Hyppää sisältöön

Vielä hetki sitten Vöyrin suomenkielinen koulu aiottiin lakkauttaa – nyt Petterinmäellä suunnitellaan kevätjuhlaa, sillä rankkana aikana joulu jäi juhlimatta

Petterinmäen suomenkielisen koulun kohtalo on ainakin hetkeksi päätetty. Toimintaa jatketaan toistaiseksi.

Petterinmäen koulu ilmasta
Petterinmäen koululla päästään keskittymään taas normiarkeen
Terhi Varjonen

Petterinmäen koulun pihamaalla kuuluu riemunkiljahduksia. Aurinko on sulattanut lumikinoksia lätäköiksi ja pihalla tuoksuu jo kevät.

Pihalla temmeltävät kutakuinkin kaikki koulun oppilaat. Heitä on eskarilaiset mukaan lukien kaksikymmentä.

Ilo on nyt ylimmillään mutta loppusyksyllä tunnelma oli täysin toinen. Koulun lopettaminen oli noussut taas keskusteluun.

Koululaisia pihalla
Koululaiset rientävät tutun koulun pihalla kevätleikkeihin. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Lakkautus oli tarkoitus tehdä seuraavasta syksystä lähtien ja oppilaille piti löytää muita kouluja opintojen jatkamiseen.

Koulun rehtori Suvi Kytömäki kuvaa loppuvuoden tunnelmia järkyttyneiksi.

– Ei pidetty minkäänlaista joulujuhlaakaan. Kukaan ei oikein pystynyt siinä tilanteessa miettimään juhlaa. Koronankin vuoksi se olisi toki ollut toisenlainen, muistelee Kytömäki.

Lue myös: Suomenkieliset kertovat arjesta kielivähemmistönä: "Jos ei kelpaa, muuta muualle" – tutkija muistuttaa, että enemmistöllä on aina vastuu vähemmistöstä

Nopeita käänteitä

Lopetusaikeet eivät tulleet yllätyksenä. Sen sijaan se, että päätös oli tekeillä niin nopealla aikataululla, yllätti. Käänteet ovat olleet Vöyrin suomenkielisen alakoulun kohdalla moninaisia ja nopeita.

Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan alkuvuonna 2021 tekemä päätös muuttui kuitenkin ennen lopullista sinettiä. Asia oli esillä kunnanhallituksessa tammikuussa, ja se käyttikin asiassa otto-oikeuttaan ja kumosi lautakunnan päätöksen.

Petterinmäen koulu ilmasta
Koulun kanssa samassa pihapiirissä sijaitsee ryhmäperhepäiväkoti Leppäkerttu. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Maaliskuussa valtuustossa tehtiin päätös, että koulu saakin jatkaa toimintaansa toistaiseksi. Tässä välissä oli ehditty pohtia, josko lapset menisivät Oravaisiin kouluun tai Kauhavalle, joka on vain kivenheiton päässä Petterinmäestä.

Epävarmuudessa eläminen on ollut välilä rankkaa. Koulussakin lakkautussuunnitelmat aiheuttivat huolta.

– Kyllähän henkilökunnalla on välillä ollut motivointi- ja motivaationgelmia, että miksi tässä tehdään töitä jos me emme saakaan jatkaa täällä. Kyllähän tämä semmoista vellomista on ollut koko vuosi, että oikeastaan selviytymistä sekä koronasta että tästä asista. Sietokyky on tietysti kasvanut!, kertoo rehtori Kytömäki.

Hengähdystauko

Koululla muuttuneesta päätöksestä oltiin helpottuneita.

– Lapset ovat tietysti helpottuneita. Pienemmillä lapsilla varsinkin on ollut suuri huoli välillä siitä, että jos mennään uuteen kouluun, ja tuleehan opettaja mukaan. Nyt voimme hengittää, kertoo Kytömäki.

Viidettä luokkaa käyvä Jose Peuraharju tykkää omasta koulustaan. Hän on tyytyväinen, että saa jatkaa siellä.

– Tämä on hyvä koulu. Sopivan pieni niin tämä on mun lempikoulu. Se ei ole kivaa jos tämä loppuu, mutta on hyvä kun tämä ei lopu!

Kolmasluokkalainen Veera Salokangas kertoo, että silloin kun asiasta tehtiin päätöstä, he puhuivat siitä myös koulussa.

– On hyvä ja pieni koulu, ja olen eskarista saakka ollut täällä.

Vanhemmat ja kyläläiset yhdessä

Petterinmäen kyläläiset ja lasten vanhemmat ovat yksissä tuumin vaatineet koulun säilyttämistä.

Sirpa Kallio on ollut yksi näkyvimmistä koulun puolestapuhujista koko ajan. Hänen kaksi lastaan käyvät Petterinmäkeä. Kallio sanoo, että kyse ei ole vain pelkästä koulusta.

– Tämä on ainoa kunnan tarjoama palvelu mikä tässä kylällä on. Meillä on myös paikka, missä voimme harrastaa. Kyllä tällaiset yksiköt ovat tärkeitä. Mekin saamme jotain vastinetta niille veroeuroille, joita maksamme kuntaan, sanoo Kallio.

Petterinmäen koulun seinä
Koulu sijaitsee aivan Vöyrin ja Kauhavan rajamailla. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Kallion puolisokin on aikanaan käynyt Petterinmäkeä, ja koululla on pitkät perinteet. Melkeinpä yhtä pitkät perinteet ovat myös koulun lakkauttamisuunnitelmilla.

– Ainahan tätä on koitettu laittaa pakettiin. Siihen nähden en henkeäni pidättelisi, että puheet loppuisivat, mutta uskon että nyt sitä ei ainakaan ihan niin suoraviivaisesti olla paketoimassa. On huomattu, että tarvitaan enemmän suunnittelua ennen kuin voidaan tehdä näin radikaaleja päätöksiä, sanoo Kallio.

Kallio haluaa uskoa, että koulun jatkopäätös olisi syntynyt huolimatta vanhempien ja kyläläisten roolista. Mutta ei se merkityksetöntäkään ole ollut.

– Luulen siltikin, että meidän yhteisellä ponnistuksella on ollut iso merkitys.

Tulevaisuuden uskoa

Tällä hetkellä koulussa ja perheissä katsotaan luottavaisesti tulevaan. Kunnan kouluasioita tullaan tarkastelemaan uuden valtuustokauden aikana uudestaan. Sirpa Kallio uskoo, että Petterinmäki ei hiljene koululaisista.

Rehtori Suvi Kytömäki suhtautuu niin ikään myönteisesti tulevaan.

– Kun me ei sitä joulujuhlaa voitu järjestää, niin jos me voitaisiin järjestää kunnon kevätjuhla sen sijaan täällä Petterinmäellä, iloitsee Kytömäki.

Koululaisia pihalla
Koululaiset ovat iloisia kun saavat jatkaa opintojaan tutussa paikassa. Kuva: Jarkko Heikkinen/Yle

Aiheesta aiemmin:

Suomenkielisille koululaisille etsitään uutta paikkaa tai jopa useampia paikkoja Vöyrillä

Vöyrin suomenkieliset koululaiset jatkossa lähimpään kouluun –paikkoja etsitään

Kauhava saa uusia koululaisia ensi syksynä Vöyriltä?

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin kello 23 saakka.

Suosittelemme sinulle