Hyppää sisältöön

Katso, miten upeasti Arvi Savolainen otti Suomelle olympiapaikan ja valmentaja riehui ilosta! Verta vuotanut EM-mitalisti taipui viime hetkillä

Marko Yli-Hannuksela riehaantui, kun Arvi Savolainen nappasi olympiapaikan neljän pisteen arvoisella takavyöheitolla.

Näin Arvi Savolainen otti olympiapaikan trillerissä – päävalmentaja riehaantui
Näin Arvi Savolainen otti olympiapaikan trillerissä – päävalmentaja riehaantui

Arvi Savolainen toi Suomelle myöhään lauantaina ensimmäisen maapaikan kamppailulajeihin ensi kesän Tokion olympialaisiin. Painin olympiapaikka tuli, kun Savolainen kukisti Budapestin olympiakarsintaturnauksessa Italiaa edustavan EM-hopeamitalistin Nikholoz Kakhelashvilin.

Ottelu oli todellinen jännitysnäytelmä. Kakhelasvili karkasi ottelun alussa johtoon pistein 5–1. Savolainen sai ottelussa myös kaksi varoitusta.

Ottelu oli myös siinä mielessä dramaattinen, että se keskeytyi useampaan otteeseen, koska Kakhelasvili vuoti verta.

Savolainen kertoi heti ottelun jälkeen Yle Urheilulle, että tauot vaikeuttivat ottelua. Savolaisen tavoitteena oli saada Kakhelashvili puhki yhtäjaksoisella ja kovalla painilla.

22-vuotias suomalaispainija pystyi kuitenkin ratkaisemaan ottelun aivan loppuhetkillä. Minuutti ennen päätöstä Savolainen löysi kikkapankistaan neljän pisteen takavyöheiton.

– Kovaa hän silti jaksoi niitä pätkiä vetää, vaikka ei kovin montaa sekuntia olisi tankissa ollut. Kun matsi on ihan lopussa ja molemmat ovat jo niin puhki, että pää on ihan sumeana, sieltä voi aueta paikkoja. Tajusin, että jos neljän pinnan takavyön onnistuisin kiskaisemaan, se riittäisi matsin voittoon, Savolainen kertaili lauantaina.

Yllä olevalta videolta näet ratkaisevan takavyöheiton ja Suomen maajoukkueen päävalmentajan Marko Yli-Hannukselan reaktion. Yli-Hannuksela reagoi Savolaisen hienoon suoritukseen villillä karjaisulla.

Ottelu ei kuitenkaan tuossa vaiheessa ollut ohi. Yli-Hannuksela huusi kovasti ohjeita Savolaiselle ohjeita piinaavien viimeisten sekuntien aikana

– Pidä! Pidä! Yli-Hannuksela huusi.

Tunteet pääsivät lopullisesti valloilleen, kun Savolainen julistettiin voittajaksi. Ottelu päättyi tasan 5–5, mutta Savolainen voitti ottelun korkeampiarvoisen pistesuorituksen turvin.

– Mahtavaa! Yli-Hannuksela huusi ja antoi onnentaputukset Savolaiselle.

Suomen painijoukkue oli hetkeä myöhemmin Savolaista vastassa ja antoi onnittelut komein aplodein.

Savolaisen mukaan ottelu meni jännemmäksi kuin oli toivonut. 22-vuotias Savolainen kertoo leireilleensä koko alkuvuoden. Kotona hän on viettänyt vain karanteenipäiviä ulkomaanreissujen jälkeen.

– Tuntuu makealta. Vuosi on ollut raskas ja on ollut aika yksinäistä puurtamista, Savolainen totesi.

Savolainen kohtaa sunnuntaina turnauksen finaalissa Bulgarian Kiril Milovin. Milov, 24, on kolmen vuoden takainen MM-hopeamitalisti ja kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti.

Lue lisää:

Hieno taistelu! Arvi Savolainen paini Suomelle olympiapaikan todellisessa trillerissä: "Jännemmäksi meni kuin olisin toivonut"

Suosittelemme sinulle