Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Suomelle ja muille EU-maille tarjottu miljardien arvosta olemattomia koronarokotteita – vain ajan kysymys, kun väärennöksiä tulee myyntiin

Euroopan petostentorjuntaviraston Olafin pääjohtajan Ville Itälän mukaan yksikään rikollinen ei tiettävästi ole onnistunut.

Sairaalahenkilökunta valmistelee koronarokotetta.
Tässä, kuten muissakin EU:n alueella annettavissa rokotteissa, on varmasti täyttä tavaraa. Yhdenkään rikollisten huijausyritysten ei tiedetä onnistuneen. Kuva: Nathan Laine / AOP
Marika Kataja,
Susanna Turunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rikolliset ovat yrittäneet kaupitella EU:n jäsenvaltioille olemattomia koronavirusrokotteita yhteensä 14 miljardin euron arvosta. Asiasta kertoo Euroopan petostentorjuntavirasto Olaf.

Olafin pääjohtaja Ville Itälä kertoo Ylelle, että huijausyrityksiä on Olafiin raportoitu myös Suomesta.

– Tiedämme, että Suomeenkin on rokotteita tarjottu, Itälä sanoo.

Itälä ei voi kommentoida sitä, minkä suuruisista summista Suomeen tulleissa tarjouksissa on kyse tai mitkä tahot Suomeen ovat rokotteita tarjonneet. Asia on Suomen viranomaisten tutkinnassa.

Yleisesti ottaen Itälä kuitenkin kertoo, että rokotehuijausyritysten tekijät ovat useimmiten järjestäytyttä rikollisuutta ja toimivat kolmansista maista käsin.

Olafin tietoon on tullut kaikkiaan miljardi EU-alueelle tarjottua rokoteannosta.

Tarjottujen Rokotteiden määrä.
Kuva: Derrick Frilund / yle

Uskottavia tarjouksia

Itälän mukaan petostentorjuntavirasto pääsi huijausten jäljille, kun useasta eri jäsenvaltiosta oltiin yhteydessä Euroopan komissioon. Paine saada rokotteita on kova, ja jäsenmaiden viranomaisille tulleista tarjouksista kysyttiin lisätietoa komissiolta.

– Tutkimme tarjouksia ja huomasimme, että taustalta löytyvät rikolliset. Tarjoukset on hyvin tehty, ne näyttävät hyvin todellisilta. Siellä on järjestäytynyttä rikollisuutta ja vähän yksityisyrittelijäisyyttäkin mukana, Itälä avaa.

Huijareiden tarjoukset ovat kuitenkin tyhjää täynnä.

– Kyse on siitä, että he tekevät tarjouksia, mutta näitä rokotteita ei ole olemassakaan, Itälä sanoo.

– Aika uskottavasti tarjotaan rokotteita ja pyydetään etukäteismaksua, ja sitten jos joku menee ja maksaa, niin koko porukka on hävinnyt. Heitä ei löydy, mutta ei löydy tietysti rokotteitakaan, hän jatkaa.

Huijarit eivät ole onnistuneet

Kaiken kaikkiaan olemattomia tarjouksia on tehty 12 EU:n jäsenvaltiolle, Suomi siis joukossa mukana. Tietoon tulleiden tarjousten arvo on noussut yhteensä 14 miljardiin euroon helmikuun loppuun mennessä.

Pyydettyjen hibtojen muutos. Kiihtynyt alkuvuodesta 2021 voimakkaasti.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

– Tämä osoittaa, kuinka massiivista tämä rikollisuus on, Itälä sanoo.

Itälän mukaan Olafin tiedossa ei ole, että yksikään rikollinen olisi kuitenkaan onnistunut huijausyrityksessään. Lisäksi tarjousten tuleminen on nyt hiipunut.

– Kerrankin on onnistuttu! Nyt ihan tässä parin viime päivän aikana tämä homma on loppunut, Itälä paljastaa.

Poikkeuksellinen ulostulo

Petostentorjuntavirasto ei yleensä koskaan kerro julkisuuteen kesken olevasta tutkinnasta. Rokotehuijausten suhteen tehtiin kuitenkin yllättävä päätös.

– Tämä on täysin poikkeuksellinen ulostulo. Tässä asiassa oli syytä tulla julkisuuteen ja varoittaa kaikkia toimijoita, että nyt kannattaa olla varovainen ja katsoa, kenen kanssa rupeaa näissä asioissa kauppaa tekemään.

Kansallisille viranomaisille on tehty eniten tarjouksia.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Olafin tietojen mukaan huijarit ovat lähestyneet useimmiten valtioiden ministeritasoa, yleensä eri jäsenmaiden terveysministeriöitä.

– Mutta sitten on esimerkkejä siitä, että on menty ihan paikallistasolle. Se tekee tämän vielä vaikeammaksi, jos paikalliselle tasolle tehdään tarjouksia, Itälä huomauttaa.

Tarjoukset on tehty etupäässä sähköpostilla, mutta muitakin kautta on lähestytty.

Eniten on lähestytty sähköpostitse.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Petostentorjuntavirasto on tehnyt töitä jo vuoden ajan koronapandemiaan liittyvien huijausten ja väärennösten vuoksi. Itälän mukaan heti pandemian alussa tarjottiin ennen kaikkea väärennettyjä kasvomaskeja.

– Ne eivät toimi niin kuin pitäisi. Eli siinä leikitään ihmisten hengellä. Tämä on kyllä vakavaa rikollisuutta.

Lisäksi on tarjottu myös käsien desinfiointiaineita, jotka eivät ole yhtään sitä mitä luvataan. Myös erilaisia lääkkeitä ja muita suojaimia on väärennetty.

– Tämän vuoden aikana olemme pystyneet tunnistamaan jo tuhat eri väärennettyjä tuotteita EU-alueelle myynyttä toimijaa. Tutkinnan tuloksena jo 40 miljoonaa erilaista väärennettyä tavaraa takavarikoitu, Itälä kertoo.

Pelkona väärennetyt rokotteet

Rokotteiden huijausyritykset on siis nyt saatu ainakin hetkeksi hillittyä, mutta vaarana on, että rikollisten toiminta jatkuu jossain muussa muodossa.

– On jo viitteitä, että nyt mennään toiseen asteeseen eli tarjotaan niitä todellisia rokotteita, jotka on väärennetty. Ne ovat todella vaarallisia, Itälä muistuttaa.

Väärennettyjä rokotteita on jo myyty netissä muualla maailmassa, mutta ei vielä toistaiseksi EU-alueella. Se on Itälän mukaan kuitenkin vain ajan kysymys.

Huijauksia ja väärennöksiä pyritään paljastamaan viraston ja kansallisten viranomaisten yhteistyöllä. Myös Europol ja Interpol ovat läheisessä yhteistyössä Olafin kanssa.

Tekijöitä on ollut jonkin verran myös Euroopassa ja heitä on tiettävästi myös saatu kiinni. Etupäässä kolmansissa maissa toimivia rikollisia on kuitenkin vaikeampi jäljittää. Itälän mukaan joitain on kuitenkin jo saatu kiinni ja tuomiolle. Se on toki tarvoitteena.

Tärkeintä on kuitenkin viranomaisten onnistuminen rikosten ehkäisyssä.

– Tärkeintä tässä on se, että kansalaiset voivat luottaa siihen, että kun he ottavat rokotteen, että se on todellista tavaraa. Ei tarvitse pelätä, että sieltä tulee jotain väärää tavaraa. Luottamus siihen, että rokotejärjestelmä Euroopan alueella toimii, on kaikkein tärkein asia, Itälä päättää.

Lue lisää:

Koronarokotteen myyjiksi esittäytyvät huijarit lisääntyneet netissä – hyväuskoinen voi menettää rahansa, tietonsa tai jopa henkensä

Pimeä verkko on itsekkäiden ja moraalittomien kohtauspaikka – koronarokotteiden hämäräkauppa alkoi jo ennen ensimmäistäkään pistosta

Suosittelemme