Hyppää sisältöön

Astra Zenecan rokotusten kesketyksellä ei vaikutuksia Seinäjoella, Vaasassakin Astralla vain pieni rooli – Ylilääkäri: "Takaisku, mutta ei katastrofi"

Astra Zenecan rokotukset keskeytetään viikoksi, taustalla on kaksi harvinaista laskimotukosta.

AstraZeneca -rokotepullo.18.3.2021.
AstraZeneca -rokotepullo. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Sari Möller

Astra Zeneca -koronarokotteen keskeyttäminen pakottaa osan sairaanhoitopiireistä ja kaupungeista pohtimaan ensi viikon rokotuskuvioita uusiksi. Seinäjoella ja Vaasassa vaikutus ei ole suuri.

Lue myös: Astra Zeneca -rokotukset keskeytetään Suomessa viikoksi, taustalla kaksi harvinaista laskimotukosta

Seinäjoella muutos ei vaikuta ensi viikolle terveyskeskukseen varattuihin rokotusaikoihin, sillä rokotteena käytetään muita rokotteita eli Comirnatya ja Modernaa.

Seuraavien viikkojen rokotusajoista tiedotetaan myöhemmin erikseen, jos niihin tulee muutoksia, kertoo kaupunki nettisivuillaan.

Vaasassa päätös hidastaa rokotusten etenemistä vain jonkin verran. Pääasiassa käytössä on Pfizerin ja Biontechin Comirnaty, jonka osuus rokotteista on reilusti yli 70 prosenttia.

Astra Zenecan osuus on ollut korkeintaan 300 annosta per viikko, kun kaikkiaan rokotteita annetaan 1 500 viikossa. Astra Zenecaa on annettu nyt alle 70-vuotiaille, riskiryhmä kakkoseen kuuluville ja muutamia annoksia 70–79-vuotiaille. Riskiryhmä ykkösen potilaat jo suojattu.

– Tämä on takaisku, mutta ei mikään katastrofi – projekti jatkuu likipitäen ennallaan, summaa Vaasan kaupungin johtava lääkäri Heikki Kaukoranta.

Ensi viikon rokoteannokset on Vaasassa pitkälti määritelty, ja niinpä Astra Zenecaa odottavien ajat joko siirretään tai korvataan Pfizerillä, jos ylimääräisiä rokotteita löytyy.

Suosittelemme sinulle