Hyppää sisältöön

USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa päättyi – osapuolten mukaan keskustelu oli avointa ja tiukkaa

Kiinan johtava diplomaatti Yang Jiechi sanoi, että tapaaminen oli rakentava ja hyödyllinen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan lehdistötilaisuudessa Kiinan ja Yhdysvaltain tapaamisen päätyttyä. Kuva: Fredric J. Brown / AFP
Kai Jääskeläinen

Yhdysvaltain ja Kiinan ulkopoliittisten edustajien kaksipäiväinen korkean tason tapaaminen Alaskassa on päättynyt paikallista aikaa perjantaina.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi, että odotettavissa oli kovaa ja suoraa puhetta ja sitä myös saatiin. Joillain osa-alueilla maat kuitenkin tiettävästi löysivät myös yhteistä säveltä.

Tapaamisen päätyttyä Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kommentoi, että jatkossa Yhdysvallat hoitaa asioita Kiinan kanssa tavanomaisia diplomaattisia kanavia pitkin.

Blinken sanoo, että tunteja kestäneiden keskusteluiden aikana käytiin hyvin avointa keskustelua, ja että asialista oli laaja.

– Yhdysvaltojen ja Kiinan intressit olivat vastakkaiset koskien Irania, Pohjois-Koreaa, Afganistania ja ilmastoasioita, Blinken kertoo.

Blinken lisää, että Kiinan siirtyminen keskusteluissa puolustuskannalle ei tullut yllätyksenä, kun keskustelut siirtyivät Kiinan tekemiin ihmisoikeusrikkeisiin Hongkongissa, Xinjiangissa ja Tiibetissä. Yhdysvallat otti puheeksi myös Taiwaniin kohdistuvan painostuksen ja kyberhyökkäykset.

Kiinaa keskusteluissa edustivat ulkoministeri Wang Yi sekä johtava diplomaatti Yang Jiechi.

– Tapaaminen oli rakentava ja hyödyllinen erimielisyyksistä huolimatta, Yang sanoo.

Yang lisäsi, että osapuolten tulisi jatkaa yhteenottojen välttämistä, jotta maiden välillä säilyisi terve ja vakaa linja.

Aiheesta lisää:

USA:n ja Kiinan korkean tason tapaaminen Alaskassa alkoi jäätävissä merkeissä

EU aikoo asettaa Kiinalle pakotteita ihmisoikeusrikkomuksista – syynä uiguurivähemmistön kohtelu

Yhdysvaltain ulko- ja puolustusministerien Aasian-vierailu antaa vihiä Bidenin hallinnon ulkopolitiikasta: "Tulemme torjumaan Kiinan painostusyritykset ja hyökkäykset"

Suosittelemme sinulle