Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 2 vuotta vanha

Upeasti Suomelle olympiapaikan paininut Savolainen vastasi kuumaan spekulaatioon: "Tuntuisi vähän riistolta, jos joku muu menisi kisoihin"

Arvi Savolainen otti olympiapaikan Suomelle 97-kiloisiin, mutta samassa luokassa on myös toinen kova suomalaispainija Elias Kuosmanen.

Arvi Savolainen
Arvi Savolainen oli iskussa Budapestin karsintaturnauksessa. Kuva: AOP/imago sport
Roope Visuri
Avaa Yle-sovelluksessa

Arvi Savolainen otti jännittävien vaiheiden jälkeen Suomelle olympiapaikan lauantaina Budapestissa karsintaturnauksessa. Savolainen teki viime hetkillä neljän pisteen arvoisen takavyöheiton ja nousi tasoihin Italiaa edustavaa EM-hopeamitalistia Nikholoz Kakhelashvilia vastaan.

Olympiapaikka oli Suomelle ensimmäinen kamppailulajeissa ensi kesän Tokion olympialaisiin. Paikka 97-kiloisten sarjaan ei ole kuitenkaan 22-vuotiaalle Savolaiselle henkilökohtainen, vaan maapaikka Suomelle.

Viime vuosina on puhuttu paljon kilpailuasetelmasta Savolaisen sekä kaksinkertaisen aikuisten EM-pronssimitalistin Elias Kuosmasen, 25, välillä. Jo aiemmin väännettiin paljon, pääseekö Budapestin olympiakarsintaan alle 23-vuotiaiden maailmanmestari ja Euroopan mestari Savolainen vai sitten Kuosmanen.

Savolainen kertoi Yle Urheilulle sunnuntaina, että kohti olympialaisia on menty lähinnä askel kerrallaan. Ensimmäinen askel oli päästä karsintoihin ja sitten hankkia paikka.

Nyt paikan hankkimisen jälkeen Savolaisella oli selvä mielipide siitä, kuka edustaisi Suomea ensi kesänä Tokiossa 97-kiloisten sarjassa.

– Paikan ottaminen tällaisessa kilpailussa on aika kova näyttö, kun kaikki Euroopan parhaat ovat paikalla. On vaikea laittaa paremmaksi, Savolainen sanoi.

Savolainen toivoi, että ratkaisu olympiaedustuksesta syntyisi mahdollisimman nopeasti.

– Olen hankkinut itse paikan, vaikka paikka on maapaikka. Tuntuisi vähän riistolta, jos joku muu menisi hankkimallani paikallani kisoihin, Savolainen päättää.

Suomen painimaajoukkueen päävalmentaja Marko Yli-Hannuksela reagoi lauantaina villisti karjuen Savolaisen voittoon.

Sunnuntaina Yli-Hannuksela kehui, kuinka Savolaisella löytyi vielä viimeinen lataus tiukassa väännössä ja Savolainen pystyi tekemään takavyöheiton.

– Kyllähän tuo kertoo Arvin kilpailijan hermoista ja kapasiteetista. Oli huikea loppu, Yli-Hannuksela hehkutti.

Päävalmentaja Yli-Hannukselan mukaan Savolainen on varmasti äärimmäisen vahvoilla olympiapaikkavalinnoissa, koska otti paikan.

– Käsittääkseni olympialaisiin valitaan seuraavan kerran urheilijoita huhtikuun puolivälissä. Silloin varmastikin puhutaan nyt saavutetusta painipaikasta, Yli-Hannuksela arvioi.

Savolainen kohtaa sunnuntaina turnauksen finaalissa Bulgarian Kiril Milovin. Milov, 24, on kolmen vuoden takainen MM-hopeamitalisti ja kahden vuoden takainen EM-hopeamitalisti.

Savolainen kertoi, että lauantaina tuli aika paljon osumaa kroppaan.

– Jumeja ei hirveästi jäänyt, mutta päähän on tullut kolhuja. Se on tuntunut vähän hellältä sivuissa. Niska on muutenkin ollut vähän jumissa. Onneksi hieroja sai sitä aamulla avattua. Nyt tuntuu kuin uudeltä mieheltä, Savolainen sanoi.

Olympiapaikan kannalta sunnuntain ottelulla ei ole merkitystä. Savolainen lähteekin nauttimaan karsintaturnauksen finaaliin painimatolle.

– Olemme kohdanneet useampi vuosi sitten Milovin kanssa. Oli mukava painia hänen kanssaan. Sen jälkeen hän on niittänyt menestystä aikuisten sarjassa. Nyt on mukava kohdata, kun välissä on tapahtunut kaikenlaista, Savolainen totesi.

Savolaista ja Yli-Hannukselaa haastatteli Vesa-Matti Savinen.

Lue lisää:

Katso, miten upeasti Arvi Savolainen otti Suomelle olympiapaikan ja valmentaja riehui ilosta! Verta vuotanut EM-mitalisti taipui viime hetkillä

Hieno taistelu! Arvi Savolainen paini Suomelle olympiapaikan todellisessa trillerissä: "Jännemmäksi meni kuin olisin toivonut"

Kuosmanen uskoo vielä saavansa taistella painin olympiapaikasta, vaikka Savolainen valittiin karsintaturnaukseen: "Ei tässä mistään maailmanlopusta ole kysymys"

Painiliitto teki päätöksen: Arvi Savolainen valittu tavoittelemaan olympiapaikkaa Tokioon – arvokisamitalisti Elias Kuosmanen ulkona

Suomen painilupaukset saivat valtiolta ison apurahan – olympiakarsinta jatkuu yhä kiivaana: "Nyt on muullakin merkitystä kuin sijoituksella"

Suomen menestystoivot Tokion olympialaisiin kärsineet häiritsevästä ongelmasta lähes vuoden ajan – painin maajoukkuevalmentajalta huolestuttava kiteytys tilanteesta

Suosittelemme