muutaman kuukauden kuluttua tuulivoimayhtiö käynnistää koekäytöt, sanoo Megatuuli Oy:n konsultti Markku Kortteisto.

– Ensin nostamme ylös useampia tornilohkoja. Käytännössä suurin työ on varsinaisen konehuoneen nostaminen ja siipien asentaminen paikoilleen ylhäällä. Ne tietysti vaativat sitä, etteivät tuulet ole kovin voimakkaita. Tämä siksi, että niiden nostaminen ja asentaminen on turvallista.

Paikan päälle tuodaan erityinen, riittävän korkea nosturi. Sen pitää nostaa myös ylimmät tuulivoimalan osat ylös. Kortteiston mukaan nosturissa tulee olemaan vähintään 100–150 metriä korkea puomi.

Humppilaan nousee 230 metriä korkea voimala

Megatuuli rakentaa Ypäjälle kolme tuulivoimalaa ja Humppilaan yhden. Ennestään Jokioisten Tyrinselällä on neljä voimalaa. Uusista tulee hieman korkeampia kuin jo Tyrinselällä olevat. Esimerkiksi Humppilan voimalan huippukorkeus on 230 metriä.

Neljä uutta voimalaa tuottavat myös enemmän sähköä kuin entiset, sanoo Megatuulen konsultti Markku Kortteisto.

– Tyrinselän sähköntuotanto vähintään tuplaantuu. Tyrinselkä on pieni tuulivoima-alue ja pieni tekijä Suomen sähköntuotannossa. Nykyisin maahan rakennnetaan huomattavasti suurempia, mutta meidän kannaltamme se on hyvän kokoinen ja se on hyvä paikka.

Uusia suunnitelmia ei Megatuuli Oy:llä Lounais-Hämeeseen ole.

Suosittelemme