Hyppää sisältöön

Kahdelle miehelle kuolemantuomio Pakistania kuohuttaneesta raiskauksesta – uhria syyllistänyt poliisipäällikkö erotettiin

Laajojen protestien seurauksena Pakistanissa on perustettu seksuaalirikoksia käsitteleviä erityistuomioistuimia.

pakistan raiskaus protesti mielenosoitus naiset
Raiskaustapaus synnytti laajan protestiaallon Pakistanissa. Kuvassa naiset osoittivat mieltään Lahoressa syyskuussa 2020. Kuva: Rahat Dar / EPA
Sakari Nuuttila

Pakistanissa on langetettu kuolemantuomio kahdelle raiskauksesta tuomitulle miehelle, joiden rikos johti viime syksynä mittavaan protestiaaltoon ympäri maata.

Tuhannet mielenosoittajat, joista suurin osa oli naisia, puolustivat kovaan ääneen oikeuksiaan ja vaativat poliisin menetelmien uudistamista seksuaalirikosasioissa.

Tuomion saaneet miehet raiskasivat ja ryöstivät syyskuussa naisen, jonka ajama auto oli pysähtynyt yöllä moottoritielle bensan loputtua. Naisen kaksi lasta olivat mukana autossa.

Tapaus nostatti kansallisen raivon paria päivää myöhemmin, kun Lahoren poliisipäällikkö Umer Sheikh esiintyi televisiossa useampia kertoja ja vaikutti syyttävän uhria raiskatuksi tulemisesta.

Poliisipäällikkö muun muassa ihmetteli, miksei yksin lastensa kanssa matkustanut nainen valinnut vilkkaammin liikennöityä maantietä, ja miksei hän tarkistanut bensatilannetta lähtiessään.

Muutoksia oikeusistuimiin

Ympäri maata suuriin kaupunkeihin syksyllä kokoontuneet tuhannet naiset osoittivat mieltään poliisin toimintaa vastaan sekä naisten oikeuksien puolesta.

Mielenosoittajat ja kansalaisjärjestöt vaativat myös poliisipäällikön erottamista. Puheitaan anteeksi pyytänyt Sheikh pidätettiinkin lopulta virastaan tammikuussa, kertoo pakistanilainen sanomalehti Dawn (siirryt toiseen palveluun).

Uutistoimisto AFP:n mukaan protestit ovat johtaneet muutoksiin myös Pakistanin lainsäädännössä ja oikeusistuimissa. Maan hallitus on perustanut erityistuomioistuimia käsittelemään seksuaalirikosasioita nopeutetulla aikataululla.

Lisäksi pääministeri Imran Khan on tukenut uutta lainsäädäntöä, jolla useasti tuomittuja raiskaajia voitaisiin rangaista niin sanotulla kemiallisella kastraatiolla. Toimenpide tarkoittaa käytännössä seksuaalisen halukkuuden alentamista lääkeainein. Aktivistit ovat kuitenkin epäilleet rangaistuksen toimivuutta seksuaalirikosten ennaltaehkäisemisessä.

Miehet valittavat tuomiostaan

Moottoritieraiskauksesta tuomittujen miesten saama tuomio on harvinainen, sillä AFP:n mukaan Pakistanissa raiskauksesta syytteen saaneista vain 0,3 prosenttia saa lopulta tuomion.

Kuolemantuomion saaneiden miesten asianajaja sanoi AFP:lle, että miehet aikovat valittaa tuomiostaan.

Uutistoimiston mukaan Pakistanissa useimmat kuolemantuomiot muutetaan myöhemmin elinikäisiksi vankeusrangaistuksiksi. Viime vuosina kuolemantuomio on pantu täytäntöön 15 kertaa vuodessa.

Lue lisää:

Naiset raivostuivat poliisin sovinismiin Pakistanissa: Syytti joukkoraiskauksen uhria

Lontoolaisnaisen sieppaus ja murha synnytti somekeskustelun, joka teki ilmeiseksi väkivallan uhan arkipäiväisyyden myös Suomessa

Puolalaiset osoittivat jälleen mieltä tiukkaa aborttilakia vastaan

Suosittelemme sinulle